Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 24 maj 2011

Helt klar med På liv och död i andra världskrigets skugga

Igår blev jag helt klar med På liv och död i andra världskrigets skugga.

Det innebär att boken är korrekturläst många, många gånger av mig och dessutom av fyra korrekturläsare.

Jag har också "brutit om" boken, med andra ord gjort helt färdiga boksidor, lagt in bilder... Ja, nu ser texten ut som en riktig bok, sida för sida.

Det infinner sig alltid en lätt vemodig känsla när en bok är färdig, och jag skulle nog ha blivit väldigt ledsen om jag inte hade haft någon ny bok att direkt fortsätta skriva på. Men nu har jag det, och dessutom med samma tema, andra världskriget. Därför behövs ingen ny faktainläsning, utan det är bara att köra på. Helt underbart faktiskt!

En av de saker som jag tycker är så roligt när jag nu ger ut på eget förlag, det är att jag får göra boken från början till slut, alltså skriva in manus, ordna korrekturläsning, omslag, baksidestext och bryta om/göra en färdig produkt att sändas iväg till tryckeriet. Boken känns verkligen klar när den är ombruten. Den är ju där, som riktig bok, fastän sidorna inte är limmade och den hårda pärmen saknas.

Så här tycker korrekturläsarna om boken:
"En spännande och välskriven berättelse från vår mörka historia. Jag skulle inte vilja byta plats med Theo och Ramona..." Ingela Svensson
"Trots ett tema som är både känsligt och ofta tabubelagt tycker jag att Kim gjort ett storartat jobb med den här boken. Hon har inte varit rädd för att kalla saker vid sitt riktiga namn och inte backat för sanningen - den hemska sanningen." Annelie Nilsson
"Mycket bra skrivet! Personligt och fångande!" Kristina Fridensköld

Här är baksidestexten:
En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden!
En fängslande bok som skildrar andra världskriget från olika sidor: En tysk familj, gömda personer, samt judar i koncentrationsläger. Boken beskriver även många av andra världskrigets händelser genom de olika personernas upplevelser.
En ohyggligt spännande historisk äventyrsbok, som avslutas med en gedigen faktadel om andra världskriget. 15:e fristående historiska äventyrböcken i serien om Theo och Ramona.


Här får du lite smakprov i form av första kapitlet till På liv och död i andra världskrigets skugga:
Trampet av militärstövlar ekade mellan husväggarna när klackarna rytmiskt slog mot gatans stenläggning. Ljudet av de marscherande soldaterna överröstade motorernas brummande från de motorcyklar och bilar som körde längs kolonnen.

Ljudet var så oväntat att både Theo och Ramona ryckte till, samtidigt som de såg ned på det Theo höll i handen: En gul stjärna av tyg. Det tecken judar var tvungna att bära på sina kläder under andra världskriget. Davidsstjärnan som Theo hade plockat upp från trottoaren utanför Ramonas föräldrars hus, efter att den gamla damen tappat den ur sin ficka.

"Det är inte sant..." viskade Ramona och stirrade med skräckslagen blick på Theo, som skakade på huvudet över sin dumhet.

Theo var arg på sig själv för att han hade plockat upp den lilla tygbiten. För även om han inte ville tro att det kunde vara sant, verkade Davidsstjärnan ha fått dem att förflyttas i tiden.

En flicka stod framför dem och sträckte ut handen efter den gula stjärnan.

"Tappade jag den?" sa hon och snappade åt sig tygbiten innan Theo hann reagera.

"Nej, vänta!" sa han och lyckades ta tag om flickans axel innan hon hann springa iväg.

Efter alla tidsresor Theo och Ramona hade gjort, hade de lärt sig att det oftast var det föremål som fått dem att resa i tiden, som var deras enda chans att ta sig hem till sin egen tid igen. Därför gällde det att ta tillbaka den gula stjärnan, annars skulle de aldrig kunna komma hem igen.

Klackarna som slog mot gatan var nu inte lika rytmiska. Soldaterna hade delat upp sig i mindre grupper som rusade in i de höga stenhusen.

"Vi måste härifrån!" väste flickan och hennes ljusa guldlockiga, långa hår flög runt huvudet när hon upprört ruskade på det.

Ramona kände hur fasan gjorde henne handlingsförlamad. De hade kommit till andra världskriget, då Hitler lät utrota judarna. Det verkade som om de stod tillsammans med en judeflicka, varför skulle flickan annars bära judestjärna? De tyska soldaterna skulle säkert tro att även hon och Theo var judar, mörkhåriga som de var.

Vi måste ta oss hem igen! Nu! Direkt! tänkte Ramona, men gjorde ingenting eftersom hon helt enkelt inte kunde.

"Kan någon tala om för mig vad det är som händer?"

Rösten som hördes bakom Ramona fick henne att skälva till och ta sig ur handlingsförlamningen. I samma stund kände hon handen på sin axel. Hastigt vände hon sig om, vilket gjorde att handen släppte taget. Ramona trodde knappt sina ögon.

Ja, det var början på boken På liv och död i andra världskrigets skugga. Snart kommer det att läggas ut flera kapitel på Smakprov och Provläs. Håll utkik ifall du vill läsa mer smakprov ur boken.

Här kan du läsa tidigare inlägg som har något att göra med På liv och död i andra världskrigets skugga.

Här får du veta mer om Davidsstjärnan/Judestjärnan.

Nu ska jag fortsätta arbeta med På flykt från andra världskrigets fasa!

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

5 kommentarer:

 1. Hej Anneli
  Tack! Ja, du vet vilken tillfredsställelse det är när en bok är klar. Min 88-åriga pappa har fått den ombrutna papperskopian av boken och han är helt lyrisk över boken. Normalt läser han bara på kvällarna, nu har han läst hela dagarna, för han kan inte sluta läsa! Speciellt roligt är det att han vet vad jag talar om den här gången, sa han!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 2. Grattis!
  Jag tänkte bara tala om att jag lagt in ditt gästinlägg på min hemsida under sidan gästbloggare.
  Ha en härlig dag
  Kram

  SvaraRadera
 3. Misstänker att jag kommer bli ett stort fan av dina böcker:). Det här låter ruggigt spännande!

  SvaraRadera
 4. Hej Anita
  Tack. Ska kika in på sidan!
  Tackdetsamma!
  Kram kim

  Hej Maria
  Det låter lovande, ska bli spännande att höra om du tycker om den bok du precis har fått hem!
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!