Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 28 april 2016

Vilka förväntningar har du på en redaktör?

Lennart Guldbrandsson på ElementX  gjorde en enkät på Facebook i gruppen Författare på Facebook, om vad författare förväntar sig av en redaktör. Han gjorde ett blogginlägg av slutresultatet, redovisar för de olika punkterna och hur många som röstade på de olika förslagen. Läs hela inlägget om vad som förväntas av en redaktör här. Nedan kan du läsa ett litet utdrag ur den långa texten.


Hur tolkar jag resultatet
En viktig sak att tänka på är att det här inte är en särskilt stor, eller särskilt väl genomförd undersökning. Det är bara 65 deltagare, och åtminstone ett av alternativen är inte särskilt tydligt beskrivet.

Som flera kommenterat är det här ett mycket starkt tecken på att författare förväntar sig väldigt olika saker av sina lektörer. Därför är det viktigt att man diskuterar igenom vad man förväntar sig och tar reda på en lektör som har sina styrkor inom det området man själv förväntar sig ha sina största problem. Om man har möjlighet tycker jag dock att man också ska ta kontakt med någon lektör som har sin specialitet inom ett område som man själv tycker att man kan tillräckligt väl, på grund av det som kallas Dunning-Kruger-effekten (”man vet inte vad man inte vet”).

Särskilt viktigt kan det vara om man har språkliga funderingar, eftersom det oftare är något som ligger inom språkgranskarens, redaktörens eller korrekturläsarens arbetsområde. Se därför till att du använder rätt person till rätt sak.

För den som funderar kring mina specialiteter som lektör så ligger det inom dramaturgi, struktur, att leka med intrigen och tema. Jag kan det övriga också, men om du har problem med att få till historien är jag rätt person att vända sig till.

Missa inte att läsa texten i sin helhet på ElementX.

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!