Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 6 juli 2015

Tips om hur man skriver om litteratur

När jag upptäckte den fina Wikipediasidan om mig, Kim M Kimselius, hittade jag även den här intressanta läsningen om hur man ska skriva artiklar om litteratur på Wikipedia. Artikeln är lång och innehåller mängder av bra information. Här får du första delen av artikeln, här kan du läsa resten på Wikipedia.

Att skriva om litteratur
Det här är en ämnesguide för hur man skriver om litteratur.

Litteraturämnet är mycket stort, och det är ganska få användare som skriver om författare, verk och litteraturhistoria. Det är inte så många artiklar som är omstridda, men många artiklar är för korta och saknar ofta ungefär samma saker. Därför har vi sammanställt en serie goda råd, både om saker som man ska göra och saker som man ska undvika. Användare som inte är vana att skriva på Wikipedia kan först läsa introduktionskursen. Dessutom finns en ämnesguide specifikt inriktad på att skriva om fiktion.

En bra Wikipedia-artikel om författare, verk och litteraturhistoria är heltäckande vad gäller både historien och den nuvarande situationen, har ett lättbegripligt och neutralt språk, bygger på trovärdiga källor och är illustrerad. Man bör sträva efter att skriva så att de uppfyller kriterierna för de utvalda artiklarna. Det finns just nu ett antal artiklar om författare, verk och litteraturhistoria som räknas till Wikipedias bästa, och de är bra att imitera och låta sig inspireras av. Ett exempel är Onkel Toms stuga som är underbyggd av källor, har god struktur och täcker ämnet från många håll. För att nå dit krävs nästan alltid samarbete mellan flera skribenter, diskussioner och granskningar av varandras arbete.

Man får gärna be erfarna wikipedianer om hjälp.

Kika in på Wikipediaartikeln och få mängder av skrivtips.

Kramisar Kim

Kika gärna in på  Kimselius skrivtips eller Författartips för skrivtips.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. 

I juni kommer Att hitta glädje i skrivandet, min andra skrivbok. Där hittar du mängder av skrivtips.


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!