Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 28 mars 2017

Att tänka på när man korrekturläser

Att tänka på när man korrekturläser

Har just avslutat genomläsningen av Morden på Färgargården och är imponerad av samtliga berättelser. Det är den senaste novellsamling jag ger ut med mina skrivkursdeltagare. Vi kommer att ha boksläpp på Bok och Hav i Karlskrona 12-14 maj.


De som var med i förra årets novellsamling, Färgargårdens andar, har fått rutin på korrekturläsning och småord. Men ibland dyker det upp vissa berättelser där författaren har fastnat för ett ord, det händer även mig, det är inget ovanligt. Det gäller bara att läsa igenom texten noga och ta bort det ord man upprepar ofta. Det fick mig att skriva det här blogginlägget.

Ett ord som ofta är onödigt, men ibland behövs är ordet som: Kläderna som jag hade på mig igår. Där behövs inte ordet som.

Sig är ett ord som stoppas in alltför ofta: Hon tog på sig kläderna.

Sedan är det de övertydliga meningarna. Där författaren fortsätter skriva ord, trots att allt redan är sagt. (Försöker komma på ett bra exempel på det, men hjärnan är inte igång riktigt. Den protesterar fortfarande mot tidsomställningen.) Eller stoppar in förklarande text i meningen, för att läsaren verkligen ska förstå vad författaren menar. Låt läsaren tänka själv!

Att använda personens namn vid varje tillfälle, istället för att skriva han eller hon, har också dykt upp. Något man bör tänka på. Det gäller att variera sig vid rätt tillfälle i texten.

Så, ju, sedan, att, och är ord som ofta används som utfyllnad. Ibland behövs de, men oftast inte.

Och är ett ord som ofta kan bytas ut mot för att, punkt, eller kommatecken.

Klassikerna sin, sitt, min, mitt är något många gör fel på. Hon kammade sitt hår, med sin kam, framför sin spegel. Håll med om att det låter betydligt bättre med Hon kammade håret framför spegeln.

Igen, ett ord många avslutar meningarna med. Det gör jag också, när jag skriver, men plockar bort ordet när jag läser korrektur. Hon gick ut igen. Hon reste sig upp igen.

Vet du med dig om att du fastnar för vissa ord, sök igenom texten när den är klar. Du kommer att bli förvånad över hur ofta vissa ord dyker upp.

Här hittar du fler blogginlägg om korrekturläsning. Glöm inte klicka vidare på Nästa inlägg eller Äldre inlägg när du kommer längst ned på sidan, för jag har skrivit en hel del om korrekturläsning. Framförallt för att det tål att upprepas hur viktigt det är att läsa texten ordentligt innan man skickar iväg sitt manus till förlag.

Får du nej tack från förlaget kanske det beror på att du inte har korrekturläst ordentligt.

Alla de korrekturfel jag påpekat här har inte dykt upp hos skrivkursdeltagarna, de har gått kurs hos mig, de vet bättre.  Vill gärna berätta hur stolt jag är över den kvalité berättelserna i Morden på Färgargården har. Det är med stort nöje jag har korrekturläst. Det har varit svårt att slita sig från arbetet, eftersom jag har velat läsa vidare.

Att ha sexton författare, innebär sexton olika stilar, med det gemensamt att berättelserna handlar om död och utspelar sig runt Färgargården där jag håller skrivarkurserna. En annan sak berättelserna har gemensamt är att jag, Kim, skrivkursläraren, ofta dyker upp på något sätt. Någon gång som mördaren, en annan gång som offret, eller hjälten. Varje gång har minnen från gånga skrivkurshelger dykt upp. Jag längtar ivrigt efter sommarens skrivkurser, efter att få återse förra årets skrivkursdeltagare, att få träffa nya skrivsugna och inspirera dem alla. Jag älskar mitt yrke.

Nu ska jag lägga in de sista ändringarna på 10 tips för att leva på din kreativitet. Supernöjd med den boken också. Därefter ska båda böcker jag nämn i blogginlägget, samt Mysteriet med Guldgubbarna gå iväg för tryck.



Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Här ser du mina handböcker i skrivandet:

Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren




Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.



10 misstag författare gör Boken finns som e-bok och som vanlig bok. Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson

"I lättsam förpackning och avskräckande syfte, redovisar de sina och andras felsteg i branschen. Det är ett roligt grepp och nog blir man nyfiken när "Deltar i en novelltävling" och "Skriver det du tror förlag vill ha" presenteras som misstag författare bör undvika. Bokens styrka är dess aktualitet, den självklara hemvisten i 2010-talets kultur- och medieklimat. Här finns inspiration och vägledning att hämta för den som vill börja skriva, bli klar med sitt bokprojekt, publicera sig på rimliga villkor och nå sin målgrupp."
BTJ-häftet nr 24, 2016. Lektör Maria Nyman


10 tips för att leva på din kreativitet Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson.

Här får du mängder av tips för att lyckas försörja dig på din kreativitet. Boken utkommer september 2017.






Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här














2 kommentarer:

  1. Bra exempel! Men jag vet inte om helt och hållet håller med om att alla onödiga ord alltid är onödiga. Det är klart att det är bra om man är medveten om dom. Men samtidigt handlar det ju om personlighet, läsbarhet, flyt, mening och mera. Framförallt i barnböcker vill man ibland ta med ord som "sig", "så" och liknande för att att få ett bättre flyt vid högläsning. :)

    SvaraRadera
  2. Hej David

    Självklart ska man inte ta bort de "onödiga" orden i varenda mening. Ibland behövs dem. Men ofta används de bara som utfyllnad. Då kan man ta bort dem.

    Kram Kim :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!