Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 28 december 2011

Skrivprocess: Skriv mindre!

Skriv mindre kanske låter som en dålig uppmaning om du går omkring och bär författardrömmar inom dig. Men med de orden menar jag inte att du ska skriva mindre antal timmar per dag/vecka, utan jag talar om något helt annat.

Att jag tar upp det här ämnet är för att jag vet att det är många som har svårt att skriva en hel bok, de har början och slutet men får inte till det i mitten.

Ett bra tips är då att skriva mindre, alltså kortare noveller istället för tjocka romaner. Då har du möjlighet att väva ihop en tät berättelse på mindre antal sidor än om du skulle skriva en tjock bok. Dessutom får du känna tillfredsställelsen av att ha lyckats åstadkomma en helt färdig berättelse, från början till slut och även fått till mitten bra. Det övar upp ditt skrivande och gör att du kommer att skriva längre och längre berättelser. Till slut har du tillräckligt många sidor för att det ska bli en rejäl roman.

Har hela mitt liv skrivit små korta noveller. Ofta när jag är väldigt skrivsugen och inte har tid att sätta mig för att skriva på min bok, då skriver jag en novell istället. Längden varierar, beroende på hur många ord som väller ur mig. Nu för tiden lägger jag de korta novellerna här på Tänkvärda Berättelser. De längre novellerna stoppar jag i byrålådorna, de kan vara bra att ha en dag.

Att skriva mindre, kortare noveller är också ett sätt att öva upp ditt språk, miljöskildringar, personskildringar och få till flyt i berättelsen.

Om du tycker det låter som ett dåligt förslag att skriva noveller när det enda du vill är att skriva en bok, tänk då på att många korta noveller blir i slutändan till en tjock bok!

Lycka till!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se