Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 6 april 2012

Vet du varför vi firar påsk? Här får du reda på det

De flesta av oss tycker det är underbart med alla lediga dagar runt påsk. Det är då vi passar på att åka iväg för att hälsa på släkt och vänner. Det är en glädjens tid för de flesta. Men varför firar vi egentligen påsk?

Skärtorsdagen: Namnet kommer från ordet skära, som är ett gammalt ord för rena. Vi har till exempel ordet skärseld, som betyder elden som renar.
Det var denna dag som Jesus tvättade lärjungarnas fötter inför den sista måltiden då nattvarden instiftades.
I kyrkan är detta en glädjens dag, vilket betecknas av det vita altarförhänget, antependiet. De vita och röda blommorna på altaret står för brödet och vinet. Fram till 1772 var skärtorsdagen helgdag.
Enligt folktron är det på skärtorsdagsnatten som häxorna far till Blåkulla. De onda krafterna är livligt i farten ända fram till påskdagen. Så se upp!

Långfredagen: Detta är dagen för Jesu lidande och död. Han korsfäst och dör i nionde timmen, vilket i Sverige motsvarar klockan tre.
Detta är kyrkans svarta dag med svart antependium och altaret fritt från ljus och blommor. Ibland står krucifixet på altaret och ska då omges av fem röda rosor, som symboliserar Kristi fem sår. Klockan tre tas krucifixet bort och ersätts eventuellt med en törnekrona.
Detta var en dag för späkning och självplågeri. Många lade stenar i skorna för att lida lite extra och husbonden passade på att aga sitt tjänstefolk. Fram till 1973 var det förbjudet för nöjesetablissemang att hålla öppet. Något som jag minns från min ungdom, långfredagarna var väldigt långa och tråkiga...

Påskafton: Detta räknas som den största Kristusfesten och är kyrkårets höjdpunkt. Altaret är skrudat i vitt som symboliserar glädje. Altaret är prytt med sex altarljus och en bukett av påskliljor eller nyutsprucket björkris.
Påskmässan börjar sent på kvällen och vid övergången till påskdagen, alltså vid midnatt, tänder man det ena ljuset efter det andra, tills kyrkan blir som ett enda ljushav. Altarprydnaderna tas fram och altarskåpen öppnas.
Förr var det vanligt att man vakade hela natten. Påsknatten är inte helt ofarlig, oknytt är i farten och häxorna är på väg hem från Blåkulla. Ta dig i akt!

Påskdagen: Påskdagen firar Kristus uppståndelse och att döden och ondskan åtminstone tillfälligt är besegrad, vilket ger anledning till firande och festande. Att hönsen börjat värpa igen bäddade för frosseri i ägg, en tradition som vi här i Sverige fortfarande håller fast vid. Även för fåren var detta en glädjens dag, eftersom de släpptes ut på bete.
Det stora påskljuset har tagits fram i kyrkan och står på altarets högra sida, som i princip brukar vara den norra, eftersom kyrkorna i regel ligger orienterade i östvästlig riktning. I gamla tider var det på den sidan kvinnorna satt.
Den liturgiska färgen är vit, altarljusen är sex och påskliljorna fortsätter att  pryda altaret.

Annandagen Påsk: Den var denna dag som människorna kunde möta den uppståndna Jesus på nytt. Samma altarfärger och tecken.

Glad påsk önskar jag alla mina bloggläsare!

Kramisar Kim


Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

10 kommentarer:

  1. ow så bra att du berättar om varför vi firar påsk! Tror många inte alls har koll på detta, utan tror det handlar om kycklingar och ägg och sjukt mycket godis ;). Måste bara göra en liten rättelse. Vi firar på påskdagen att ondskan för alltid är besegrad. Inte bara tillfälligt. Nu ska jag göra i ordning oss och gå på långfredagsgudstjänst. Glad påsk!

    SvaraRadera
  2. Hej Makena
    Håller med dig, jag tror att de flesta anser att påsken är till för att man ska äta så mycket godis man bara orkar...
    Ja, man kan hoppas att ondskan för alltid är besegrad...
    Hoppas du fick en fin gudstjänststund! Glad påsk!
    Påskkram från Kim

    SvaraRadera
  3. Kollar runt lite för att se om vi möts om Påskens budskap i bloggvärlden? Tittade in här, lockades av länken på bloggnytt.

    SvaraRadera
  4. Hej Herta
    Välkommen till min blogg. Hoppas du hittar lite fler intressanta saker här.
    Var inne och kikade på din blogg och såg ditt inlägg. Mycket intressant! Snygga bilder!
    Tack för att du tog dig tid att kommentera!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  5. Intressant information om Påsken.
    Men jag tycker att det är rätt ok att fira med massor av ägg, godis och mys med nära och kära.

    Funderar på vilken av dina böcker jag ska börja läsa och undrar också om du skriver Barn/ungdomsböcker? Min dotter snart 9 år slukar böcker på löpande band.
    Påskkram Susan

    SvaraRadera
  6. Hej igen!
    Glöm min förra fråga:) Jag ser när jag läst på lite att dina böcker absolut funkar för en 9 årig bokälskare.
    //Susan

    SvaraRadera
  7. Toppen med aktuell och kortfattad information om varför vi firar påsk. Jag delade på Skolresors facebook-sida också för jag vill gärna nytta med nöje. Jag är glad att jag hittade dig här på facebook. Jag minns att långfredagen var evighetslång och tråkig förr och att man helst inte skulle önska någon glad påsk förrän den var över. Kramis

    SvaraRadera
  8. Hej Susmar
    Tack! Javisst är det okej att fira med massor av ägg och påskgodis. Men det bästa med påsken är att få träffa sina nära och kära.
    Om jag får rekommendera en bok för dig att börja med vill jag rekommendera På flykt från andra världskriget till dig och Tillbaka till Pompeji till din 9-åriga dotter. Här kan du läsa mer om boken http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2011/06/tillbaka-till-pompeji.html
    Hör gärna av dig och berätta om ni läser någon av mina böcker och vilka ni valde!
    Kram Kim

    Hej Fröken Agneta
    Tack! Åh, vad glad jag blir att du delar mina blogginlägg! Tycker om att dela med mig av den fakta jag lär mig och det blir ännu roligare ju fler som får ta del av informationen.
    Ja, jag minns också långfredagen som en dag det inte fanns NÅGONTING att göra. Bara sorgmusik på radio och tv och man fick inte göra någonting. Det är annorlunda nu!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  9. Tack för bra uppdatering om påsken!!

    SvaraRadera
  10. Hej Ingrid
    Tycker alltid det är kul att dela med mig.
    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!