Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med över 40 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare och föreläsare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 27 september 2016

Tillbakablick på Bokmässan i Göteborg 2016 Del 2

Tillbakablick på Bokmässan i Göteborg 2016 Del 2
I morse lade jag ut bilder från bokmässan, det blev Tillbakablick på Bokmässan i Göteborg 2016 Del 1. Sedan var jag tvungen att rusa iväg till optikern och fixa nya glasögon. Har ju gjort sönder dem jag har och har tillbringat hela bokmässan med tejpade glasögon, lite som Harry Potter, men tyvärr hittade jag ingen Hermione. (För dig som inte har läst Harry Potter kanske jag ska förklara att första gången Harry och Hermione möts har han trasiga glasögon. De lagar hon med en trollformel.)

Bokmässans tredje dag började med en helt fantastisk soluppgång. Jag kunde inte se mig mätt på den. Något av det vackraste jag har sett på länge.

Första besökare var min goa vän Lennart Guldbrandsson som inhandlade böcker till sin son. Hoppas det inte var en julklapp, för isåfall har jag förstört det nu...

Som du ser har vi gjort om montern. Det börjar bli alldeles för många böcker och svårt att visa upp alla. Därför flyttade vi ihop de båda små pyramiderna till en enda. Till nästa år ska vi bygga på ännu ett trappsteg på den lilla pyramiden. Tror ändå inte att jag kommer att få plats med alla böckerna...

Ibland önskar jag att alla gick omkring med tydliga namnskyltar på sig, precis som Åsa Öhnell, för det händer något med minnet när jag är på bokmässan. Alla namn är totalt bortblåsta. Jag känner igen ansiktena på alla som kommer på besök, men jag minns endast namnet på ett fåtal. Och de är inte många. Har jag nämnt dig vid namn ska du vara glad, för det är inte ofta jag gör det. Jag har bildminne, men inget namnminne. Därför kommer jag ihåg ansikten på barn som besökte mig förra året, eller till och med året dessförinnan.


 Sölve kommer jag också ihåg. Vi har känt varandra länge.Nu är det snart dags för seminariet tillsammans med Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson. Kristina skyndar iväg till Speakers lounge för att peppa inför framträdandet. Jag drar mig tillbaka till min alldeles egna plats, där det inte var en enda människa. Jag hade den här härliga utsikten och lugnande klassisk musik från högtalare. Jag laddade rejält.

När vi kom till F3, vår föreläsningssal, stod en fin affisch med alla våra namn och vad vi skulle prata om. Det pirrade i mig. Det kändes lika spännande som vid min allra första föreläsning. Okej, då var det en stor affisch om mig och min föreläsning, men känslan var densamma, förutom att jag inte kräktes i papperskorgarna på väg till föreläsningssalen.

Vi träffas utanför och får en sista chans till att peppa varandra. Lite strul blir det när de signeringsbord vi var utlovade hade lagts beslag på av Adlibris och det bara var Bonniers författare som fick signera där. Vakten vid lokalen ordnade ett kafébord till oss. Dagen efter stod det faktiskt en skylt med "signeringsbord" på bordet.

Det pirrade till lite extra i magen när jag insåg att det faktiskt fanns en kö som väntade på att lyssna på oss.

Tror Kristina har lärt sig att hon ska ha kläder med ficka till nästa föreläsning. Att fästa sändaren i BH-bandet var inte lätt och vi fick oss många goa skratt. När det sedan var Lennarts tur att bli riggad räckte mannen fram en mikrofon till honom. Då skrattade vi ännu mer, för den kunde ju Kristina ha fått.


Så står vi då där, på scen. Vi har tagit på oss våra hattar. Älskar den här bilden från bokmässan i Göteborg när Kristina Svensson, Lennart Guldbrandsson och jag höll seminariet 10 misstag författare gör och drog ned skrattsalvor och applåder. Så kul vi hade på scen. Bästa arbetskompisar någonsin! Om du undrar över hattarna, finns de där för att vi kallar oss för Tre Hattar när vi samarbetar. Boken med samma namn som seminariet hade en strykande åtgång på bokmässan och sålde slut till mångas besvikelse. Men bara på bokmässan. Boken 10 misstag författare gör finns fortfarande att beställa på nätet. Ja, du kan till och med köpa den signerad av mig på fredag hos Akademibokhandeln i Halmstad, eller på lördag, se längre ned.


Det blev ett mycket lyckat seminarium och utanför stod folk och väntade ivrigt på att köpa boken. Jag blev fångad av en norsk förläggare som var intresserad av att ge ut boken i Norge. Mitt i allt detta stack någon till mig två femtiolappar som betalning för 10 misstag författare gör. Senare visade det sig att pengarna inte längre var giltiga. Jag hoppas verkligen att personen inte gjorde det med vilja, för jag litar på folk och ser det som en stor förolämpning om något gör så här mot mig. Ärlighet vinner i längden!

Kunde du inte komma på seminariet 10 misstag författare gör kan du se det här.

Den här bokmässan kom väldigt många Twittervänner som jag inte har sett tidigare. En av dem var Bengt. Vi har haft många fina samtal på twitter och det blev många goa kramar innan vi skildes åt igen.

Det var full fart hela tiden. Lika mycket tryck på samtliga dagar. Något som är lite konstigt för torsdag och halva fredagen brukar vara lugna, men i år var det inte så. Det gjorde att bokmässan bara rusade fram och var över alldeles för fort.Emma, en debuterande författare i Färgargårdens andar, kom för att se sin bok på bokmässan. Jag kan ana vilka känslor som for igenom henne när hon såg boken i montern. Jag har varit där, minns fortfarande min första bokmässa när Tillbaka till Pompeji och Jag är ingen häxa fanns i montern.


När jag kom tillbaka från seminariet hade alla försignerade autografblad tagit slut, så det var bara att sätta mig att signera så fort jag fick en liten stund över.Hanna hade vunnit seminariebiljett och var överlycklig, för det gav henne möjlighet att lyssna på vårt seminarium.
Tack och lov för vänner som förstår hur svårt jag har för namn, speciellt på bokmässan. Min kära vän Ingrid sa när det var dags att signera: "Boken ska vara till mig, Ingrid." Höll på att ge henne ännu en kram av lättnad.

Kusinbarn och kusinens fru kom på besök. Nästan enda gången jag ser dem, förutom på begravningar, därför tyckte jag det var jättekul att jag det här året fick möjlighet att prata med dem.

Björn kom och diskuterade en spännande idé som jag ser fram emot att prata mer med honom om.
Nu blev du säkert nyfiken...
Det var andra året för det här paret, första gången köpte de Den gömda Inkastaden, eftersom mormor är från Peru och vi hankade oss fram med hjälp av min franska och italienska, även om jag inte förstod vissa av hennes ord, så förstod jag andemeningen, precis som hon verkade förstå mig. Ibland hjälpte barnbarnet till att översätta.Kristina lämnar bokmässan och kommer för en sista kram. Vi har mycket att prata om.

Lill-Kim, döpt efter mig, är redan ett stort fan av mina böcker, trots att han bara är sex år. Han fick sin första bok när han var tre. Den valde han själv och det var Theos Pompeji.
Hans tilltalsnamn är Oskar, men jag har kallat honom Lill-Kim sedan första gången jag såg honom när han var 3 månader. Både mamma, Jessica (som den här gången arbetade för mig i montern) och pappa Hans, är stora fans till mina böcker.

Michaela, en stolt debutant till Färgargårdens andar och en duktig författare.

Det blir många ord på bokmässan och inte alltid så lätt att överrösta alla högtalare som drar på för fullt för att överrösta varandra.Ibland hör jag inte vad folk säger. På söndagen var jag nästan helt döv och på måndagsmorgonen kraxade jag bara fram orden, hes av att ha talat så högt i fyra dagar.

Anna, jag och Kristina. Tre författare som alltid är lika glada, eller hur tjejer?

Nathalie hade på sig en underbar klänning. DEN vill jag ha!Ibland återkommer lärare och bibliotekarier år efter år och de blir som nära vänner. Vi diskuterar böcker och när de går i pension fortsätter de komma. Här är en av dem.

Erika, en glad skrivkurselev som kom och hälsade på i min monter på Bokmässan.

Att stå på gångbron över till parkeringshuset Focus var inget jag kunde göra för några år sedan. Första gången jag skulle gå över bron efter min stroke hade jag två personer som ledde mig. Mina vänner Tina och Ingemar. Den här gången kunde jag stå och blicka ut över vattnet och njuta av lördagens alla händelser innan jag gick till garaget för att åka hem och vila. Det var först efter en stund när jag stått där, som jag insåg vad jag gjorde. Du anar inte vilken glädje som for igenom mig i det ögonblicket.Söndag morgon. Nya kläder. Inte lika många böcker i hyllorna. Jag vet faktiskt inte hur många titlar vi sålde slut, eftersom flickorna snabbt fyllde igen hålen med andra böcker. Men jag vet att det var en hel del böcker som sålde slut.


Min man, min Jan, mitt allt. Min manager, chef, slav, lagerarbetare, ekonomichef... Ja, kärt barn har många namn. Älskade Jan, vad skulle jag vara utan dig?
Här kommer Irma, en mycket begåvad skrivkurselev från i somras. Hon har redan bokat fortsättningskurs. Nästa år är det dags för Irma att debutera, om det inte sker innan dess.


Jag med mina begåvade medarbetare, Jessica och Elin-Sofie. De kunde prata med varandra utan ord och det flöt på bra i montern, ja bättre än bra. Tack tjejer, ni är ovärderliga!

Varje gång det är ett intressant ämne i ABF:s monter ställer jag mig för att lyssna, så även denna gång, men jag får aldrig höra så mycket, för snart är det dags för mig att signera igen.

Speakers lounge var inte lika proppfull på söndagen som de övriga dagarna. Lennart och jag åt lunch tillsammans. Kristina hade åkt hem.Alltid beredda att rycka ut så fort någon är intresserad av böckerna, Jessica och Elin-Sofie.

 Leffe, jag, Lennart och Leffe.
Kollegan Lill kom på besök.

Den här unga damen har besökt mig i många år.

Så många goa skratt jag får varje dag. Tack alla underbara människor som skänker mig glädje under hela bokmässan.


En av mina Göteborgsfans. Det var ett tag sedan jag såg henne, eftersom hon nu är utflugen och bor i Norge.Den obligatoriska Piratförlagetväskan. Jag hade inte hunnit besöka Piratförlaget och träffa Jan Guillou under hela mässan. Därför blev jag extra glad när jag hittade honom sittandes ensam vid signeringsbordet vid mässans sista skälvande minut. En signerad bok följde med andra ord med hem.Elin-Sofies pappa, Henrik, var till stor hjälp i montern och vips var allt nedpackat. Tack!

Jag tycker att den här bilden säger mer än alla ord. Mässan är slut och så är även vi som har varit i monter B09:20 hela mässan. Men även om vi är trötta är vi mycket nöjda och planerar redan för 2017 års bokmässa. Tänk om jag lyckas skriva sex böcker till nästa år också? Vi ses i Göteborg i september nästa år om inte förr, till exempel nu i helgen:

 
På fredag signerar jag hos
Akademibokhandeln Halmstad 16.00-18.00.
På lördag har jag skrivarkurs hos dem 10.00-14.00.
Berättar mer imorgon.


Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!Här ser du mina handböcker i skrivandet:

10 misstag författare gör Boken finns som e-bok och som vanlig bok. Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson

"Hej, Tre hattar. Det var ett nöje att få läsa er generösa bok. Jag lärde mig mycket nytt (om bokmässan, egenutgivning, förlagsbranschen etc) och det var spännande och underhållande att få följa era personliga vinklar. Lättläst, informativ, rolig och varierande. Tack!" Med vänlig hälsning Matilda Brasch, svensklärare och hobbyskrivare


 
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här7 kommentarer:

Anna Helgesson sa...

Vad roligt att jag fick vara med på bild! Och att du kom ihåg mitt namn! 😁
Underbara Kim, vad många du gläder med dina böcker och din generösa personlighet. Och din man är väldigt trevlig också. Kram!❤

Kim M. Kimselius sa...

Hej Anna

Du kommenterar ofta min blogg, din bild finns där och ditt namn. Det är till stor hjälp. Dessutom älskar jag ditt goa leende och dina fina kommentarer som alltid är positiva.

Tack för de fina orden. Min man är jättemysig. Är glad att du fick träffa honom. Hoppas vi ses nästa år också.

Kram Kim :-) <3

Bengt-Oswin sa...

Härliga bilder och JAG är med på en dem också! WoW
Den det som förvånade mest av allt att du kom ihåg mitt namn och även en del av det vi pratat om via Twitter.

Kul att träffas du fantastisk fina människa!
Kram!

Kim M. Kimselius sa...

Hej Bengt

Självklart är du med! Vissa personer fastnar i minnet.

Tack vännen.

Kram Kim :-)

SlaktarStina sa...

Åh det verkar fantastiskt roligt! Trots att jag har bott i utkanten av Göteborg så har jag aldrig besökt bokmässan. Har uppenbarligen något att se fram emot!

That Girl sa...

Hej Kim, vilka härliga bilder och vad roligt att det var lyckad. Jag är så ledsen att vi missade varandra i år, var där på lördagen 2 gr. Men jag och mamma var tvungna att åka vid 14.00 så tyvärr kunde jag inte vänta. Jag var aldrig på bokmässan förra året så det skulle varit roligt att teäffas. Hoppas att träffas på nästa år! Jag träffade dig på Partille bibliotek också, tror det var förra året? Lite osäker. Men det gjorde min dag. Idag är det min födelsedag också och jag minns när bokmässorna brukade inträffa på just mina födelsedags helger, och jag såg alltid fram att gå till din monter , det är nostalgisk :) Hoppas att du får en trevlig dag. Kram Mariam :)

Kim M. Kimselius sa...

Hej Stina
Då ses vi nästa år. Du skriver jättebra. Kanske du en dag står på mässan som författare? Missa inte mässan nästa år. Boka in den redan nu. Vi ses där!
Kram Kim


Hej Mariam
2014 sågs vi i Partille, jag minns dig. Vad tråkigt att du hade sådan otur att jag var borta varje gång du kom. På lördagen hade jag seminarium och därefter gick jag direkt på lunch. Förmodligen var det därför vi missade varandra. Du får komma direkt de öppnar nästa gång. Då har du störst chans att träffa mig.
Hoppas vi ses!
Kram Kim :-)