Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 29 mars 2015

Världen runt med Kim M Kimselius och Booqla

Den här fina intervjun är gjord av Booqla. Tycker de har lyckats få med hela mitt författarskap i en enda artikel. Bra gjort! Nedan kan du läsa hela artikeln. Nyfiken på vad Booqla är, kika in här!



Kim M Kimselius skrev sin första bok vid åtta års ålder och bestämde sig i samma veva för att bli författare. Sedan dess har hon skrivit och stoppat berättelser i byrålådor, och nyligen har två av dessa berättelser blivit utgivna böcker. Historierna är verklighetsbaserade och handlar om egenupplevda spökhistorier och ett barns upplevelse och känslor inför att få ytterligare ett syskon.

Inspirationen till att börja skriva kom genom alla ord som ständigt dök upp i huvudet och formade berättelser. Förmågan att skapa sammanhängande historier av ord uppskattades av omgivningen och det var många som redan tidigt visste att Kim M Kimselius skulle bli författare, även om hon själv fortfarande betraktade författarskapet som en dröm.

Liksom de två utgivna böckerna som fram till utgivningen legat i byrålådorna sedan Kim var 11-12 år, baseras även de flesta andra av hennes böcker på verkliga händelser, dock inte alltid egenupplevda. Kim M Kimselius skriver historiska äventyrsböcker som handlar om riktiga historiska händelser och personer. I en del fall är till och med personernas ord autentiska eftersom hon ibland haft tillgång till dagböcker och andra anteckningar.

De historiska äventyrsböckerna kretsar kring två huvudpersoner, Theo och Ramona. De reser tillbaka i tiden och upplever de historiska händelserna vilket gör det lättare för Kim att historien ur läsarens ögon och därmed dela med sig av den på ett lättförståeligt sätt.

Att skriva har aldrig varit svårt för Kim M Kimselius, orden har alltid kommit av sig själva. Det som snarare tog lite tid var den första utgivningen, som dröjde i hela två år efter att Kim plockat fram ett liggande manus och skickat in till ett förlag efter att hennes man talat om för deras vänner att hon var författare – det blev en slags press att faktiskt få något utgivet då.

Under de två åren föll det inskickade manuset i glömska och Kim producerade ännu mer material. När debutboken Tillbaka till Pompeji väl kom ut sålde den 11 000 ex på en vecka vilket naturligtvis gjorde att förlaget efterfrågade fler böcker. Kim själv föreslog Snapphanar, men förlaget ratade hennes förslag och köpte i stället in Jag är ingen häxa.

När Kim några år senare startade eget förlag gav hon ut Snapphanar, som sålde slut direkt. Intresset var enormt både bland läsare, i media och i snapphanekommunerna, vilket resulterade i många omtryckningar och en uppföljare.

Kim M Kimselius har skrivit 35 böcker, inklusive de som ges ut i år. Idéerna som dyker i huvudet går inte att stoppa och drivet att fortsätta skriva kommer också ifrån den tillfredsställande känslan av att få sätta in ytterligare en egen bok i sin bokhylla. För var bok hon ställt in har hon alltid tänkt på hur fantastiskt det vore om det skulle kunna stå ännu en bok bredvid. Denna dröm i kombination med de aldrig sinande orden driver henne framåt och uppåt.

Anledningen till att Kim M Kimselius skriver i just den genren hon gör är lite av en slump. Hon skriver egentligen precis allt, men det råkade vara just en historisk äventyrsbok som hittade sin väg till förlaget. När historian blev så populär var det svårt att sluta. Dock har hon skrivit allt ifrån häst- och spökböcker till deckare och fantasy, samt en del noveller och diktsamlingar.

Kim M Kimselius känner sig inte fast i sin genre. Faktum är att bland de kommande utgivningarna finns en ny fantasyserie, Staden på andra sidan Kompassen.

Kim M Kimselius är den typen av författare som gärna jobbar med flera böcker samtidigt; skriver en, läser research för en reser på researchresa för en annan och kanske kopplar av med att skriva på en fantasybok. För att hålla alla projekt levande i huvudet gör hon något som hon kallar för innehållsförteckning. Det går ut på att göra en kolumn för kapitelnummer, och en kolumn för en beskrivning av varje kapitel. Ytterligare en kolumn innehåller den sista raden i kapitlet. På det viset blir det lätt för henne att hoppa mellan böckerna utan att tappa bort sig.

Kim brukar stänga in sig för att skriva från januari, till ungefär mitten av mars. Under den perioden är hon ett med sitt skrivande och kan skriva på vilka tider som helst under dygnet när orden kommer, fast hon försöker hålla sig till kontorstider. När hon inte skriver intensivt åker hon iväg på researchresor, föreläsningar och signeringar.

Under resorna har Kim M Kimselius stor nytta av sin läsplatta, i vilken hon har samtliga av sina egna titlar. Hon spår en god framtid för e-böckerna bland annat för att det är så praktiskt att slippa släpa med sig många och tunga böcker, i stället kan hon under en föreläsning enkelt och smidigt plocka fram vilken av sina titlar som helst och referera till eller läsa upp.

Kims egna favoritförfattare är Dean Koontz och Stephen King, trots att hennes eget sätt att skriva enligt hennes redaktörer påminner mer om Selma Lagerlöf. Andra har jämfört henne med både Enid Blyton och Astrid Lindgren.

Influenser till sina böcker har hon dock fått ifrån Wahlströms böcker med gröna och röda ryggar. Kim har alltid läst allt hon kom över men just Wahlströms böcker ligger henne varmt om hjärtat.

Även om Kim inspireras av olika andra författare och har jämförts med några av de stora så känner hon själv att hon har hittat ett alldeles eget skrivsätt som visserligen tillkommit tack vare alla böcker hon läst. När hon skriver, avser hon precis som sina favoritförfattare att fånga läsaren redan från första raden och att avsluta varje kapitel på ett spännande sätt.

Kim M Kimselius tips till andra författare är att skriva från hjärtat om något man själv tycker om. Att låta bli att tänka på att någon annan ska läsa, utan snarare skriva till sig själv för att undvika skrivkramp. Hon menar att så fort man börjar tänka på att lektörer, korrekturläsare och andra människor ska ha en synpunkt på det man skriver så kan det låsa sig rejält.

Eftersom hon följer sina egna råd och skriver till sig själv först och främst, har Kim M Kimselius ingen specifik publik i åtanke. Förlagen placerar böckerna i de fack de anser passande och hennes läsare kan vara allt ifrån 7 till 98 år gamla.


Ja, det var Booqlas inlägg om mig och mina böcker. Tack för den fina artikeln!

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!