Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 7 februari 2012

Särskrivning

Den här artikeln i DN kände jag att det var viktigt att berätta om och att lyfta fram det som talas om i artikeln:

På väg till tandläkaren ser jag en lapp på mottagningens port: ”Skjut dörren fel anmäld.” ”Okej, jag skjuter dörrjäveln”, tänker jag. Dessvärre har jag lämnat min Glock hemma eftersom jag ska gå på Stockholms modevecka. Där ser jag ett par timmar senare Fifth Avenue Shoe Repairs visning. Plaggen är svarta, dramatiska och sofistikerade.

En technoremix av Kraftwerks ”The man machine” fullbordar skönhetsupplevelsen. Märkets pr-byrå skriver i ett pressmeddelande att ”kombinationen av mjukt skrädderi, päls, metall delar, läder och kostym ull blandas med intrikata strukturer”. Plötsligt känns inte strukturerna så intrikata längre. Och de asymmetriska svarta kavajerna blir lika sofistikerade som en träningsoverall från Galne Gunnar.

En annan berättar om det otrevliga bemötande han fick efter att på en uteservering ha hörsammat uppmaningen ”rök fritt”. Många förvånas av att den inte särskilt knarkige KD-ledaren Göran Hägglund, enligt Kvällsposten, är gift med en hög stadielärare.


Skrivihop.nu undvek att kritisera nysvenska pizzerior och ordblinda stackare. De gav sig på reklambyråer, mediebolag och stora företag som borde veta bättre. Enligt egen utsago förmådde de livsmedelsproducenter att korrigera förpackningar som innehöll ”strö socker” och ”pann kaks smet”.

Vi som kritiserar särskrivningar i dag bör också tänka på att sparka uppåt. Därför undviker jag att bli upprörd när jag går förbi Vedugns Pizzeria på Östermalm. I stället tänker jag att restaurangen förmodligen drivs av det vänliga paret Lars-Erik och Gunilla Vedugn.

I synnerhet borde vi sparka på Ikea. Deras särskrivningar är extra allvarliga eftersom möbeljätten verkar se sig som en företrädare för svensk form och kultur. På företagets sajt kan man läsa om ”det unika IKEA FAMILY sortimentet” och annonsera ”begagnade IKEA möbler via Köp & Sälj funktionen”.

Läs HELA artikeln här. Texten ovan är bara utplockade delar.


Håller med textförfattaren om att särskrivningar är hemska. Det ger helt fel innebörd till texten. Till exempel "Rök fritt". För mig innebär det att det är helt okej att röka fritt, var som helst i lokalen. Medan däremot Rökfritt, innebär att det är en plats där man INTE får röka.


Detta är viktigt att tänka på för oss som skriver, det är vi som förmedlar orden, meningarna, språket till läsarna. Det är upp till oss som skriver att hjälpa den som försöker lära sig det svenska språket (antingen det är barn eller utlänningar), genom att lära dem en korrekt svenska som inte kan missuppfattas.

Har i ett tidigare inlägg skrivit om Språktidningen, det inlägget kan du läsa här.

I min skrivarlya finns en uppsjö av uppslagsböcker, språkböcker, synonymlexikon, ja det mesta som jag kan behöva när jag skriver. Allt för att det ska bli så korrekt som möjligt. En av mina författarkollegor sa vid ett besök: "Här syns det tydligt att det bor en riktig författare!" Ord som värmde ända in själen!

Jag fortsätter slåss för ett korrekt språk. Hoppas du står vid min sida i kampen!

Kramisar Kim

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.