Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 5 februari 2014

Skrivprocess: Skriv färdigt och vänta med redigeringen

Ann Ljungberg är en flitigt anlitad lektör, författarcoach som håller många skrivarkurser. Ann är också bra på att dela med sig av sina skrivtips. Här delar jag med mig av ett av Anns tips:


Skriv först - redigera sen
Det finns såklart inte bara ett sätt att skriva en bok. Och vägarna till ett färdigt manus kan gå snabbt, ta flera år eller till och med decennium, men det är ganska vanligt i denna process att det man skriver i början inte känns på samma sätt som det man skriver senare. Man kanske har en väldigt tydlig idé om vad man vill skriva om som man föresätter sig pränta ner på papper, men när skrivglädjen senare tagit över så har ett nytt spår blivit viktigare, tonen ändrats och stilen bytt om flera gånger i romanens omklädningsrum.



När man som författare upptäcker detta kommer den inneboende perfektionisten fram och vill peta. Ens inre redaktör (vänster hjärnhalva) tar över rollen och gör det ofta alldeles för tidigt. Det kan få svåra konsekvenser. Jag ska här försöka förklara varför det kan vara så förödande att låta sin inre redaktör ta för mycket plats under tiden som man ska låta skrivarglädjen behålla övertaget (och om ni har motsatta erfarenheter och inte alls håller med, så svara gärna till jens@annljungberg.se).



1. Ofta så tror man mer på sin ursprungliga idé än på den text skrivarglädjen har tagit en till i ett ”flow”. Detta kommer från vårt sätt att angripa skrivande som om det vore ett projektarbete för en osynlig arbetsgivare á la byggnadsindustrin (är det faktiskt fråga om en arbetsgivare, så kan det vara annorlunda ...). Idén om att man måste hålla den ursprungliga idén eller planen för berättelsen kan göra manuset fattigare och begränsa glädjen i processen (men ja, det är ofta jättebra att ha en plan för sitt manus, ett synopsis, skelett, outline, men denna plan betyder ingenting om man inte har energin att fullfölja den). Skrivarglädjen är energin som behövs för att färdigställa en roman, om den inte behandlas varsamt så är det mycket mindre troligt att man orkar igenom ett helt manus. Att därför försöka lägga band på sig under tiden för att behålla sin fix idé kan göra att projektet stannar i förtid eller tar extremt lång tid. 



Summerat: Ofta kan en idé vara en startsträcka till något annat. Försök att lyssna på texten och vartåt den vill ta dig.



2. Motsatsen – att ändra om början av texten till det språk man har senare när man väl hittat tonen och historien i manuset – är en annan femma. MEN, undvik att göra det under den kreativa, skrivande, processen om det inte är absolut nödvändigt. Annars riskerar du att hämma ditt fortsatta skrivande (men som sagt, alla fungerar inte på samma sätt).



3. Redigering innebär också att du hela tiden värderar ditt manus, ”Är detta bra eller dåligt?”. Att värdera en ofärdig text är rätt taskigt mot dig själv och din text, låt den växa färdigt först – sen redigera! Ett tips kan vara att hålla som tumregel att inte själv värdera något ofärdigt som du inte skulle låta någon annan titta på och ändra i. Lättare sagt än gjort.



Med detta sagt vill jag bara säga att redigering av manus (i de allra flesta fall) är absolut nödvändigt – men efter det att man skrivit det ”färdigt”. Med färdigt menar jag att man har fångat sin berättelse på papper. Att den första skrivande fasen är över och att man är redo för redigeringen utan att ta förhastade beslut.



Övning:


Under följande skrivarvecka, pröva detta:


* Försök att inte läsa något av det du tidigare skrivit i ditt manus innan du sätter igång att skriva.

* Radera inget av det du skriver, utan låt det vara och bara fortsätt, låt texten ta den form den vill. Om du är orolig för att guldkornen ska drunkna i ”skräptext” kan du markera det som du känner varit dagens guldkorn. (men inte tvärtom)

* Redigera inget

* Be inte någon att läsa något du skrivit denna vecka


Hur kändes det? Skriv ned dina tankar. Vågar du lita på flowet?


Instämmer med Ann, skriv färdigt din text innan du börjar med redigeringen. Då blir skrivandet så betydligt mycket roligare!

Kika in på Ann Ljungbergs hemsida, där hittar du fler skrivtips.

Lycka till!

Kika gärna in på Kimselius skrivtips

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!