Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 1 augusti 2013

Så här gör du för att publicera din bok på Amazon

Drömmer du om att nå ut med din bok på en större marknad? Då kanske det är dags för dig att lägga ut din bok på Amazon.

Amazon.com, Inc. är ett amerikanskt företag med huvudkontor i Seattle, Washington, som säljer olika varor via sin webbplats: skivor, böcker, hemelektronik, leksaker, spel med mera. Det är världens största nätbutik. Företaget grundades i Seattle 1994 av Jeff Bezos. I början såldes enbart böcker, men 1998 började även skivor och filmer säljas. Numera finns även webbplatser utanför USA, till exempel i Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Kanada och Japan.
Sedan maj 1997 är företaget noterat på NASDAQ-börsen och har utvidgat genom en aktiv förvärvsaktivitet. (Hämtat från Wikipedia)

Författaren Nellie C Lind har lagt ut sina böcker på Amazon och berättar utförligt i ett blogginlägg hur man gör. Här kan du läsa hennes blogginlägg.

För att kunna publicera e-böcker hos till exempel Amazon och Smashword måste du ha antingen ett EIN nummer eller ett ITIN nummer. Ett ITIN nummer är krångligt att få, kan ta veckor och i värsta fall får du avslag. För att få ett EIN nummer måste du ha ett företag, men det tar bara några minuter att få.

Idag ringde jag IRS (Amerikanska skatteverket) och efter bara några minuter hade jag mitt EIN nummer! Nu kan jag publicera mina böcker hos Amazon och jag är oerhört glad. :)

Så här gjorde jag.

1. Innan du ringer se till att du har fyllt i blanketten SS-4, för det är frågorna de kommer att fråga dig. Allting går då mycket snabbare, men blanketten är mest för din egen skull. Du hittar den HÄR.

Om du driver enskild firma ska du kryssa i "sole propriotor" under fråga 9a. Som anledning till varför jag ansökte om ett EIN nummer uppgav jag att jag ska sälja e-böcker. De vill också ha datum för när företaget startades. 

2. Jag ringde nummer: 001 267 941 1099.

3. Efter ca 5-6 minuter svarade en trevlig dam som hjälpte mig med att få mitt nummer. Jag fick stava mitt namn, adress och svara på frågorna i SS-4 blanketten. Det tog några minuter, men när det var färdigt fick jag mitt nummer! Inom några veckor kommer jag få hem lite papper.

4. När du väl har numret måste du fylla i blanketten W8-BEN som skickas till Amazon osv, dvs där du vill publicera dina böcker.
5. Nu är det bara att sätta igång med skrivandet! :)

Innan du ansöker rekommenderar jag att du läser igenom det här INLÄGGET från bloggen "Catherine, caffeinated". Där hittar du en massa tips och råd, samt en mer detaljerad beskrivning om hur du ansöker om ett EIN nummer. Där får du också hjälp med att fylla i W8-BEN blanketten.

Lycka till! 

Visst låter det enkelt? Nu tror jag inte att det är riktigt så enkelt, men jag tänker ändå försöka att lägga ut min engelska bok Back to Pompeii på Amazon. Ska bli spännande att se hur det går!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket bra inlägg med värdefull information; blogginlägg i sann Kimseliusanda med andra ord :)
Själv håller jag på att översätta min debutroman till engelska just i syfte att få ut den på Amazon så tipsen kommer synnerligen väl till pass! Tack och lycka till med din bok på den amerikanska marknaden!

Kim M. Kimselius sa...

Hej Helena
Kul att du gillade det. Tycker om din kommentar "sann Kimseliusanda" :-) Tack!
Spännande! Lova berätta hur det går! Lycka till!
Tack!
Kram Kim :-)