Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 6 maj 2014

Underbart 60-årsfirande på Ystad Saltsjöbad Spa


Ända sedan jag var i 30-årsåldern har jag velat åka på Spa, men det har alltid kommit något emellan. När jag nu skulle fylla 60 bestämde jag mig för att jag skulle åka på Spa, kosta vad det ville. Efter en förfrågan på sociala medier var det 98 % som rekommenderade Ystad Saltsjöbad. Jag bokade fyra dagar där.

Jag fick ett fantastiskt hörnrum med havsutsikt åt två håll.

 Här fanns även ett myshörn med fåtöljer.
 En födelsedagshälsning och två rosor väntade på rummet.
 Så här vackert var det med fördragna gardiner.
 Men för att riktigt njuta av havsutsikten drog jag ifrån gardinerna.
Jag började vistelsen på spahotellet med en långpromenad på 2,5 timma. Redan utanför hotellet hittade jag en modig man som badade. Då bestämde jag mig för att även jag skulle bada i det kalla havet innan jag reste hem, något jag också gjorde. Det var iskallt och jag kom inte längre än mannen på bilden, innan kylan fick mig att skynda upp och hoppa i den heta poolen.
Det fanns så många svanar utanför stranden. Här är ett av paren. De simmade omkring i stora flockar, en vacker syn.
Här fanns många fina stränder. Eftersom det var i april/maj var det inte många som badade eller solade. Det fanns några grupper av skolbarn som lekte på stranden och var på utflykt.
Varje dag vandrade jag den här ljuvliga strandpromenaden. Jag kunde gå i timmar och bara njuta av naturen, vågornas brus när de slog in över stranden, eller den lite tystare promenadstigen bland träden.
Det var tungt att gå i den mjuka, djupa stranden, men ack så ljuvligt. Tyckte synd om städerskan, eftersom golvet i mitt rum alltid var fullt av sand efter promenaderna på stranden.
Eftersom det var tidigt på säsongen pågick det fortfarande mycket arbete på stranden. Alla bryggorna som skjuter ut i vattnet hade inte fått sina brädor, bara de två som var närmast hotellet. Det arbetades för fullt med att göra alla bryggor klara.
Mitt i hotellet låg en skyddad pool. När jag kom på måndagen låg här fullt med folk och solade. Jag ska erkänna att jag aldrig satte min fot i det här poolområdet...
Det här var utsikten från restaurangen, där jag åt både frukost och middag.
Första dagen på spahotellet börjar närma sig sitt slut och jag har varit på Creekbehandling, badat i poolen och njutit av livet. Avslutar dagen med en strandpromenad medan jag ringer min käre 91-årige far och min make, Jan. Hade ingen mobiltäckning på rummet och lika skönt var det.
Varje morgon sken en strålande sol och som vanligt var jag uppe i soluppgången för att njuta av livet och ta tillvara på dagen.
Varför ligga kvar i sängen och dra sig när man kan njuta av en joggingtur på stranden medan solen går upp?
Precis i början på min joggingtur var jag ensam på stranden, och oftast hela tiden, men det hände att det dök upp någon annan morgonpigg joggare. Här är det i alla fall mina ensamma joggingfötter som flugit fram över sanden.
Efter en uppfriskande morgonrunda med efterföljande dusch var det härligt att komma till ett stort frukostbord med massor av goda saker att äta.

Utefter strandpromenaden fanns det fullt av de här små ljuvliga badstugorna. Här fejades det, folk målade och skurade, men många satt även med ansiktena lyfta mot solen och njöt av vårvärmen.
Jag blev ordentligt firad på hotellet och fick sådana här ståtliga bloss i min efterrätt flera kvällar i rad och vart jag än kom visste personalen att jag firade min 60-årsdag och gav mig gratulationer.
En ny dag startar och trots att jag är mycket trött efter gårdagens firande tillsammans med nya vänner, sent i säng, god mat och många skratt, hoppar jag ur sängen när solen pockar på min uppmärksamhet. Jag snör på joggingskorna och ger mig ut.
 Det är helt folktomt ute denna morgon.
 Havet är så vackert och lugnt.
Hotellet är stort och här ser du den del av hotellet där jag bor, andra våningen i hörnrummet.
När jag närmar mig hotellet ser jag liv och rörelser på bryggan, nyfiken som jag är frågar jag vad de håller på med. Det visar sig vara inspelning av en reklamfilm.
När jag kommer upp på rummet möter mig den här synen, många rumpor vända mot mitt fönster. Det är yogapasset som har startat. Hade gärna velat vara med, men jag ska strax iväg för att få en njutbar fotmassage.
Som författare älskar jag böcker och det här rummet blev snabbt mitt favoritrum.
Här stod bokhyllor och delade upp det långa rummet i många mindre mysrum.


Det här var min favoritplats och jag satt ofta i fåtöljen vid fönstret, vänd bort från havsutsikten och njöt av alla böcker som omgav mig.
En ny dag har börjat och fötterna rusar fram över stranden. Varje joggingtur avslutad med lite yoga och Qi Gong.
Här ser du solstolarna som står nedanför mitt fönster. Mitt rum ligger på 2:a våningen längst till höger, hörnrum. Till höger ser du även hur de håller på att bygga ut spaavdelningen.
Mellan mitt hotellkomplex och spaavdelningen låg varmvattenpooler, "heta källor" kallades de, men för mig som har badat i heta källor i Nya Zeeland och Island kändes det här inte som heta källor, bara varma pooler. I bakgrunden ser du en bastuavdelning.
När man låg i de varma poolerna hade man den här utsikten. Inte så dumt, eller hur?
Andra dagen på min spavistelse lade jag mig i en av solstolarna och läste. Det blev kallt, för vädret slog om och svala vindar, ja riktigt kyliga till slut, blåste runt mig.
Allra första dagen sprang jag på den här stranden, stannade och plockade stenar och njöt av att se hur det liksom hade bildats ett litet rev av sand utanför stranden. Andra dagen var grävskopan där, skopade upp all sand och lade tillbaka den på stranden igen.
Jag njöt av mina dagliga långpromenader. Första biten av promenaden, den som låg närmast hotellet, var alltid full av folk, mest människor som rastade hundar, en hel del cyklister, men även skolbarn som joggade på promenadvägen.
 Men på strandstigen var jag nästan helt ensam och jag njöt av det.

När jag inte var på promenad eller fick någon behandling tillbringade jag dagen i Poolområdet. Jag brukade simma 30-60 minuter varje gång, flera gånger om dagen. Mellan simturerna vilade jag i det här underbara relaxrummet. Min stol står alldeles ensam i nedre högra hörnet.
 Det här var utsikten från den sittplatsen.
Jag hade en underbart spännande bok med mig, Porten av Astrid Ahlberg, berättar mer om den i ett boktipsinlägg. Boken är på 655 sidor och jag var tveksam till om jag skulle hinna läsa ut den innan jag reste hem. Men det var inga problem, eftersom den var svår att lägga ifrån sig. Lite frusen på den här bilden, inlindad i badrock och handduk.
Här ser du poolen där jag tillbringade det mesta av min tid på spahotellet. Till vänster är bubbelpoolen och bakom den ligger ännu en bastu. Periodvis var jag helt ensam i poolområdet, men när konferenserna slutade på eftermiddagen invaderades poolområdet av glada konferensdeltagare. På valborgsmässoafton var det helt tomt på eftermiddagen, jag gick och fick 50 minuters behandling och när jag kom tillbaka var det här området proppfullt av gäster. 280 personer hade checkat in för att fira valborg på hotellet. Vilken skillnad!
Ännu en dag har börjat. Först ett foto på soluppgången från mitt hotellfönster.
Sedan hoppar jag i joggingskorna och ger mig ut på stranden. Fortfarande ligger stranden helt öde.
Den lilla vita byggnaden längst bort på bilden är det stora hotellet och du ser min skugga sträcka sig ut över stranden. Ännu inte en enda människa i sikte. Helt underbart!
 Här ser du hur bryggorna ser ut innan de har lagt på brädorna.
Här är den välbesökta delen av strandpromenaden, men tidigt på morgonen är det inte så många människor här.
Grävskopan har arbetat sig vidare och är snart klar med den här stranden.
Hela mitt inre skriker "Spring" varje gång jag kommer ut på den här sträckan av promenaden längs stranden. Energin flödar genom min kropp och jag rusar fram längs stigen.
Benen för mig långt, långt bort från hotellet, som du anar som en liten vit prick allra längst bort på udden.
Här ser du hotellet lite bättre, tvärs över viken. Jag är långt borta och har lång väg tillbaka, men det är just det som är så ljuvligt!
Efter morgonpromenaden är det dags för att bänka mig i poolområdet och passa på att simma någon timma innan övriga gäster har vaknat. Här ser du en bit av poolen, bubbelpoolen och bastun i bakgrunden. I förgrunden står vattenbehållaren där man kunde hämta både vanligt vatten och bubbelvatten. Dessutom fanns det alltid tillgång till gratis frukt i relaxrummet och jag inser nu att jag aldrig fotograferade det rummet, med sina himmelssängar där man låg och vilade, läste och bara var. Den sprakande brasan som alltid brann och var skön att värma sig vid när jag hade varit i vattnet alltför länge.
Det här är belöningen för att jag är morgonpigg, en helt öde pool, bara för mig.
 Ett självporträtt av en sextioåring som njuter av livet.
På hotellet fanns även ett gym. Jag gick ned och kikade, men jag föredrog att springa ute i naturen.
Här fanns en underbar uteservering, med havsutsikt. Det var många människor som satt här och åt frukost och lunch.
 För en författare är det här hotellet ett drömställe. Böcker överallt...
 ...även i trapporna.
Sista morgonen på spahotellet i Ystad. Foto ut genom fönstret innan jag tar på mig joggingskorna.
Sedan bär det av ut på stranden en allra sista gång för att jogga i ensamhet till ljudet av vågornas brus.
Bryggan ser så öde ut, men snart kommer det att ligga brädor där och fullt av solbadande människor som kastar sig ned i havet för att svalka sig. Det har blivit allt kallare och jag får springa fort för att hålla värmen uppe.
Här är ett relaxrum utanför spa/poolavdelningen. Här fanns det vatten, frukt och soppa.
 Ingången till spa och poolområdet.
Jag går beklämd upp till mitt rum, där väskan står packad. Jag har utnyttjat min allra sista dag till max. Om en halvtimma ska jag checka ut. Betalningen gjorde jag när jag kom in rosig från morgonrundan, då hälsade jag av nattpersonalen med ett varmt leende.

Jag duschar och gör mig redo. Går igenom rummet och ser efter att inget är kvarglömt, fattar handtaget på min röda resväska och slänger en sista blick ut genom fönstret. Jag lovar mig själv att jag ska komma tillbaka. Snart, för jag inser att den här vistelsen har gett mig ro i själen och ny energi. Jag kliver ut genom dörren som går i lås bakom mig och vandrar den långa korridoren mot receptionen och utgången.

Hemma väntar alla gäster som ska fira min 60-årsdag i fyra dagar. Jag är glad att jag är full av energi och beredd att möta dem alla med ett leende på läpparna och massor av berättelser om de gångna dagarna.

Det här var något av det bästa jag har gjort på länge. Börjar spara nu inför nästa spavistelse på Ystad Saltsjöbad spa.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

2 kommentarer:

  1. Så härligt du har haft det - hoppas känslan sitter i länge. Kramar!

    SvaraRadera
  2. Hej Kristina

    Ja, känslan sitter fortfarande kvar. Ser soluppgången framför mig och har kvar känslan av att springa på den tomma sandstranden. Ljuvligt!
    Kram Kim :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!