Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 19 mars 2012

Jag skriver som bäst när...


Alla författare har olika ritualer för att skriva, några kanske inte har några ritualer alls.

En del dricker vin och har speciell musik som de lyssnar på. En del kan helt enkelt inte skriva om de inte får ett glas vin, eller två, när de skriver.

Jag skriver som bäst när jag får äta choklad samtidigt. Till boken Tillbaka till Pompeji gick det åt mycket choklad! Vi köpte en kartong med långa smala chokladstänger. Jättegoda. Lådan stod bredvid mitt skrivbord. Jag fick bara äta en chokladbit för varje skrivet kapitel! Jag åt chokladen med andakt och sög sakta i mig varje chokladstång medan orden formades på papperet. (Boken Tillbaka till Pompeji kom sedan att bli min debutbok och sälja i 11.000 ex första veckan! Kan det ha varit tack vare chokladen?)

På den tiden skrev jag på en IBM kulskrivmaskin. Det innebar att varje papper som skrevs var ett original och det fanns ingen backup. Ibland gjorde mina chokladkladdig fingrar avtryck på pappren. Men det gjorde inte så mycket, för jag skrev bara för min byrålåda och jag njöt för fullt när jag skrev. Både av chokladen och av orden som formades inom mig.

Nuförtiden kan jag inte äta choklad när jag skriver, i alla fall inte i de mängderna. Åldern tar ut sin rätt och extrakilona lägger sig sakta, men säkert på kroppen.

Därför har jag övergått till te. Har ett favoritte som jag köpte i Finland när jag var där och föreläste: Nordqvist Keisarin Morsian. Tyckte det lät passande eftersom jag höll på att skriva Kinesiska Draken när jag var i Finland. Nu börjar lagret ta slut och jag är jätteglad för att jag flyger över Helsingfors när jag ska till Singapore för att föreläsa i maj. Då kan jag bunkra upp mitt telager igen. Hoppas bara att jag hinner handla mellan planen!

Te är bättre för kroppen att inmundiga i stora mängder, det lägger inga extra kilon på vikten. Dessutom är det mycket gott! I förkylningstider river jag färsk ingefära i hett vatten med lite honung. Önskar jag hade haft det i Mexiko för då kanske jag hade stoppat förkylningen i tid och sluppit dras med den i flera veckor.

Även om te fungerar bra när jag skriver så finns det ingenting som slår choklad, det är en sak som är säker!

Vad äter/dricker du när du skriver? Har du några bestämda ritualer?

Kramisar Kim

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

9 kommentarer:

 1. Jag har väl egentligen inga speciella ritualer. Utom öronproppar och en stängd dörr ;). Tystnad och ro är det viktigaste för mig. Helst skriver jag på morgonen. Då är jag som klarast i hjärnan. Dock är det sällan möjligt med skolbarn som ska iväg och tidiga dagbarn. Är det något jag vill inmundiga så är det ett stort glas med citronvatten.

  SvaraRadera
 2. Haha, då har vi något gemensamt! Jag brukar alltid äta choklad när jag skriver (Är visserligen ingen författare, men ändå!). Förutom det så vill jag ligga i min säng och lyssna på bra musik. Dancing Queen brukar funka för mig bl a.

  SvaraRadera
 3. Jag har inga speciella ritualer eller rutiner när jag skriver. men jag sitter gärna framför teven eller lyssnar på musik.
  Äter gärna något gott medan jag skriver, till exempel chips eller godis.

  SvaraRadera
 4. Jag måste lyssna på musik och så dricker jag gärna cola light, inte så nyttigt det heller. Kanske borde jag byta ut det mot te istället :)

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Hej Makena
  Håller med dig om att det är bäst att skriva på morgonen. Förut behövde jag också helt tyst omkring mig, men nuförtiden kan jag skriva i stort sett var och när som helst.
  Kram Kim

  Hej Iktoro
  Härligt att höra att du och choklad också passar ihop med skrivandet! Det är en mycket bra låt!
  Kram Kim

  Hej Författardrömmar
  Oj, det var ett annorlunda sätt, att sitta framför tv:n och skriva.
  Det verkar som om vi är många som vill äta något gott när vi skriver. Undrar om det behövs extra energi när orden flödar ur oss...
  Kram Kim

  Hej Anneli
  Cola är gott, sött och ger energi. Mycket mer energi än te, men också mer kalorier. Men de problemen har du ännu inte, så du kan fortsätta dricka din cola. Men jag föreslår att du dricker vanlig cola istället, för en väninna till mig som forskat i lightprodukter säger att man får cancer av cola light...
  Kram Kim

  SvaraRadera
 6. Ok, här är vi helt lika! Jag dricker också mycket te, men inte slår det choklad! Måste också behärska mig av samma orsak :) . Fast du åt ju JÄTTELITE!!! En bit per kapitel! Är ju INGENTING! Jag skulle ätit en bit i minuten, ha ha.
  Hoppas att du har några finlandssvenska bloggläsare som ser vilket te du gillar och erbjuder dig att skicka över när du behöver!
  Mitt absoluta favoritte är Söderblandning från The Tea Centre of Stockholm, på söder i "kungliga huvudstaden" (som Pelle Svanslös säger, jag hör Peter Harryssons uppläsning framför mig "kungliga huvudstaaaaden"). Det har jag alltid hemma. Mamma också, så tar mitt förråd slut, ger hon mig snällt av sitt (hände senast när jag firades förra veckan).

  SvaraRadera
 7. Hej Ingrid
  Nej, te slår absolut inte choklad. Fast man kan dricka mängder av te utan att det påverkar vikten, däremot kan man inte vräka i sig hur mycket choklad som helst, iallafall inte jag.
  Nu har jag varit i Helsingfors, mellanlandade där på min väg till Singapore, och då passade jag på att rusa in i butiken på flygplatsen och slita åt mig några tepaket. Hade väldigt kort tid mellan flygen och jag om precis i tid.
  Tänk vilka olika favoriter vi har och hur vi längtar efter dem. Snällt av din mamma!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 8. WOW vad bra att du kunde köpa ditt favoritte på flygplatsen och att du åkte via Finland. Gissar att du inte VALDE den turen bara för att kunna köpa te ;) .
  Nix, jag kan inte heller äta choklad utan att det syns på vågen, ha ha. Det är nog få förunnat...

  SvaraRadera
 9. Hej Ingrid
  Hur kunde du gissa att jag valde resväg för att kunna köpa te.
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!