Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 22 januari 2017

Att skriva en bok tillsammans med någon

Att skriva en bok tillsammans med någon

Tillhör du dem som tror att det inte går att skriva en bok tillsammans med en annan författare, då är du inte ensam. Även jag tillhörde dem för inte alltför länge sedan.

Hur ska man kunna skriva en bok ihop med någon som inte delar samma idéer som en själv?
Hur ska man kunna samsas om texten?
Hur gör man om man blir osams?
Hur delar man på inkomsten av boken?

Det var några av de frågor jag hade och det var även de sakerna som stoppade mig. Nu har jag ändrat inställning.

Efter att framgångsrikt ha skrivit 10 misstag författare gör, tillsammans med Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson, har jag insett att det viktigaste är att välja rätt kollegor.

Man behöver inte vara lika och skriva samma typ av böcker. Styrkan ligger i att man är olika, skriver på olika sätt och ger ut olika typer av böcker. Då kompletterar man varandra och trampar aldrig in på den andras område.

Att dela upp ansvarsområdet är också bra innan man sätter igång. Om varje person har sin givna uppgift, förutom att skriva sin del av boken, blir det aldrig några problem. Så länge alla tar sin del av ansvaret. Om det inte sker är det lika bra att avsluta samarbetet innan det har gått för långt.

När jag började samarbeta med Kristina och Lennart visste jag inte så mycket om dem. Visst kände jag till deras böcker och tyckte de var trevliga, men några närmare vänner var vi inte. Kanske det är just det som gör att vårt samarbete fungerar så bra. Vi tar inte varandra för givna, vi ställer upp för varandra och vi brinner alla tre för att skriva och dela med oss av våra kunskaper. Kan det bli bättre?

Här signerar Lennart, jag och Kristina vår gemensamma bok på Bokmässan i Göteborg 2016.
10 misstag författare gör sålde slut fort på mässan.
Som du ser har vi kul medan vi signerar.

Om du står i startgroparna till att börja skriva tillsammans med någon annan, tänk igenom allt noga innan. Prata igenom alla framtida uppgifter med den andra/de andra författarna. Se till att dela upp ansvarsområdena redan från början. Därefter är det viktigt att var och en tar sitt ansvar och gör sin beskärda del, annars blir det ingen bok.

Lycka till med att hitta din själsfrände att skriva bok tillsammans med! Hoppas du har lika stor tur som jag har haft med att hitta de rätta personerna.


Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Här ser du mina handböcker i skrivandet:

10 misstag författare gör Boken finns som e-bok och som vanlig bok. Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson

"I lättsam förpackning och avskräckande syfte, redovisar de sina och andras felsteg i branschen. Det är ett roligt grepp och nog blir man nyfiken när "Deltar i en novelltävling" och "Skriver det du tror förlag vill ha" presenteras som misstag författare bör undvika. Bokens styrka är dess aktualitet, den självklara hemvisten i 2010-talets kultur- och medieklimat. Här finns inspiration och vägledning att hämta för den som vill börja skriva, bli klar med sitt bokprojekt, publicera sig på rimliga villkor och nå sin målgrupp."
BTJ-häftet nr 24, 2016. Lektör Maria Nyman


 
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!