Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 7 februari 2011

Vet du att...

...jag har blivit slagen på grund av det jag skrev i en av mina böcker? (Personerna på bilden har inget med tillfället att göra. Hittar du mig på bilden bland alla fansen?).

Det var på Bokmässan 1998. Min bok Tillbaka till Pompeji (mannen håller i förstautgåvan av den boken med grönt omslag på bilden ovan) och Jag är ingen häxa hade kommit ut och jag var för första gången i mitt liv på Bokmässan i Göteborg för att föreläsa och signera. När jag stod där, stolt och nervös, framför mina böcker och väntade på invasionen av fans, färdig att börja skriva autografer, kom det fram en flicka och frågade om det var jag som hade skrivit Tillbaka till Pompeji. När jag svarade ja började hon slå på mig. Hon var riktigt, riktigt arg och skrek: "Här får du för att du dödade hästen!"
Det här är stycket som gjorde att flickan gav mig stryk:

Framför honom på marken låg en häst. Bara en liten lätt ruskning på huvudet ibland, för att hålla askan borta, tydde på att den levde. Med blicken följde Theo hästens konturer under askan och stannade vid det som borde ha varit bakkroppen, men som nu var försvunnen under en jättestor sten, eller vad det nu var. Tänk att den låg så stilla. Det var som om den hade insett att den snart skulle dö, att det inte fanns något att göra längre. Men ändå kunde den inte låta bli att skaka av sig askan som föll över nos och ögon.
Theo böjde sig fram, smekte nosryggen på hästen och strök undan askan.
"Stackars krake", sa han och insåg plötsligt att det inte bara var människorna som drabbades av vulkanutbrottet.
Vem tänkte på djuren när man hade sitt eget liv att rädda?
"Jag tänker på dig", sa Theo och strök återigen hästens huvud. Men tyvärr är det inte mycket jag kan göra för att hjälpa dig. Dig däremot", sa han och vände sig mot Pluto, "dig ska jag hjälpa, det lovar jag."

Ja, nu vet du varför flickan blev så upprörd, efter att ha läst min bok Tillbaka till Pompeji. Inte ett ord sa hon om alla de tusentals människor som "jag" också dödade i boken, eftersom "jag" lät vulkanutbrottet ske. Det vulkanutbrott som förintade hela staden Pompeji och alla dess invånare, både människor och djur.

Tycker du jag förtjänade hennes utbrott av ilska?

Måste avsluta med att berätta att flickan sedan, när hon väl slutat slå, berättade att hon älskade boken, att det var den bästa bok hon någonsin hade läst, förutom det med hästen då...

Kramisar Kim