Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 2 maj 2015

Idag fyller jag år igen och det innebär...

Du har väl inte glömt vad jag har för födelsedagstradition? Om det kan du läsa längre ned i inlägget.

Tänk ett helt år har gott sedan jag fyllde 60 år och firades rejält i fyra dagar av släkt och vänner. Dessutom hade jag fått en fyradagars vistelse på Ystad Saltsjöbad Spa, något jag njöt otroligt mycket av. Tanken var att jag skulle vara där i år också, fick det som julklapp. Allting var bokat, men så dog min älskade Pluto och jag ville inte tillbringa fyra dagar själv, utan hundar och familj, så jag avbokade och sparar den spavistelsen till ett annat tillfälle.

Har även blivit intervjuad av Året Runt för en stor artikel och blivit fotograferad av Jan-Erik Ejenstam inför artikeln.

Det har hänt mycket under året som gått. Sommar 2014 hade jag min första skrivarkurs på hemmaplan, sannerligen på tiden eftersom jag har hållit många skrivarkurser runt om landet sedan jag debuterade 1997. Förra året gick så bra att det i år blir två helgkurser i skrivarkursen Att hitta glädje i skrivandet. Ännu finns några få platser kvar på den ena av helgerna.

Förra året kom jag ut med tre böcker:

Rädda min lillebror, som är en bok jag skrev när jag var runt 11 år och just hade fått en ny lillebror. En bok som fått många fina recensioner, bland annat från BTJ. Det här är en av mina "byrålådsböcker" = gamla böcker som jag plockar upp, rättar och ger ut.

"Rädda min lillebror en medryckande och humoristisk berättelse som tar upp rivalitet och ambivalenta känslor gentemot syskon." BTJ lektör Martin Jonols


Anastasias öde kom också ut 2014. Allt sedan jag var barn har jag fängslats av den ryska tsarfamiljens öde, framförallt av Anastasia. Kanske för att jag som barn kunde se mig själv i henne och hoppades att hon hade överlevt. Till slut var det dags att ta reda på vad som hade hänt henne, därför skrev jag boken. Även denna bok har fått många fina omdömen.

"Anastasias öde är en berättelse som på ett levande sätt skildrar tsarfamiljens undergång och tar fasta på myten om att en av dem, Anastasia, skulle ha överlevt. Samtidigt lyckas författaren med känsla förmedla det svartsjukedrama som utspelas mellan Ramona och Theo när en tredje person kommer emellan dem. --- Boken passar bra som bredvidläsning i historieämnet. Sammanfattningsvis en av de starkaste böckerna om Ramona och Theo." BTJ, lektör Anna Wilne Inga dåliga ord, eller hur?

Skräckresan med Titanic var en bok som överrumplade mig totalt med det stora intresse som läsarna visade för boken. Det här är en bok som jag har skrivit i Theo- och Ramonaäventyrserien. Den serien där läsarna bestämmer vad jag ska skriva om. De hade valt Titanic som ämne. Jag är glad att jag lyssnade på mina fans. För boken sålde slut direkt och vi har tryckt upp en ny utgåva. En oerhört populär bok.

"Ett bra berättartekniskt grepp är att använda sig av datum och klockslag, så som du gör. Det gav inlevelse till texten... All heder åt dig, Kim! Du lyckades respektfullt levandegöra detta omtalade och mytomspunna fartyg. Varmt tack för att du delade med dig av läsningen!" Lärare Cecilia Lövgren

Tack vare Skräckresan med Titanic tog jag mig också till Titanicutställningen i Halmstad under våren. En otrolig upplevelse i sig. Det kändes som om jag befann mig ombord på båten när jag var där. Mycket bra utställning.

Strax innan min födelsedag förra året fick jag även förfrågan från Kalmar Slott om jag ville skriva ett sagoäventyr för dem. Jag tackade ja och den 18 april var det invigning av Petits äventyr på Kalmar slott.

Bokmässan i Göteborg september 2014 blev helt otrolig. Vi sålde nästan slut allt vi hade tagit med oss. Skräckresan med Titanic tog slut redan på lördagsmorgonen, då hade vi ändå tagit med oss dubbelt så mycket av den, som vi normalt tar med oss av en ny bok. När högarna redan på fredagskvällen hade minskat drastiskt och sju titlar var slutsålda såg jag så här glad ut:


Direkt efter bokmässan i Göteborg körde jag tillbaka till Göteborg för att föreläsa fyra veckor i Partille Stories projektet. Jag bodde på Apple hotell i Partille, ett hotell jag varmt rekommenderar, både för läget, personalen och den underbara maten. Dessutom fanns det swimmingpool!

Fyra veckor gick snabbt och jag hann inspirera mängder av elever och få många ny vänner under den tiden. Även om jag saknade hundarna och Jan, var jag så upptagen att jag inte riktigt hann tänka på dem förrän jag kom till hotellet på kvällen.

Höstens signeringar varvades in i Göteborgföreläsningenstiden och jag körde till Halmstad i hällande regn för att signera. Och jag talar då om MYCKET regn. Körbanan såg mer ut som en flod än en väg. Det var riktigt läskigt. Tur att jag körde tidigt, för när jag kommit en bit mot Halmstad hörde jag hur några av vägarna runt Göteborg stängts av på grund av stora vattenmängder, däribland den väg jag hade kört på.

Ja, sedan var signeringarna igång och jag tillbringade den sedvanliga månaden nere i Skrivarlyan i november/december medan jag körde runt i Skåne och signerade. Den här gången slapp jag stormar. Däremot fick Pluto våtexem och fick gå med krage en stor del av tiden i stugan. Dessutom fick han ha regntäcke på för att skydda det stora rakade området på låret.

Våren 2015 kom Staden på andra sidan - Kompassen ut. Första delen i en ny fantasyberättelse. Boken har fått överväldigande bra recensioner och jag är otroligt glad för det.

"Det här är en bok med ett rappt språk och korta kapitel, vilket gör den lättläst. En riktig rysare med både skräck och vänskap och som slutar i en riktig cliffhanger. Kim M. Kimselius är en mycket produktiv barn- och ungdomsförfattare." BTJ-häftet nr 10, 2015. Lektör Karin Karlstrand

Det här blir första födelsedagen på nio år som jag inte firar med min älskade Pluto, som är uppfödd hos mig. Det kommer att kännas tungt. Han dog den 3 april, på Långfredagens natt. Han fattas mig.

Ja, nu har ett ännu ett år med svindlande fart lagts till mitt liv. Jag är glad att jag fyller 61, att jag har fått leva ännu ett år, med både sorgliga och positiva händelser. Det är så livet är.

Har fortfarande många böcker inom mig och i år kommer det ut ytterligare tre böcker:
Sveriges Pompeji - Sandby borgs öde. Boken kommer ut i juni.

Att hitta glädje i skrivandet. Min andra skrivbok, utkommer också i juni.


TudorRosen - Kampen om makten är den 20:e historiska äventyrsboken i serien Theo och Ramona. Den kommer ut i september. Tänk att det har blivit så många äventyr med dem.

När jag skrev Tillbaka till Pompeji fick jag frågan om hur många böcker det skulle bli i serien. "Jag skriver tills det inte finns några fler historiska ämnen att berätta om, eller tills jag inte vill skriva om Theo och Ramona längre", svarade jag.

Inom mig såg jag tio böcker i serien. Nu har jag redan skrivit det dubbla och ännu fler om jag även räknar in de historiska böckerna i Theo- och Ramonaäventyr = Skräckresan med Titanic och Sveriges Pompeji - Sandby borgs öde.

Dessutom började jag skriva berättelsen Mördande Foto på Wattpad. En spännande berättelse som får läsarna att skrika högt efter varje kapitel som läggs ut: "SKRIV MER, NU!!!!" Berättelsen har blivit läst över 7.300 gånger :-)

Läsarnas kommentarer har fått mig att bestämma mig för att ge ut berättelsen som tryckt bok 2016. Det innebär att även du kommer att kunna läsa Mördande foto, även om du inte finns på Wattpad.

Ja, det har varit ett händelserikt år. Idag ska jag bara njuta av livet, äta massor av tårta, dricka champagne och umgås med släkt och vänner.

Du har väl inte glömt vad jag har för födelsedagstradition?

På min födelsedag lottar jag ut en valfri bok, en av dem som redan finns utgiven.

För att just du ska få chans att vinna boken vill jag att du mejlar till Kim M Kimselius och skriver "Födelsedagsbok" som rubrik i mejlet. Berätta också varför just du ska vinna boken och du, GLÖM INTE att skriva ditt namn och din adress! Lycka till och ha en bra dag, det tänker jag ha.


Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

2 kommentarer:

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!