Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 13 juli 2015

Novelltävling med PopUp Publishing

Här har du en riktig utmaning när det gäller skrivtävlingar. Det är PopUp Publishing som står för utmaningen. Du ska skriva berättelsen om ett alldeles speciellt hus. Läs mer nedan.


Novelltävling På denna grund vi bygga
 ”På denna grund vi bygga” är en novelltävling som handlar om ett hus där berättelser om skräck, thriller och mörk spänning samlas. Vi har skapat ett hus med rötter från 1600-talet och låter dig som deltar skapa din egen berättelse om fasor och mörka ting som hänt huset och dess ägare.

Alla författare får en gemensam beskrivning av ett hus som är centrum för berättelsen. Själva novellen kan utspela sig i husets närhet eller någon annanstans, men huset självt ska vara fokus för berättelsen. Skapa din egen mörka historia om huset vid åsen, där något ont vakat i 400 år. Gemensamma riktlinjer gör att alla ska kunna skriva fritt men ändå respektera varandras historier. Några av er kommer säkert välja andra tidsepoker och det går också bra inom ramen för riktlinjerna.

Novellerna som kommer in bedöms först av förlaget så att de följt reglerna nedan och därefter litterärt av en jury vars beslut kan inte överklagas. De noveller som kvalificerar sig för boken kommer sedan arbetas igenom med redaktör inför publicering. För er som varit med tidigare i ”Bakom Masken” och ”Steampunksagor” är det här en fortsättning där vi höjer nivån ett eller två snäpp, både i ambition, utförande och krav på novellernas litterära höjd.

Regler för berättelsen
Din novell måste ha huset som en central del i berättelsen. Den måste inte utspela sig i huset (det kan t.ex. vara ett par som flytt därifrån och är på väg någonstans eller utspela sig på ett mäklarkontor, ett samtal i en bar eller vad som helst), men berättelsens fokus ska kopplas till platsen, till huset norr om åsen.

Novellerna ska utspela sig i vår värld, men får innehålla enstaka övernaturliga element, men får inte vara fantasy- eller scifi-noveller eller innehålla element av tidsresor – varje berättelse ska utspela sig i en specifik tid.

Vi vill att alla noveller har en mörk ton. Om du tänker feelgood, fast tvärtom, så är du rätt så nära sanningen. Skräck, thriller eller mörka spänningsberättelser är vad vi letar efter.

Du får inte förstöra huset i din berättelse. Inga totalbränder eller bombningar. Likaså får du inte skapa berättelser som gör att huset byggs om eller byggs ut på ett sätt som förändrar själva byggnaden. Ett trädäck, en gäststuga eller liknande går bra, för den kan försvinna – men huset i sig måste bestå så att alla författare får samma förutsättningar.

Du får inte heller ge en ”definitiv” beskrivning av vad det är som en gång började den mörka cykeln av skräck. Du får gärna göra förklaringar till varför just din berättelse uppstått och spekulera om husets tidiga historia med kopplingar du själv väljer, men inte skriva in något som blir en absolut sanning och därmed låser upp andra författare i deras kreativa stil.

Allt som inte är beskrivet om Huset i det här dokumentet är upp till dig som skriver. Titta gärna på länken över var vi tänker oss att det ligger.

Du får lov att skriva historiskt, men vi ser gärna en tonvikt på nutidsberättelser och berättelser från andra halvan av 1900-talet och framåt. Om du skriver om en historisk tidsepok får den inte utspela sig innan 1800 och den måste vara väl förankrad i sin egen tidsanda.

När du lämnar in din novell
Din berättelse får vara max 25 000 tecken inkl blanksteg. Inlämning ska ske med 1,5 radavstånd. När du lämnar in, ange också när i tiden din berättelse utspelar sig. Det är bra om din tidsepok ger lite utrymme att spela på och inte är tvingande till en för snäv tidsram. ”Sent 70-tal” är en perfekt avgränsning. Allting efter år 2005 kan beskrivas bara som ”nutid”. Anledningen är att novellerna som antas kommer ordnas kronologiskt i den slutliga produkten. Deadline för novellerna är den 1 september 2015 och när du skickar in, fyll också i det kontaktformulär som finns på www.popuppublishing.se.

Fakta om huset att använda i din berättelse
Vid foten av norrsidan på den stora Hallandsåsen ligger ett hus. Vitkalkade väggar med två våningar och en vind. Bakom det tornar åsen upp sig med en vägg av grönt som lutar sig över huset som om det skulle falla ner och svälja upp det i sitt mörker.

Det har alltid varit ett hus här, säger bygdens folk. Uppe på åsen ligger gravhögarna tätt från både järnålder och bronsålder, och domarringen vittnar om en uråldrig tid. Här har gränsen gått i över tusen år. Först mellan folket i söder och folket i norr, sedan mellan socknar och län, och under en tid även riksgränsen mellan Sverige och Danmark. I alla tider har folk fruktat vägen över åsen, fylld av laglösa som varken ville vara i det ena riket eller det andra. Vem vet vilka pakter och mörka dåd som utförts här, och vilka mörka krafter som döljs i inlandsisens rullås.

På medeltiden sägs det ha legat en gård här, sedan en taverna för resande över åsen. Men det är bara rykten som ingen kan bekräfta. Ingen vet säkert vad som fanns här innan, mer än att det brann någon gång på 1500-talet. Knappt hundra år senare byggdes en ny byggnad upp, det som är dagens hus.

Huset är uppfört 1614-1615 efter freden i Knäred. Det uppfördes som ett förrådshus för danska trupper, en slags reträttpunkt om Laholm skulle bli attackerat. Det var också en uppsamlingspunkt för danska styrkor i krigstider när man skulle göra framstötar genom Halland under de många krigen på 1600-talet. Det skulle bli grunden till att säkra ett permanent danskt Halland.

Så blev det inte, och vid frederna i Brömsebro och Roskilde beseglades Hallands öde. Huset har bitvis stått tomt, förfallit, för att bli bostad igen åt någon annan av och till, men alltid belägen i skuggan av den stora åsen. Det har byggts om otaliga gånger och den nuvarande fasaden och utseendet vet ingen när det kom till. Vem som än bott där, vilken verksamhet som än bedrivits där har den alltid fått plötsliga och mörka slut. Huset är omgivet av rykten om död och förgörelse ända fram till vår tid. Vilar det en förbannelse där? Och ska den i så fall äntligen brytas nu? Vad är det som hänt? Och när?

Är det kopplat till onda dåd på 1600-talet eller är det äldre än så? Är det bronsålderskungarna eller rentav redan de blodiga stenåldersdösen som bär på hemligheter?

Lokalbefolkningen känner väl till husets mörka historia, men som om det vore att ge mörkret kraft om man nämner det vid namn så pratar man inte om det. Marken är avstyckad ett par hundra meter åt varje håll men de små gårdarna och husen intill odlar ingenting på sina marker. Till och med husen i närheten verkar drabbade av sjukdom, död och våldsamheter. Är det huset som gör det? Eller bor det något annat, mörkare i dess närhet?

Det är upp till dig som skriver att forma din egen berättelse om skräck utifrån husets fysiska förutsättningar i det här dokumentet. Låt fantasin flöda!

Var ligger huset?
Det fiktiva huset ligger i Laholms kommun, precis längs med norra kanten av Hallandsåsen vid väg 115. Du kan via Google Street View titta på var vi tänker oss att det finns (den tomma ytan där det ligger ett fält i vars bortre ände en grön yta precis innan trädgränsen är där vi fiktivt placerat huset).

Husets layout
Här kan du läsa om huset och se hur det ser ut inomhus. Skisser över rumsfördelning.

Lycka till!

Kramisar Kim

Kika gärna in på  Kimselius skrivtips eller Författartips för skrivtips och fler skrivtävlingar.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. 

I början av juli kommer Att hitta glädje i skrivandet, min andra skrivbok. Du hittar mängder av skrivtips i boken.


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!