Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 11 januari 2017

Lämna författarögonen och ta på lektörsögonen

Lämna författarögonen och ta på lektörsögonen

Just nu läser jag min berättelse Mysteriet med Guldgubbarna.

Det är första gången jag läser berättelsen i sin helhet. Kapitlen är skrivna huller om buller, inte i den ordning de nu ligger i berättelsen. Därför är det extra spännande att läsa. Håller berättelsen, hänger den ihop?

Då gäller det att ta av författarögonen och ta på lektörsögonen. Att se texten med någon annans ögon, även om det är min egen text. Jag måste vara tuffare i bedömningen av texten, peta och ta bort, lägga till och göra bättre.

Det hade jag aldrig klarat som nybörjare, men efter 40 utgivna böcker tycker jag det blir allt lättare för varje bok. Jag blir min egen kritiker, den första i en oändlig rad av läsare.

Det är en svår balansgång mellan författarögonen och lektörsögonen, men det fungerar.

Idag fick jag känslan som jag älskar: "Har jag skrivit det här, det är ju jättebra!" Tänk att jag alltid blir lika förvånad varje gång jag blir nöjd med det jag har skrivit.

Man är sin egen hårdaste kritiker. När man blir nöjd, då känns det bra. Jag har haft en bra dag. Hade svårt att sluta läsa. Det säger väl allt efter en 12-timmarsdag. Längtar redan till morgondagen då jag får fortsätta läsa och "se hur det går"...

Hur jobbar du med din text. Läser du den om och om igen, så att du blir oändligt trött på den innan du ens har skrivit färdigt boken? Försök då att göra som jag gör, läs ingenting förrän du har skrivit färdigt allt. Låt berättelsen flöda och leva med dig dygnet om. Det är då den blir som bäst.

Lycka till!


Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!Här ser du några av årets nya böcker:
Döden på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Boken är spännande hela vägen från början till slut. Något som bidrar till spänningen är att Kim Kimselius är en mästare på cliffhangers. Nästan varje kapitel avslutas med en, och det går inte att låta bli att läsa nästa kapitel." Jenny Forsberg
Det osynliga folket på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Har just läst klart Döden på Island och Det osynliga folket på Island, och tycker att de är två av de bästa böckerna i serien så här långt (och det kommer från någon som älskar alla böckerna i Theo och Ramona-serien)! Fast det är förstås svårt att slå Tillbaka till Pompeji." Wattpad/Fish-out-of-Water-5

Mördande foto. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Gud vilken rysare!" Wattpad/alejon03
"En av världens mest spännande och bästa böcker tycker jag!" Wattpad/arongustavsson
Staden på andra sidan Fjäderpennan. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Fantasyserien, Staden på andra sidan, utgör en härlig kontrast mot den historiska Theo och Ramonaserien. Kims fantasi är levande och man vet aldrig hur historien ska utveckla sig, eller vilka äventyr som väntar på nästa blad." Ingela Svensson
Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

5 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant beskrivning av skrivprocessen och dess granskning, Kim!

Det är sannerligen en konst att granska sin egen text. Ett tips är att läsa den högt, i alla fall för att hitta grammatiska fel. Ett annat tips är att läsa texten bakifrån.

Jag har lärt mig en del av en tidigare kollega som var en skoningslös korrekturläsare av facktexter inom vårt område. Han ställde frågorna: Hur är saker definierade? Vilka beteckningar används? Hänger resonemangen ihop?

Så du skriver kapitlen i en godtycklig ordning. Hur mycket har du strukturerat upp innan du börjar skriva? Hur mycket behöver du ändra när du sätter ihop dem till en bok?

Hälsningar

Per

Eva Ullerud sa...

Visst kan man bli förvånad när man läser sina egna texter - "har jag verkligen skrivit detta?" - både positivt och negativt och mest bara frågande. Hur ska man nu tolka det? Kanske bor det flera författare i var och en av oss! Eller en författare och en läsare, som kan få tillåta sig att bli imponerad ibland:)Och din inre läsare har alla skäl att bli imponerad ofta <3

Kram
Eva

Kim M. Kimselius sa...

Hej Per

Ja, det där med att läsa högt är något jag använder mig av också, och lär ut på mina skrivarkurser. Tänk vilken skillnad det blir när man läser texten högt...

Hela boken är uppstrukturerad med gula lappar. Jag läser faktaböcker och då kommer idén till kapitlen. Alla lapparna läggs i hög och jag skriver ett, eller flera, kapitel utifrån varje lapp. Sedan för jag ihop dem i en enda berättelse. Det behövs inte så mycket ändringar. Kanske ett kapitel här och där för att knyta ihop några av de andra kapitlen.

Testa! Det är lättare än det låter.

Kram Kim :-)


Hej Eva

Ja, verkligen. Åh, vad glad jag blir för din sista mening. Tack så mycket <3

Kram Kim :-)

Anonym sa...

Hej Kim!

Så berättelsen har redan tagit form i ditt huvud. Några stödord på en lapp blir något kapitel (du har rätt korta). Det viktiga är att skriva på.

Hälsningar

Per

Kim M. Kimselius sa...

Hej Per

Ja, det stämmer. Ja, korta kapitel passar de som läser mina böcker. Många med lässvårigheter är stolta över att de klarat av att läsa 4 kapitel, istället för bara 1.

Kram Kim :-)