Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 20 april 2015

Invigning av sagoäventyret Slottsmusen på Kalmar Slott


I lördags, 18 april 2015, var det invigning av Slottsmusen på Kalmar Slott. Ett sagoäventyr som jag fick i uppdrag att skriva april 2014. Efter att ha gjort färdig berättelsen i slutet av september hade jag inte så mycket mer att göra med arbetet, men de andra hade desto mer.

Stationerna skulle byggas, skådespelare skulle spela in Petit och Rödbens röster, material tryckas upp... Ja, det var mycket som skulle göras innan det blev invigning.

Jag hade föreställt mig hur det skulle bli, alla stationerna, hur barnen skulle lyssna, utföra uppgifterna och ha kul, men aldrig hade jag kunnat ana HUR bra det skulle bli. Jag blev djupt imponerad.

När jag anlände till Kalmar Slott fick jag gå en bit av turen innan invigningen.

Jag kunde inte annat än le och skratta när jag hörde skådespelarnas inlevelse i berättelsen.

Så här fina är stationerna. Som du ser är Petit och Rödben målade på stationerna. Illustratören är Mats Minnhagen, det är han som illustrerar mina böcker. Jag är  glad att de valde honom, för han har verkligen lyckats få fram Petit och Rödben som jag såg dem inom mig.

Sagoäventyret går ut på att Slottsmusen, Petit, ska hitta hem, efter att han har gått vilse på slottet. Spökkatten Rödben hjälper honom. Ovan ser du Petits hem, men för att hitta det, och kunna kika in i kistan, måste man lösa flera uppgifter på vägen, som för en till kistan och en kod som låser upp luckan. Jag ska inte lägga ut någon bild, jag ska bara berätta att det var så mysigt när luckan gick upp och jag kunde kika in.

Tio barnfamiljer var på plats och blev lottade i vilken ordning de skulle gå turen. Eftersom man inte får göra några skadegörelser på slottet, fick två barn stå på stolar och hålla sidenbandet, medan ett annat barn klippte bandet.

Sedan var det dags att skära upp tårtan med Petit som motiv. (Du vet väl att Petit är franska och betyder liten?) Jag fick den stora äran att börja och det kändes högtidligt. Supergod tårta. Lite senare åt jag även sparrissoppa, kunde inte låta bli, för de har underbar mat på Slottsrestaurangen.

Vi lyckades plåta en familj när de spänt lyssnade på berättelsen. Det är illustratören Mats Minnhagens mamma, pappa och syskonbarn.

Som minne av dagen plåtades vi tillsammans i restaurangen. Det var bara Mats som saknades.

Det här är något av det roligaste arbete jag har gjort. Att få se mina berättelser få liv, att höra dem prata, att se glädjen i barnens ögon när de gick runt slottet i jakt på Petits hem. Det var underbart. Jag tror att nästan samtliga familjer, barn och vuxna, kom fram och berättade hur mycket de hade tyckt om berättelsen. När jag åkte hem var jag trött, men mycket, mycket nöjd.

Du kan också besöka Petit och Rödben och vara med på deras äventyr på Kalmar slott. De finns där hela året, förutom juni och juli, då det är alldeles för mycket folk för att det ska fungera med stationerna.

Här kan du läsa mer om Slottsmusen på Kalmar Slott. Och du, om du besöker slottet och går Sagoäventyret får du gärna skriva till mig och berätta vad du tyckte om det.

Finn artikel om Slottsmusen i Kalmar i Östra Smålands tidning:


Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

4 kommentarer:

 1. Vilken fantastisk idé och så roligt att de valde dig. Jag skulle gärna vilja besöka slottet själv.

  SvaraRadera
 2. Hej Emmelie

  Ja, en fantastisk idé, är jätteglad att de valde mig. Självklart kan du gå rundan, jag älskade den.

  Kram Kim :-)

  SvaraRadera
 3. Hej Marina
  Tack! Är glad att slottspersonalen är nöjd med resultatet också.
  Kram Kim :-)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!