Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med över 40 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare och föreläsare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 7 februari 2012

Särskrivning

Den här artikeln i DN kände jag att det var viktigt att berätta om och att lyfta fram det som talas om i artikeln:

På väg till tandläkaren ser jag en lapp på mottagningens port: ”Skjut dörren fel anmäld.” ”Okej, jag skjuter dörrjäveln”, tänker jag. Dessvärre har jag lämnat min Glock hemma eftersom jag ska gå på Stockholms modevecka. Där ser jag ett par timmar senare Fifth Avenue Shoe Repairs visning. Plaggen är svarta, dramatiska och sofistikerade.

En technoremix av Kraftwerks ”The man machine” fullbordar skönhetsupplevelsen. Märkets pr-byrå skriver i ett pressmeddelande att ”kombinationen av mjukt skrädderi, päls, metall delar, läder och kostym ull blandas med intrikata strukturer”. Plötsligt känns inte strukturerna så intrikata längre. Och de asymmetriska svarta kavajerna blir lika sofistikerade som en träningsoverall från Galne Gunnar.

En annan berättar om det otrevliga bemötande han fick efter att på en uteservering ha hörsammat uppmaningen ”rök fritt”. Många förvånas av att den inte särskilt knarkige KD-ledaren Göran Hägglund, enligt Kvällsposten, är gift med en hög stadielärare.


Skrivihop.nu undvek att kritisera nysvenska pizzerior och ordblinda stackare. De gav sig på reklambyråer, mediebolag och stora företag som borde veta bättre. Enligt egen utsago förmådde de livsmedelsproducenter att korrigera förpackningar som innehöll ”strö socker” och ”pann kaks smet”.

Vi som kritiserar särskrivningar i dag bör också tänka på att sparka uppåt. Därför undviker jag att bli upprörd när jag går förbi Vedugns Pizzeria på Östermalm. I stället tänker jag att restaurangen förmodligen drivs av det vänliga paret Lars-Erik och Gunilla Vedugn.

I synnerhet borde vi sparka på Ikea. Deras särskrivningar är extra allvarliga eftersom möbeljätten verkar se sig som en företrädare för svensk form och kultur. På företagets sajt kan man läsa om ”det unika IKEA FAMILY sortimentet” och annonsera ”begagnade IKEA möbler via Köp & Sälj funktionen”.

Läs HELA artikeln här. Texten ovan är bara utplockade delar.


Håller med textförfattaren om att särskrivningar är hemska. Det ger helt fel innebörd till texten. Till exempel "Rök fritt". För mig innebär det att det är helt okej att röka fritt, var som helst i lokalen. Medan däremot Rökfritt, innebär att det är en plats där man INTE får röka.


Detta är viktigt att tänka på för oss som skriver, det är vi som förmedlar orden, meningarna, språket till läsarna. Det är upp till oss som skriver att hjälpa den som försöker lära sig det svenska språket (antingen det är barn eller utlänningar), genom att lära dem en korrekt svenska som inte kan missuppfattas.

Har i ett tidigare inlägg skrivit om Språktidningen, det inlägget kan du läsa här.

I min skrivarlya finns en uppsjö av uppslagsböcker, språkböcker, synonymlexikon, ja det mesta som jag kan behöva när jag skriver. Allt för att det ska bli så korrekt som möjligt. En av mina författarkollegor sa vid ett besök: "Här syns det tydligt att det bor en riktig författare!" Ord som värmde ända in själen!

Jag fortsätter slåss för ett korrekt språk. Hoppas du står vid min sida i kampen!

Kramisar Kim

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

12 kommentarer:

Marina sa...

håller absolut med! tyvärr är det ett jätteproblem för alla skulungdomar som använder datorn, eftersom stavningsprogram ofta rödmarkerar sammansatta ord, och när de delas på försvinner streckat samtidigt som det blir alldeles fel.

Iktoro sa...

Jag stör mig också på särskrivningar. I hela min klass så är det bara jag, tvillingarna och en till tjej som tycks veta att det inte stavas t ex 'basket boll' utan Basketboll. Resten gör samma fel, HELA tiden! Jag stör mig väldigt mycket på det, och jag har flera gånger sett att vissa vuxna gör särskrivningar där de inte ska det. Så lita på att jag står på din sida :D

Kim M. Kimselius sa...

Hej Marina
Jag blir också galen på stavningsprogrammen som rödmarkerar sammansatta ord. Förstår att de som är osäkra hellre lyder stavningsprogrammet än chansar. Men dumt!
Kram Kim

Hej Iktoro
Härligt att höra att du håller med mig! Men vad konstigt att ni är så få i din klass som inser hur viktigt det är att ord stavas rätt. Vad säger er lärare om det?
Tack för att du står vid min sida i kampen om särskrivning!
Kram Kim

Iktoro sa...

Jadu, min lärare håller på att bli knäpp på det. Jag förstår henne.

in-knit sa...

Jag stör mig också på det! Hur svårt kan det vara? Om man säger det som ett ord, skriver man det också som ett ord! Enkelt!
Jag är med i en grupp på FB som heter Sverige mot särskrivning. Där kan man se rätt (o)roliga saker! http://www.facebook.com/sarskrivning
Kram

Kim M. Kimselius sa...

Hej Iktoro
Förstår din lärare!
Kram Kim

Hej Ingrid
Nej, jag förstår inte heller hur det kan vara så svårt...
Har gått med i den gruppen och spridit budskapet. Tack för tipset!
Kram Kim

franziengland sa...

Kul (men inte överraskande) att du tog upp detta med särskrivningar!! Jag såg också artikeln och tänkte själv skrivit om det på bloggen.
Uppvuxen som jag är med en folkskollärare till mamma (har förstått att de som är folkskollärare tycker att de har en lite bättre och mer gedigen lärarutbildning :) ), så ÄLSKAR jag svenska språket och rödpennor. Även min svärmor är lärare och petig med svenskan, så vi är tre som upprörs om det inte skrivs väl.
I mitt arbete blev vi allt som oftast kontaktade rörande särskrivningar som vi hade på produkter, när det kanske var någon design som beslutats blev snyggare utan bindestrecket.
Idag är detta mina barns svåraste utmaning. Linnéa som är äldst är överraskande duktig i svenska med tanke på fem år utomlands. Hon stavar nästan felfritt, MEN särskrivningar... hopplöst! Gör mig tossig. Hon "förstår" inte att det heter "very well" men inte "jätte bra". Jag frågar henne om hon hör att det är ett ord, "jättebra" och inte två "jätte bra", men hon GÖR inte det!! DÅ är det svårt att få det rätt. Det blir något de kommer få styra upp när de kommer hem. Tror det kommer att gå bra, men nu oroas jag av att se så många särskrivningar i alla hennes texter.
Det här med saknade bindestreck eller sammansatta ord märker jag också börjar smyga sig in. T ex så som du nämner att IKEA gör. Ser ofta att jag själv börjar skriva det så på min blogg, men sedan såklart vid genomläsning rättar till det, men undermedvetet börjar något nytt beteende smyga sig in. Vet inte om jag också är påverkad av engelskan. Häromdagen skrev jag "tennis klädmärke" och "hösttennis resa" och drog ihop båda innan jag publicerade. Tror man tycker att det blir mer lättläst med orden separerade... men det är ju inte mer rätt för det.
BRA att vi är många språkpoliser!!!

Kim M. Kimselius sa...

Hej Ingrid
Åh, det var intressant att läsa din långa kommentar. Förstår att du kämpar med dina barns särskrivningar. Tror att de kanske får lättare att höra det när de lever med svenska språket omkring sig på ett helt annat sätt än vad de gör idag.
Såg du Facebookgruppen om särskrivningar? Där är det många språkpoliser!
Kram Kim

franziengland sa...

Ja, jag hoppas och tror det också. Linnéa ska göra nationella prov i svenska i helgen och vi får väl se hur det går...
Nix såg inte fb-gruppen. Räcker så bra att följa dig, du täcker alla kunskapsbehov jag behöver. I övrigt tränar jag på att AVGRÄNSA :) . Är inte med i några grupper på fb och spelar absolut inga spel där, finns ingen tid alls till sådant. (Tror inte du spelar spel där heller ;) .)

Kim M. Kimselius sa...

Hej Ingrid
Sitter här och skrattar åt din kommentar att jag "täcker alla kunskapsbehov". Tack!
Nej, jag blockerar vartenda spel. Fick så många förfrågningar i början innan jag lärde mig blockera spelen.
Kram Kim

Ingrid sa...

Hej Kim!
Såg på fb att du fortfarande är sjuk. Stackare! Jag tyckte det var jobbigt med min influensa och bihåleinflammation och det tog ju inte mer än en dryg vecka.
Syster Kerstin hälsar att de saknade dig på mässan och att det var sorgligt att se din tomma plats men att hon var glad att hon köpte så mycket som hon gjorde förra året.
Vi har elever från Bryssel boende hos oss några dagar men smet iväg nu för att börja ta ikapp lite vid dator.
Ser vad jag skrev ovan och nu har Linnéa gjort sina två svenskprov och fick MVG på båda, så det ordnar sig kanske med särskrivningar också när vi flyttar hem :) .
Krya på dig ordentligt nu!
Styrkekramar kommer HÄR!

Kim M. Kimselius sa...

Hej Ingrid
Grämde mig verkligen över att jag missade både Underbara Ungar och Läromedelsmässan som var veckan efter. Om det var några mässor jag verkligen ville vara på under våren var det dessa två. Men det gäller att lyssna på kroppen.
Kanske kommer du och din syster till bokmässan i år istället?
Härligt att höra att det gick så bra för Linnéa på svenskprovet!
Tack! Känner mig redan mycket bättre. Är på G!
Kram Kim