Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 21 mars 2012

Tulpanens historia

Jag älskar tulpaner. De för löfte om våren med sig, de doftar gott och jag blir alltid så sugen på att äta dem! Denna härliga bukett pryder just nu mitt köksbord. Eftersom jag alltid blir sugen på att smaka på tulpanerna tänkte jag att det var på tiden att jag lärde mig lite mer om tulpaner. Är de ätliga?


Trädgårdstulpanen kom till Europa från Osmanska riket på 1500-talet. Det var vatikanens sändebud Ogier Ghiselin de Busbecq som förde in tulpanerna till Europa 1554.

Namnet tulpan kommer från det italienska tulipano, över turkiska av persiska dulband, vilket betyder turban, något som den utslagna blomman sägs likna.

Tulpanens släkte liljeväxter finns som ca 100 arter lökväxter på stäppmarkerna i Europa och Asien. Löken har olika former: avlånga, runda, stora, små och består av några få köttiga lågblad som omges av bruna, pergamentartade blad. Själken är grov med stora, hela blad.

Blommorna sitter oftast en och en och är enkla, ibland fylla och det finns två-tretaliga kransar av kalkblad. Dessa är då oftast smalt ovala, men finns även som odlade sorter med breda och flika blomblad.



De tulpanodlingar som vi känner bäst till är de i Nederländerna. Jag har alltid velat se tulpanerna blomma i Nederländerna och jag lyckades nästan pricka in en resa till de blommande tulpanodlingarna. När jag kom stod det på fälten rad efter rad med gröna tulpanblad, men alla blommorna hade klipps av. En enda blomma såg jag på alla dessa fält. Kändes lite konstigt. Kanske jag någon gång i livet får uppleva när tulpanerna blommar i Holland!

Nu finns det otroligt många, tusentals, odlade tulpaner med skiftande form, färg och storlek. Det finns triumphtulpaner, darwintulpaner, rembrandttulpaner, liljeblommande tulpaner och papegojtulpaner. (Vilket får mig att tänka på min Mexikoresa och de fantastiska tulpanträden jag såg där OCH de färggranna papegojorna.)

Odlade tulpaner hör till de viktigaste snittblommorna och prydnadsväxterna. Till släktet hör bl.a. arterna dvärg-, flock-, foster- och vildtulpan.

Efter att tulpanen hade införts från Mindre Asien vid mitten av 1500-talet blev den snabbt populär i Nederländerna och Frankrike. Centrum för handeln med tulpanlökar var Haarlem och Amsterdam.

I 1600-talets Holland blev tulpaner otroligt eftertraktade och det utbröt en hänsynslös spekulationsmarknad med början 1634. En enda tulpanlök kunde i extrema fall inbringa summor på flera tusen gulden, vilket då motsvarade en tredjedels årslön. Denna spekulationsbubbla, som kallades för tulpanmanin, kulminerade 1636 och kollapsade till slut 1637. Fortfarande är tulpaner starkt förknippade med Nederländerna där man varje år anordnar tulpanfestivaler.

Det förekom en viss odling av tulpanlökar i Sverige under andra världskriget. Nuförtiden importeras all tulpanlök från Nederländerna.

Lökarna sorteras efter olika storlekar och kallas för moderlök, drivlök, lägglök och yngellök.

Drivlöken lagras i kyla medan den väntar på att exporteras till yrkesodlare för att drivas upp. När de ankommer till odlaren läggs löken i lådor med jord som placeras i lökkällare. Där regleras temperaturen allteftersom löken utvecklas från 9grader C till 0 grader C. Själva drivningen sker i växthus under december-april.

Tulpaner används både i trädgårdar och parker. Beroende på vilken sort det är kan de planteras i rabatter, stenpartier och gräsmattor, men även för förvildning i buskage. När du planterar tulpanlökar bör du göra det på hösten, i god tid, så att lökarna hinner slå rot innan det blir tjäle i jorden.

Tulpaner ställer inte stora krav på jorden, men trivs inte i vattensjuk mark eller i sur jord.

Och nu kommer vi då till det som fick mig att blogga om tulpaner: Kan man äta tulpaner?

NEJ! Trots att tulpanlökar visserligen har ätits under tider av svält och att tulpaner gärna äts av rådjur så är tulpaner GIFTIGA! De kan ge förgiftningssymptom som liknar de man får när man äter stormhatt, även om symptomen blir något lindrigare. Det giftiga ämnet är akonintin som finns i roten på både tulpan och stormhatt, (ämnet har tidigare använts vid smärtlindring). Det finns inget egentligt motgift mot akontinförgiftning.


Det innebär att jag får nöja mig med att lukta på blommorna och låta bli att smaka på dem, hur sugen jag än blir. Iallafall tänker jag fylla huset med tulpaner så länge det är säsong, för ute i trädgården finns det inte så många tulpaner, på grund av att rådjuren äter upp knopparna varje år. De enda tulpaner de låter bli är de förvildade sorterna som sprider sig. Vilket jag tycker är bra, för då har jag i alla fall några tulpaner att njuta av i min trädgård!

Läs mer om tulpaner här.
Bilder på många olika sorters tulpaner.

Kramisar Kim


Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

8 kommentarer:

  1. Jag älskar också tulpaner, och påskliljor vilka nu står i våra rabatter och på vårt köksbord. Roligt att få lära sig mer om dem! Kram

    SvaraRadera
  2. Hej Isa
    Ja, jag tyckte också det var roligt att få lära mig mer fakta om tulpaner inför det här blogginlägget!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  3. Det var väl nästan tur att de är giftiga, så du inte äter upp dina utan de får stå där och se krispigt fräscha ut. Jag gillar också tulpaner! Verkligen vårkänsla!
    Konstigt att alla var avklippta när du kom dig. Det måste ju ha att göra med att de blommar bättre framöver om man gör så, annars skulle de ju inte gjort det... Själv klipper jag inte av våra i trädgården...
    Jag älskade boken om tulpantiden som jag läste för massor av år sedan. Vad hette den...??? "Tulpanfeber"? Kanske.

    SvaraRadera
  4. Hej Ingrid
    Jag skulle nog hellre vilja säga "vilken tur att jag fick reda på att de var giftiga". Jag tog nämligen reda på det eftersom jag hade bestämt mig för att NU ska jag äta tulpanerna!
    Jag tror att de klipper av blommorna för att lökarna ska växa sig större.
    Åh, den där boken låter spännande!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  5. OJ DÅ, ja då var det en väldigt tur!!
    Det låter rimligt att det är orsaken, men då borde jag också lära mig att göra det.... Tror att i mitt framtida (läs nästa) liv ska jag blir bra på trädgårdsskötsel och ha mer ro på att vänta och se vad som händer...
    Har du inte läst den boken! Då måste jag verkligen rekommendera den. Den utspelar sig i Amsterdam på 1600-talet. Nu har jag kollat att den heter "Tulpanfeber" och är skriven av Deborah Moggach. Förstår att du inte hinner läsa den nu, men lägg till den på en framtida "att läsa"-lista!

    SvaraRadera
  6. Hej Ingrid
    Tack för tipset, nu har jag beställt boken på Bokbörsen. Perfekt att köpa begagnade böcker för mig som slukar böcker. Boken verkar jättebra och lärorik!
    Så fort den kommer ska den läggas i min "att-läsa-hög".
    Kram Kim

    SvaraRadera
  7. Vad kul att du fick tag i boken! Du måste berätta vad du tyckte när du läst den! Kram.

    SvaraRadera
  8. Hej Ingrid
    Det dröjer nog innan jag har läst den. Men när jag har gjort det lovar jag att berätta.
    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!