Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 27 oktober 2020

Vikten av korrekturläsning

Vikten av korrekturläsning

Har du tänkt på hur viktig korrekturläsning är, i alla lägen? Om du lämnar ifrån dig ett ofullständigt korrekturläst manus kanske du faller på tröskeln till utgivning.

Det är även viktigt att läsa igenom texten du lägger ut på sociala medier. Ett felaktigt ord, syftesfel eller en enkel felstavning kan göra att folk missuppfattar det du har skrivit.

Har precis skickat iväg sista utskicket till kursdeltagarna på helgens skrivarkurs på Färgargården i Eringsboda, Blekinge. Till helgen kommer de, äntligen!

Jag har inte räknat alla gånger jag läst igenom utskicket innan det gick iväg, men det var säkert minst 10 gånger. För mig är det viktigt att det blir rätt, även om det ibland kan bli nog så tokigt ändå. Det händer nämligen att man blir blind för sina egna fel. Därför är det bra att låta texten vila ett tag innan man skickar iväg den. Lätt att göra om det gäller ett manus, svårare om det är något man behöver få iväg som meddelande samma dag.

Ändå gäller det att ta sig tid att läsa igenom sitt meddelande. Jag hade en gång skrivit DU istället för DE, vilket gjorde att personen som fick meddelandet tog det som personlig kritik, något det inte var. Ett enda ord, och allt blev fel.

Om det är ett manus du ska skicka till förlag, med förhoppning om att få din berättelse utgiven, är det bra om du låter någon annan läsa och kommentera texten innan manuset går iväg. En utomstående ser med andra ögon, än vad du gör som har berättelsen i huvudet och inte bara på papperet.

För fler tips och råd kan du läsa några av mina handböcker om skrivandet, eller kika in här på Kimselius skrivtips.

Lycka till med korrekturläsningen, oavsett om det är ett vanligt meddelande eller det viktiga manuset.

Kramisar Kim

Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius  

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs Hitta glädje i skrivandet och distanskurs Skriv om ditt liv, eller fortsättningskurs Skrivglädje för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!