Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 3 februari 2016

Skräckresan med Titanic finns nu som talbok. Vad är en talbok?

Blev mycket glad när jag fick beskedet att Skräckresan med Titanic nu kommer att bli talbok. I stort alla mina närmare 40 titlar finns nu som talböcker. En del finns även som punktskriftsböcker.

Hej!
Din bok Skräckresan med Titanic, utgiven på Roslagstext 2014, har blivit efterfrågad av personer med läsnedsättning som inte kan läsa tryckt text. ALIS (Administration av litterära rättigheter i Sverige) har därför glädjen att meddela att MTM (Myndigheten för tillgängliga medier) har gjort denna bok tillgänglig. Mer information om boken hittar du på www.legimus.se.



Vad är en talbok?

En talbok är inte detsamma som en ljudbok. Talböcker produceras i enlighet med §17 i lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk och kan bara göras av bibliotek och organisationer som har regeringens tillstånd. Upphovsrättslagen medger att MTM gör framställningen utan att på förhand meddela upphovsmannen.

Mera information om talböcker hittar du på http://mtm.se/tillgangliga-medier/talbocker/. Frågor om produktionen besvaras av MTM via e-post, info@mtm.se.


Information om talboksersättning

Ersättning för användning av talbok utgår året efter att den producerats. Det går inte att på förhand avgöra hur stor ersättningen blir då det är beroende av i vilken omfattning boken efterfrågas. Enligt en överenskommelse med Sveriges Författarförbund betalar ALIS ut talboksersättningen. Alla frågor rörande talboksersättning besvaras av ALIS via e-post, talbok@alis.org.

MTM har regeringens uppdrag att se till att personer med läsnedsättning får tillgång till de böcker de behöver på det sätt som passar dem. Detta sker i samverkan med landets bibliotek. MTMs bibliotek www.legimus.se ska spegla bokutgivningen i Sverige och innehåller talböcker, punktskriftsböcker och e-textböcker. Mer information om MTM hittar du på www.mtm.se.

ALIS är en upphovsrättsorganisation som företräder flertalet litterära upphovsmän genom individuella anslutningsavtal eller på uppdrag av ALIS stiftarorganisationer. ALIS förvaltningsuppdrag omfattar upplåtelse av upphovsrätt och/eller inkassering och fördelning av upphovsersättning. Om du inte är ansluten till ALIS kan du kontakta ALIS via e-post, talbok@alis.org.


Ja, nu vet du vad en talbok är, som du förstår skiljer den sig från ljudbok.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!