Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 6 augusti 2014

Författarförbundets råd till debutanter, till dig som vill ge ut en bok

Författarförbundet har en mycket bra hemsida, som innehåller massor av tips för författare, men även för debutanter, till just dig som vill ge ut en bok. Nedan kan du läsa några av tipsen.

Råd till debutanter

Många hör av sig till Författarförbundet och undrar vad som gäller när man skall publicera sin första bok. Här får du svar på de vanligaste frågorna om erbjudande av manus, författarens rättigheter, förlagets åtaganden, royalty etc.

Steg 1: Att skicka ditt manus till förlag

 • Hur skyddar jag mitt manus?
Att ha upphovsrätt till ett verk innebär att ha ensamrätt att förfoga över verket. I Sverige finns inget formkrav för att få upphovsrätt. Du kan således inte registrera ditt verk för att få upphovsrättsligt skydd. Upphovsrättslagen ger dig som upphovsman automatiskt ett skydd i och med att du skapat verket. Men när du låter andra ta del av ditt verk innan det är utgivet kan det finnas anledning att vara försiktig.

Om du har en idé till t ex en faktabok kan det vara klokt att inte avslöja allt vid din första kontakt med ett förlag, eftersom idéer i sig inte är skyddade av upphovsrätt. Dokumentera i så fall hellre i ett synopsis som är utformat så att det har upphovsrättsligt skydd (dvs innehar verkshöjd).

För att stärka skyddet för ditt manus kan du numrera, signera och datera varje textsida. Som upphovsman av ett verk kan du också ange copyrightsymbolen © på ditt verk/manus/synopsis. Symbolen står för copyright, det engelska ordet som närmast motsvarar upphovsrätt. Symbolen har ingen rättslig verkan i Sverige, men det är internationellt vedertaget att ange © följt av upphovsmannens namn och årtal för första publicering/årtal för verkets tillkomst. Symbolen tjänar som påminnelse att verket är skyddat av upphovsrätt och varnar den som vill använda verket att de flesta nyttjanden kräver tillstånd. Sedan skickar du synopsiset/manuset jämte ett följebrev till mottagaren samtidigt som du skickar en kopia i rekommenderad försändelse till dig själv. Din egen försändelse behåller du oöppnad. Vid en eventuell tvist om vem som är upphovsman har du möjlighet att visa att din text existerade vid en viss tidpunkt (datumet på det rek. brevet). Spara också alltid ett exemplar av manuskriptet.
 • Vilket förlag ska jag välja?
Välj ett förlag som ger ut just den typen av böcker som du har skrivit. Du kan söka efter förlag på Internet, t ex under Branschsök på Svensk Bokhandels hemsida. Var noga med att följa förlagets anvisningar om hur förlaget önskar ta emot manus för bedömning. Anvisningar finns ofta på förlagens hemsidor.
 • Hur lång tid måste jag vänta?
Det kan vara bra att skriva i följebrevet att erbjudandet förfaller om inte förlaget svarat inom en viss tid (t ex fyra veckor). Då svarar förlaget snabbare och efter fristens utgång kan du utan problem erbjuda ditt manus till andra förlag. Om du skickar ditt manus till flera förlag samtidigt bör du i följebrevet upplysa förlaget om detta.

Steg 2: Inför avtalstecknande

 • Vad ska jag tänka på när jag tecknar förlagsavtal?
Du bör tänka på hur stor del av din upphovsrätt du upplåter. Upplåtelsen i förlagsavtalet omfattar normalt rätten att utge verket i bokform på svenska språket och omfattar således inte andra medier och länder. I regel består förlagsrätten intill utgången av det femte året efter det att den senaste upplagan utgivits.
Om du vill upplåta rätten till t ex elektronisk utgivning bör det regleras i ett särskilt avtal. Upplåtelsen bör vara noggrant specificerad i avtalet och begränsas till det eller de användningsområden förlaget visar att det behöver och kommer att vara verksamt på.
Det förekommer även att förlag vill teckna agentavtal samtidigt som förlagsavtal ingås. Om du vill ge förlaget ett uppdrag att verka som din agent är det viktigt att teckna ett separat agentavtal som reglerar agentens åtaganden. Sveriges Författarförbunds mönsteravtal för agentuppdrag återspeglar vad som bör innefattas i ett acceptabelt agentavtal.
Sammanfattningsvis är det viktigt att tänka på att teckna avtal på ett tidigt stadium och att inte stirra sig blind på enstaka siffror utan istället se till avtalets helhet när man bedömer erbjudandet.
 • Är det vanligt att man inte accepterar förlagets första bud?
Det är inte ovanligt att förlaget ger ett första avtalsförslag som sedan förhandlas mellan parterna. Det kan finnas utrymme att förhandla om t ex högre royalty, royaltystege, högre garantihonorar eller kortare utgivningsfrist m.m.
 • Kan jag få hjälp att granska mitt avtalsförslag?
SFFs Mönsteravtal – Bok återspeglar vad som bör innefattas i ett acceptabelt förlagsavtal gällande villkor och nivåer.
SFF erbjuder dig som är debutant en kostnadsfri granskning för att bedöma villkor och ersättningsnivåer. När du har fått ett konkret avtalsförslag från ett förlag är du välkommen att skicka in det till SFF för granskning. För att kunna granska avtal behöver vi en kopia av ditt förlagsavtal.
Skriv till:
Sveriges Författarförbund
Juridiska avdelningen
Box 3157
103 63 Stockholm
Eller e-posta: juridik@sff.info

Läs fler råd till dig som vill ge ut en bok/debutanter på Författarförbundets hemsida.

Här hittar du även alla bokförlag.

Lycka till med din bok!

Idag är rubriken "Strukturerad" på Kim M Kimselius Författarblogg.

Kika gärna in på Kimselius skrivtips

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker.  Foto Bertil Knoester.

2 kommentarer:

 1. Tack för jättebra information och så tycker jag att du har en bra och matnyttig blogg, särskilt för oss som står på tröskeln att bli "riktiga" författare. Välskrivet och intressant. Om jag får komma med ett litet påpekande så är det att när du har en så mörk bakgrund på sidan blir det väldigt svårläst med länkhänvisningar i orange och andra mörka färger. Särskilt på min iPad där texten blir liten. (Ja, jag vet att det går att dra den större, men ändå. Krångligt att ständigt öka storlek och dra ihop igen.) Texten på det blå är ok. Ha et gott. Christina Broomé

  SvaraRadera
 2. Hej Christina
  Tack! Hmm. Om jag inte lägger någon annan färg blir den svart och då är det många med paddor som kommenterat att de inte ser texten... Vill ju att länkarna ska avvika från den övriga texten. Vilken färg föreslår du?
  Kram Kim :-D

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!