Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 27 oktober 2012

Boktips: Ben, ute i världen av Nobelpristagaren Doris Lessing

Ben, ute i världen av Doris Lessing är fortsättningen på boken Det femte barnet, som för många år sedan grep tag i mig och fick mig att älska Doris Lessings böcker.

När jag läste Ben, ute i världen, blev jag arg och ville ruska om många av människorna i berättelsen, för att de utnyttjade en person, som inte visste bättre än att göra som andra sa till honom. Samtidigt var jag tacksam för alla de personer som tog Ben till sitt hjärta och bortsåg från hans annorlunda sätt och yttre. Det här är en bok som är svår att lägga ifrån sig, för Ben råkar ut för än den ena, än den andra dråpliga och för honom konstiga händelser. Allt han vill är att komma hem, var nu hans hem är... Läs!

Hur gick det för Ben Lovatt - pojken som Doris Lessing skildrade i sin berömda roman Det femte barnet? Han som var så annorlunda, så våldsam att han inte betraktades som mänsklig och blev bortstött av alla utom mamman.Bens tillvaro är ensamhet och rädsla. De flesta utnyttjar honom grovt, men han vågar aldrig ge igen av rädsla för att bli inburad; minnet av barndomens gallerförsedda fönster sitter inetsat i honom. Utan att förståa vad som händer lockas han iväg till utlandet och hamnar till sist i Paraguay, där han i bergen för första gången får se människor som är som han.

Måste även få passa på att tipsa dig om boken Det femte barnet av Doris Lessing
Det här är en bok som berör och får dig att tänka efter. En mycket annorlunda och välskriven bok. Läs! Om du tänker läsa båda böckerna ska du börja med den här.

Harriet och David Lovatt lever i en idyll. Harriet föder barn efter barn och deras stora viktorianska hus genljuder av skratt, doftar av hembakat bröd och är fyllt av liv och glada barnröster.
Så väntar Harriet deras femte barn. Det är inget lyckligt havandeskap som de fyra tidigare. Och det är en mörk, ödesdiger kraft som kommer in i familjen när Ben föds. Från det ögonblicket kan allt hända och det som händer innebär oerhörda förändringar för dem alla.
''Doris Lessings roman är blygsam till omfånget - bara 150 sidor - ändå enligt min mening en av de litterärt tyngst vägande i hennes produktion. Det femte barnet är en kuslig, mångtydig berättelse med sagans skenbara enkelhet... en nutidsmyt av det smärtsamma slaget.'' Margareta Norlin i Aftonbladet
''Tydligare än någonsin förenar Doris Lessing sina stilarter till ett svårmodigt, rasande och ironiskt memento över vår mänskliga hybris att vilja ha allt och därtill anse oss ha rätt till det, samtidigt som hon ger drömmarna sitt kärleksfulla erkännande.'' Lisbeth Larsson i Expressen
 

När Doris Lessing fick nobelpriset 2007 blev jag mycket glad, eftersom det inte finns någon annan författare som jag tycker förtjänar nobelpriset lika mycket som hon. Läs hennes böcker, då förstår du vad jag menar!

På Bokus hittar du Det femte barnet av Doris Lessing, samt
Ben, ute i världen av Doris Lessing.

Skriv gärna till mig och berätta vad DU tycker om de här två böckerna. Jag älskar dem!

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Den där dagen.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

2 kommentarer:

 1. Jag älskade Det femte barnet så jag måste försöka få tag på Ben, ute i världen. Andra favoriter är En god grannes dagbok och Om de gamla kunde och de unga visste (de hänger ihop). De är definitivt måsste att läsa framförallt om man gillar hennes böcker. Har du läst dem? Annars kan jag också tipsa om hennes science fiction serie med bl.a. Shikasta och Giftermålen mellan zonerna tre, fyra och fem. Fantastiska!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 2. Hej Eva
  Ja, då måste du absolut läsa Ben, ute i världen. Den griper lika mycket tag i läsaren som den första boken!
  Tack för alla fina boktips, några av böckerna har jag inte läst!
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!