Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 6 mars 2010

Melodifestivalen och skrivandet

Har i alla år varit en stor fan av Melodifestivalen. När vi flyttade till Blekinge för femton år sedan införde vi en tradition tillsammans med några vänner. Vi bjöd varandra på middag och såg Melodifestivalen tillsammans. Först träffades vi hos oss och såg den svenska uttagningen, därefter träffades vi hos dem och såg Eurovisionschlagern. Det var så kul när vi samlades, alla barnen och vi vuxna röstade på våra favoriter. Vi åt god mat, goda kakor och godis och hade jättemysigt tillsammans.

Höjdpunkten var när vi alla åkte och såg Melodifestivalen på riktigt, som publik. DET var ett minne för livet. Att få "värmas upp" en timma innan TV-inspelningen började, innebar att vi fick se mycket mer än vad vi normalt brukar få se när vi bara ser programmet genom vår tv.

Sedan ändrades upplägget för den svenska uttagningen, det blev flera deltävlingar. Då alternerade vi varannan gång, men det blev till slut svårt, eftersom vi blev uppbundna så många veckor under våren. Vilket medförde att vår tradition till slut upphörde förra året. Saknar dem verkligen...

Nu har jag hört att upplägget för Melodifestivalen återigen ska ändras, till TIO gånger. Då känner jag "Nu ger jag upp!" Det är ingen idé att följa Melodifestivalen längre om det blir så, eftersom jag måste boka upp alla lördagskvällar och inte kan göra något annat än att sitta framför tv:n. Det finns faktiskt ett annat liv än tv:n...

Älskar musik och inspireras mycket av musik när jag skriver. Kan inte ha radion på, vilket jag tycker är mycket synd, men då kan jag inte koncentrera mig. Därför spelar jag musik på min CD-spelare. För det mesta blir det klassisk musik, där det inte finns några ord som jag kan hänga upp mig på. Men det går också att spela, på låg volym: Susan Boyle, Paul Potts, Sanna Nielsen och Sonja Aldén. Dessutom tror jag att Anna Bergendal, som gick direkt vidare till final förra veckan i Melodifestivalen, har stor potential att snurra på min CD-spelare i framtiden när jag skriver böcker. Hennes framträdande förra veckan var suveränt, rösten, utstrålningen, sången. En klar vinnare!

Vad vill jag ha sagt med detta? Jo, att det gäller att du hittar ditt sätt att skriva. Vill du ha tystnad omkring dig, vill du ha musik, liv och rörelse etc. Om du tycker om att ha musik, tänk då efter vilken musik du skriver bäst till och utnyttja den musiken för att komma igång att skriva när du har en svår startsträcka till skrivandet.

Det konstiga med mitt skrivande är att när jag är hemma måste jag ha tyst omkring mig, eller ordlös musik. Men när jag är ute och reser kan jag sitta mitt på en bullrande flygplats, med avgångsutrop och folk som pratar bredvid mig, och ändå skriva utan att bli störd! Kanske är det för att när jag sätter mig på en flygplats för att skriva, då har jag alla orden inom mig som stampar och bara vill ut och då glömmer jag bort allt annat omkring mig.

Blir det Melodifestivalen ikväll för min del... Nja, tror att jag hellre läser en bok, har ju redan hört låtarna. Nu väntar jag på Eurovisionschlagerfestivalen. Till dess har jag hunnit skriva mycket!

Kramisar från Kim

3 kommentarer:

 1. Hej, Kim! Hittade hit och det var kul! Alltid intressant att läsa hur andra författare gör när de skriver. När det gäller musik lyssnar jag gärna medan jag skriver noveller och ungdomsböcker. Men när jag skriver dagsverser måste jag ha tyst, annars stör musiken rytmen i mitt skrivande.

  SvaraRadera
 2. Krya på dig Kim!
  Kram Linda

  SvaraRadera
 3. Hej Victor

  Kul att du hittade hit och lade till dig som bloggintresserad. Intressant att höra hur du använder musiken, tack! Kramisar Kim

  Tack Linda. Kramisar Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!