Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 18 maj 2017

Det gäller att lära av misstagen

Det gäller att lära av misstagen

Författaren Åsa Öhnell har läst och recenserat boken 10 misstag författare gör, som jag, Kim M Kimselius, har skrivit tillsammans med Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson.

Det är en fin recension som jag hämtat delar ur. För att läsa hela recensionen kan du gå in på Åsa Öhnells blogg. Nedan kan du läsa vad Åsa tycker om boken.


"Författartrion har en lång erfarenhet av att skriva, ge ut böcker och hjälpa andra i deras bokutgivning. I 10 misstag författare gör delar de med sig av sina personliga tips både vad gäller själva skrivandet, produktionen och marknadsföringen.

Boken passar för den som är ganska ny i sitt skrivande men kanske hunnit skicka något manus till förlag. Vissa av misstagen är de flesta säkert redan fullt medvetna om, men måste ändå kämpa hårt med. Exempelvis ”är rädd för kritik”. Å ena sidan vill man ju få hjälp att förbättra sitt manus, å andra sidan är det så förbenat svårt att inte få taggarna utåt när någon kommer med negativa påpekanden om ens bebis. Ett annat sådant misstag är att slösa tid på facebookdiskussioner som aldrig leder någon vart. Självklart dumt, men svårt att låta bli.

Många andra misstag i boken utgör bra och tänkvärda tips om exempelvis berättarstrukturen, karaktärerna och redigeringsarbetet.

Författartrion hade ett seminarium om innehållet i boken under bokmässan i höstas (2016), men tyvärr hann jag inte gå på det. Däremot har jag träffat var och en av författarna i andra sammanhang. Alla tre är vana föreläsare som gillar att bjussa på sig själva, vilket även märks i boken som är personligt skriven. Jag gillar verkligen att man kan se vem som ger vilket ”misstag” eller tips. Författarna har ju lite olika bakgrund, Kim har skrivit över 40 böcker, de flesta utgivna på eget förlag, Kristina skriver också, framför allt resehandböcker, men coachar även andra i bokutgivning. Lennart är författare, lektör och spökskrivare.

Många av tipsen i boken vänder sig framför allt till egenutgivare, något som blivit allt vanligare i skrivhandböcker.

Tre av mina favoritmisstag från boken, vilka jag verkligen ska ta till mig:
  1. Sätter inte upp deadlines. (Jag är bra på arbetstider, men inte deadlines.)
  2. Skriver det du tror förlag vill ha. (Den tanken har jag haft någon gång …)
  3. Ger läsaren en jaha-upplevelse i stället för en ahaupplevelse, alltså behandlar läsarna som idioter. (Jag tror i och för sig inte att jag gör det, men det är så viktigt att jag har med det ändå.)
Nu gäller det bara att lära av alla misstag!"

Tack Åsa för dina fina ord om vår bok.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!