Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 24 oktober 2012

Bibliotekstjänst läser inte alla böcker som ges ut, utan väljer bort vissa titlar

Den här mycket intressanta och tänkvärda artikeln om att Bibliotekstjänst inte läser alla böcker som ges ut, utan väljer bort vissa titlar, hittade jag på Egenutgivarnas blogg, en sida för dig som ger ut dina böcker på eget förlag. Artikeln är skriven av Annika Bengtsson.

Biblioteken kan vara egenutgivarens bästa vän när det gäller att få sina böcker spridda och lästa. Genom att, tillsammans med en ifylld blankett nedladdad från BTJ:s hemsida, på egen bekostnad skicka in två exemplar till BTJ (tidigare Bibliotekstjänst) ges chansen att få ett lektörsutlåtande och komma med i det häfte som varannan vecka skickas ut till biblioteken och ur vilka de flesta urvalen görs.

Det brukar ta två månader från det att man skickat böckerna till BTJ tills de dyker upp i häftet, även om jag hört skräckexempel på över ett halvår. När tre månader hade gått utan att min senaste bok, en kåserisamling om katten Cayenne, dök upp i häftet, ringde jag upp BTJ och frågade vad som hänt
.
Beskedet var intressant och jag fick lite information om hur urvalsprocessen faktiskt går till.

Den sker nästan uteslutande utifrån hur förra boken sålde. Om deras siffror (som inte alltid stämmer överens med förlagets) visar på under hundra sålda exemplar är det mycket svårt att få nästa bok recenserad.

I mitt fall gav jag ut två pocketböcker (tidigare utgivna som inbundna) i våras. Den ena sålde några enstaka exemplar till biblioteken, den andra sålde inte alls. Den kom inte med i häftet och det var först efter åtskilliga påtryckningar den ens blev sökbar i BTJ:s webbshop, varför chansen att något bibliotek skulle hitta den var rätt liten.

Så när min kåserisamling landade på deras bord kollade de i statistiken och lade boken åt sidan. Utan att ta ställning till om boken i fråga skulle kunna vara ”av intresse för BTJ:s kunder” som det står på deras hemsida.

Det är en väldigt underlig inställning, tycker jag. Säg att man byter genre totalt. Ger ut en diktsamling som säljer till åtta bibliotek. Och därefter blir LCHF-frälst och ger ut en kokbok. Ska loppet vara kört för tid och evighet på grund av den där osäljbara diktsamlingen?

Chansen att bli recenserad är lite större om boken ingår i en serie. Det ges inga garantier, men vissa överväganden görs. I synnerhet om de tidigare böckerna har fått goda omdömen av BTJ-lektören.
Om man inte är nöjd med lektörens omdöme går det att begära en ny recension. Så gjorde två kollegor. BTJ:s lektörer har ett strikt utformat PM att utgå från, och ibland uppfyller deras omdöme inte kraven. I de aktuella fallen insåg BTJ att de gjort fel och gav böckerna till andra lektörer.

En annan kollega fick BTJ att omvärdera sitt beslut att inte recensera en bok, på grund av att de ansåg att den förra var undermålig. Det hade inte varit fel om de hade bläddrat i den nya innan de tog sitt refuseringsbeslut, för när lektören sagt sitt var det ett positivt omdöme.

BTJ meddelar aldrig om en bok inte blir antagen för recension. Till och med de allra flesta bokförlagen slänger iväg ett mejl när de refuserar ett manus, så det borde även BTJ klara.

När någon aktör blir för dominant brukar det komma uppstickare och utbrytare. BTJ:s makt är skrämmande stor, så nog vore det bra om de fick lite konkurrens. Till dess är tipset att be alla i bekantskapskretsen att fråga efter ens bok på biblioteket. Då händer det att de köps in.

Det tråkiga med Bibliotekstjänsts (BTJ) urval är att det då oftast är de bästsäljande författarnas böcker som blir recenserade, de böcker som ändå kommer att efterfrågas och läsas/köpas av folk.

Biblioteken ska ha bredd och inte vara likriktade, så som de flesta bokhandlare nu har blivit, där bara de stora bästsäljarna tas in i butikerna. Vart är Sveriges Bokvärld på väg?

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Boudicas strid mot Romarna.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.