Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 20 augusti 2013

5:2-dieten får mig att må bra

5:2-dieten får mig att må bra.
Allt började med att jag såg vetenskapens värld på Svt1. Det handlade om läkaren och vetenskapsreportern Michael Mosley som hade utfört ett experiment. Han hade ätit som vanligt fem dagar i veckan och halvfastat två dagar i veckan. Därav namnet 5:2-dieten. Mosleys värden hade förbättrats avsevärt och han hade gått ned i vikt av att äta på det här sättet.

Jag och min make tyckte att det lät intressant, men funderade inte mycket mer på det.

En tid därefter läste jag boken Åldrandets Gåta av Henrik Ennert. Där lärde jag mig hur viktig maten var för att vi skulle bli gamla, och samtidigt vara friska och må bra när vi blir äldre.

Strax efter jag hade läst den här boken var det repris på programmet på Vetenskapens värld. När vi hade sett om 5:2-dieten ännu en gång, sa min man "Nu kör vi igång!"

För att vara riktigt säkra på hur vi skulle göra, införskaffade vi Michael Mosleys bok 5:2-dieten.

Det här är dietboken många talar om! 5:2-dieten -  av läkaren Michael Mosley. Han gjorde den omtalade BBC-dokumentären Eat, Fast, and Live Longer som visades i SVT:s Vetenskapens värld

5:2-dieten, eller halvfasta, är det absolut senaste inom hälsa och redan uppmärksammat i svenska tidningar och på bloggar.


Ät som vanligt fem dagar i veckan och halvfasta två dagar, men med riktig mat. De vetenskapliga bevisen är entydiga:  ett minskat kaloriintag ger en friskare kropp och ett längre liv - på köpet får man också en lägre vikt.


Michael Mosley lever som han lär och halvfastar måndag och torsdag varje vecka, dvs lever på 600 kalorier två dagar i veckan och äter precis som vanligt de övriga fem dagarna.


Våra kroppar är byggda för att klara perioder av sämre tillgång på mat, men om det blir för många dagar i sträck går kroppen ner på sparlåga. Med den här metoden gör kroppen inte det, utan det som händer under halvfastedagarna är att kroppen reparerar sig själv genom att nivåerna sänks på ett speciellt hormon (IGF-1) som bryter ner kroppen.


Resultatet: minskad risk för övervikt, diabetes, hjärtsjukdom, och på köpet får man ett friskare åldrande.


Det här är visserligen en diet, men det går att leva halvfastande resten av livet eftersom man får äta vad man vill övriga dagar.


Det som fick oss att sätta igång var att man genom att halvfasta sägs minska cancercellerna, de får liksom ingen mat :-) Eftersom vi har haft många släktingar och vänner som har dött i cancer, kändes det som en bra idé att testa 5:2-dieten.

Nu har vi ätit enligt 5:2-dieten under några veckor och vi mår jättebra. Resultatet är också att vi äter mindre de övriga dagarna, dessutom blir vi mycket mer medvetna om vad vi äter.

Fastedagarna räknar vi kalorier och äter frukost och middag. 500 kalorier för mig och 600 kalorier för min man. Visst blir vi lite hungriga vid lunchtid, men det är lätt åtgärdat med mängder av vatten och te. Dessutom ser vi verkligen fram emot den gemensamma middagen på kvällen!

Exempel på frukost en fastedag:
1 kokt ägg (61 gr, 90 kalorier)
1 halv grapefrukt (115 gr, 35 kalorier.
Totalt 125 kalorier

Exempel på middag en fastedag:
Kycklingwok. Strimlad kyckling (140 gr, 148 kalorier). Wokas i 1 tsk olivolja (27 kalorier), tillsammans med 1 tsk finhackad ingefära (2 kalorier), 1 msk hackad koriander (3 kalorier), en pressad vitlöksklyfta (3 kalorier), 2 tsk soja (3 kalorier) och saften från en halv citron (1 kalori). Woka tills kycklingen fått lite färg. Tillsätt lite vatten om kycklingen håller på att fastna. Tillsätt en näve brytsockerärter (50 gr, 12 kalorier), 100 gr finstrimlad vitkål (26 kalorier) och två tunt strimlade morötter (160 gr, 56 kalorier). Woka tills kycklingen är genomstekt. Att äta direkt efter måltiden: 1 clementin (70 gr, 25 kalorier).

Min favoritmatdag :-)

Vi känner oss friskare, rörligare och piggare. Bonus är att vi har tappat några extrakilon också!

Nu finns det många kokböcker till 5:2-dieten. Men om du ändå tänker läsa Michael Mosleys bok behöver du inte köpa någon kokbok. I hans bok hittar du mängder av recept.

Dessutom hittar du bra 5:2-recept i tidningen MåBra. Där finns också en bra kaloritabell, där du lätt räknar dina kalorier.

För mig är det här ingen diet, det är en livsstil, ett sätt att äta som jag kan tänka mig fungerar bra livet ut. Det är rätt härligt att slippa tänka på frukost, lunch och middag två dagar i veckan, utan bara fokusera på två måltider den dagen.

Har du inte testat redan, kan jag varmt rekommendera dig 5:2-dieten!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

8 kommentarer:

 1. Roligt att fler och fler upptäcker 5:2! Jag har följt den sedan 1 juli, och har hittills förlorat 2,5 kilo (som jag verkligen inte saknar), och känner mig piggare.

  :)

  SvaraRadera
 2. Hej White Lily

  Härligt att höra! Vi har gått ner cirka 1 kilo i veckan och då äter vi ändå normalt de övriga dagarna. Bonus för oss är att vi är mycket piggare.

  Kram Kim :-)

  SvaraRadera
 3. Hej jag heter Lisa och är 10 år. Jag är jätte tjock och behöver gå ner i vikt. Detta ska jag testa hemma!!!!!
  Kram Kim tack för tipset, äntligen bli smal!
  P.S ska läsa din nya bok snart D.S

  SvaraRadera
 4. Jag har kört 5:2 dieten sedan april och jag känner mig piggare. Det är också mycket enklare att följa, eftersom jag bara behöver tänka på ad jag stoppar i mig två dagar i veckan. Jag har däremot inte alls gått ner så mycket som ni verkar ha gjort. Runt 2 kilo sen i april.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 5. Hej Lisa
  Tack för din kommentar! Tänk på att du ska använda 5:2-dieten framför allt för att må bra. Det är viktigt att du inte svälter dig, utan verkligen äter riktigt de övriga dagarna och följer recepten på halvfastedagarna. Ta bort läsk och godis ur vardagen så händer det också mycket! Lycka till Lisa! Håller tummarna för dig!
  Kram Kim :-)

  SvaraRadera
 6. Hej Eva

  Härligt att höra. Precis vad jag tycker, ibland längtar jag till "fastedagarna", just för att jag inte behöver tänka så mycket på mat de dagarna!
  Kanske du inte har så mycket att gå ned... ;-)Det viktigaste är att må bra!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 7. Detta är något jag tänkt göra sedan jag hörde talas om den men har liksom inte kommit till skott. Men man vet aldrig, plötsligt kanske det händer...

  SvaraRadera
 8. Hej Marina
  Så var det för mig. Tänkte på det ända sedan jag såg programmet och sedan en dag, då hände det: Vi tog beslutet och satte igång! Det har vi inte ångrat!
  Kram Kim :-)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!