Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 24 februari 2016

Varför skriver du?

Varför skriver du?
Det är en uppgift på den distansskrivarkurs jag håller, Hitta glädje i skrivandetSkrivarkurser.nu.

I vår hemliga facebookgrupp för skrivarkursen, lämnar deltagarna svar på frågor jag ställer i  kursbreven. På just den här frågan valde två av deltagarna att skriva blogginlägg för att besvara  frågan. Det tyckte jag var extra roligt. Här kan du läsa Anni Svenssons svar på frågan samt Jenny Holmströms.

Deras blogginlägg inspirerade mig att skriva ett eget inlägg. Innan jag delar med mig av, varför skriver jag, vill jag ställa frågan till dig: Varför skriver du?


Varför skriver jag?
Att skriva är lika viktigt som att andas. Orden har följt mig sedan den dag jag började prata. Ett ständigt flöde av ord fyller huvudet, de pockar på att komma ut, de bildar berättelser, långa korta, spännande, hemska, roliga. En sak har de alla gemensamt, de kräver att få skrivas ner. Jag skriver för brinnande livet.

Egentligen hade jag inga ambitioner om att få något publicerat, att andra skulle vilja läsa det jag skrev. Det var inte viktigt för mig när jag som åttaåring bestämde mig för att bli författare. Det viktigaste för mig var att få berättelsen insatt i hårda pärmar, med mitt namn på, som jag kunde ställa i min bokhylla. Känslan av att kunna skryta om min bok, stolt visa upp den för alla jag kände, den var intensiv när jag var liten.

Nu känner jag inte för att skryta, det räcker med glädjen som fyller mig varje gång jag har publicerat en ny bok. Antingen folk vill läsa den heller inte. Därför blir jag extra glad när så många vill läsa det jag skriver och berömmer mina berättelser.

Ta som exempel Mördande foto på Wattpad. En berättelse jag började skriva på kul, för att mitt barnbarn slukade berättelser på Wattpad. Jag ville få henne att läsa även mina berättelser, därför började jag skriva på Wattpad. Nu börjar läsarantalet närma sig 16.000 personer. Tänk att så många har läst min berättelse. Det känns otroligt. (Det har också inspirerat mig att ge ut berättelsen som en vanlig bok, utkommer maj 2016.)

Ändå borde jag inte bli förvånad. Tillbaka till Pompeji, som sålde i 11.000 ex första veckan när jag debuterade, har nu sålt runt 100.000 exemplar. Det känns stort.

Jag skriver inte för att bli bästsäljare, eller för att få beröm. Jag skriver för att jag helt enkelt måste. Om jag inte får skriva mår jag inte bra. När något känns svårt, när sorgen slår till, eller när jag blir extra glad över något, då skriver jag.

Under hela mitt liv har jag skrivit av mig. Jag väver in min livserfarenhet i berättelserna. Jag lever andra liv än mitt eget. Jag älskar att få vara Pluto, som är en av huvudpersonerna i mina Theo- och Ramonaböcker. Pluto, en hund, som har fått sina karaktärsdrag från alla mina älskade Berner Sennenhundar.

Genom skrivandet får jag utforska världen, ta del av andras livsöden, lära känna nya kulturer och lära mig nya språk.

Men framförallt skriver jag för att orden finns där, utan orden skulle jag inte leva. Att skriva är för mig som att andas. Utan luft dör jag, utan orden finns jag inte längre. Jag skriver på.

Varför skriver du?

Läs även "Uppslukad av orden" på min Författarblogg.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.