Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 4 februari 2020

10 böcker på en gång...

10 böcker på en gång...

Maken kom hem efter ett par timmars arbetspass på motionsslingan runt Togölen i Eringsboda. Han berättade att han hade fått frågan vilken bok jag skrev på just nu.

"Hon skriver på minst 10 böcker på en gång" var hans svar.

Jag skrattade och sa att så många böcker håller jag inte på med samtidigt, men när jag började räkna på alla jag skriver på lite då och då, böcker jag bryter om, fräschar upp för omtryck och huvudboken jag håller på med, ja då blir det allt fler än 10 böcker på en gång.

Inte undra på att jag ibland känner mig kluven och trött. Idag är jag extra trött eftersom jag är förkyld. Inte gör vädret det bättre heller, regn och snö om vartannat. Hundarna vill inte gå ut, så jag får ta på mig och gå en liten bit på tomten med stödkäpp för mina ben känns som kokta spagetti. Men med husse går de inte så länge jag finns i huset.

Hur är det möjligt att skriva många böcker på en gång?
Nu frågar du dig säkert hur det är möjligt att skriva många böcker på en gång och jag ska ge dig svaret.

Det gäller att vara strukturerad och noggrann. Till hjälp att vara det har jag något jag kallar för Innehållsförteckning. En för varje bok jag skriver.

Innehållsförteckning fungerar på två olika sätt, både som ett komplement till Gula lapparna och som ett stöd för ditt minne om vad de tidigare kapitlen handlar om.

Jag gör två kolumner i datorn, i första kolumnen skriver jag KAPITEL 1, osv. I den andra kolumnen berättar jag kortfattat vad kapitlet jag just har skrivit handlade om. Men ibland kan jag även skriva in vad kommande kapitel SKA handla om, det är då som Innehållsförteckningen kompletterar de Gula lapparna.

Innehållsförteckning började jag med när jag skrev de båda böckerna om andra världskriget: På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa. Eftersom jag arbetade parallellt med böckerna var det inte lätt att hålla isär de gula lapparna. Därför började jag med Innehållsförteckningen. Jag lade även en liten bild på omslaget på varje boks innehållsförteckning för att jag med en enda blick skulle se vilken bok innehållsförteckningen tillhörde.

Det här sättet visade sig vara alldeles perfekt för mig. Istället för att sitta och bläddra tillbaka i kapitlen för att se var och vad jag hade skrivit om en viss sak, kunde jag bara kika på innehållsförteckningen och visste direkt i vilket kapitel jag skulle leta.

Med hjälp av Innehållsförteckningarna kan jag lätt hoppa mellan alla böcker som snurrar i huvudet.

Fast ska jag vara riktigt ärlig önskar jag ibland att jag kunde klona mig. För jag har betydligt fler än 10 böcker som snurrar runt i huvudet på mig i just detta ögonblick.

Lycka till med ditt skrivande!


Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.



Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


 

2 kommentarer:

  1. Jag kan inte säga annat än "DU ÄR OTROLIG!!!

    Kram Cherstin

    SvaraRadera
  2. Hej Cherstin
    Tack för den fina kommentaren!
    Kram Kim :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!