Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 19 mars 2012

Jag skriver som bäst när...


Alla författare har olika ritualer för att skriva, några kanske inte har några ritualer alls.

En del dricker vin och har speciell musik som de lyssnar på. En del kan helt enkelt inte skriva om de inte får ett glas vin, eller två, när de skriver.

Jag skriver som bäst när jag får äta choklad samtidigt. Till boken Tillbaka till Pompeji gick det åt mycket choklad! Vi köpte en kartong med långa smala chokladstänger. Jättegoda. Lådan stod bredvid mitt skrivbord. Jag fick bara äta en chokladbit för varje skrivet kapitel! Jag åt chokladen med andakt och sög sakta i mig varje chokladstång medan orden formades på papperet. (Boken Tillbaka till Pompeji kom sedan att bli min debutbok och sälja i 11.000 ex första veckan! Kan det ha varit tack vare chokladen?)

På den tiden skrev jag på en IBM kulskrivmaskin. Det innebar att varje papper som skrevs var ett original och det fanns ingen backup. Ibland gjorde mina chokladkladdig fingrar avtryck på pappren. Men det gjorde inte så mycket, för jag skrev bara för min byrålåda och jag njöt för fullt när jag skrev. Både av chokladen och av orden som formades inom mig.

Nuförtiden kan jag inte äta choklad när jag skriver, i alla fall inte i de mängderna. Åldern tar ut sin rätt och extrakilona lägger sig sakta, men säkert på kroppen.

Därför har jag övergått till te. Har ett favoritte som jag köpte i Finland när jag var där och föreläste: Nordqvist Keisarin Morsian. Tyckte det lät passande eftersom jag höll på att skriva Kinesiska Draken när jag var i Finland. Nu börjar lagret ta slut och jag är jätteglad för att jag flyger över Helsingfors när jag ska till Singapore för att föreläsa i maj. Då kan jag bunkra upp mitt telager igen. Hoppas bara att jag hinner handla mellan planen!

Te är bättre för kroppen att inmundiga i stora mängder, det lägger inga extra kilon på vikten. Dessutom är det mycket gott! I förkylningstider river jag färsk ingefära i hett vatten med lite honung. Önskar jag hade haft det i Mexiko för då kanske jag hade stoppat förkylningen i tid och sluppit dras med den i flera veckor.

Även om te fungerar bra när jag skriver så finns det ingenting som slår choklad, det är en sak som är säker!

Vad äter/dricker du när du skriver? Har du några bestämda ritualer?

Kramisar Kim

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.