Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 12 december 2017

Att skriva flera böcker per år

Att skriva flera böcker per år

Drömmer du om att skriva mer än en bok per år? Då är det bara att sätta igång och skriva, svårare är det inte. Faktiskt!

Deckarförfattaren Christina Gustavson brukade skriva en bok vartannat år. När hon fick uppdrag att skriva sin femte deckare hade hon bara en månad på sig. Hon trodde aldrig hon skulle klara det, men med vilja och målet i sikte blev boken klar på en månad.

För det är faktiskt inte svårare än så, det gäller bara att bestämma sig, ha målet i sikte och sätta igång.

När jag började min karriär skrev jag en bok per år. Aldrig hade jag kunnat tro att det fanns en möjlighet att skriva fler böcker. Men när jag ser tillbaka på mitt skrivande då och nu ser jag en väsentlig skillnad.

Förr skrev jag lite då och då och var tvungen att läsa igenom manuset varje gång jag skulle börja om. I mellantiden utforskade jag Blekinge, pratade med vänner på telefon, åkte och handlade, läste böcker, promenerade långa, långa promenader med hundarna, slappade och var lite allmänt ofokuserad. Då tog boken lång tid att skriva.

Men så hände samma sak för mig, som för Christina Gustavson, jag fick ett uppdrag om att skriva en bok, Det glömde kriget 1808-1809. Jag hade nio månader på mig. Samtidigt höll jag på med en bok, Riddarsvärdet. Jag fokuserade helt på böckerna och kom på idén att skriva en Innehållsförteckning, som talade om för mig vad varje bok handlade om.

Jag gjorde ett dokument med två spalter. I första, smala spalten skrev jag Kapitel 1, osv. I den andra skrev jag stolpar om vad kapitlet handlat om och sista meningen med kursiv text. Varje gång jag skulle börja på boken var det bara att skumma innehållsförteckningen.

Medan jag höll på med de här två böckerna fick jag förfrågan om att skriva ännu en bok, Snapphaneresan. Jag tackade ja och på ett år lyckades jag skriva tre böcker, från att tidigare bara ha skrivit en bok per år.

Nuförtiden skriver jag fem till sex böcker per år. Det gäller att hålla skrivandet igång hela tiden.

Knepet med att lyckas skriva flera böcker per år är, förutom innehållsförteckningen, att du aldrig lämnar boken. Med det menar jag inte att du ska sitta klistrad vid datorn 24 timmar per dygn, utan att du ska ha med dig boken i tankarna. Den ska vara det sista du tänker på när du lägger dig och det första du tänker på när du går upp. Förvånansvärt nog kommer det att bli så att orden finns där när du vaknar, om det är så att du din sista tanke har rört berättelsen.

Nu gäller det bara för dig att komma ihåg vad du drömmer också. Träna på det!

Viktigt är också att du prioriterar skrivandet framför andra aktiviteter, om det nu är så att du vill prestera flera böcker per år. Bestäm dig för vad du tycker är det viktigaste för dig!

Egentligen borde jag inte bli förvånad över att jag lyckas skriva fem till sex böcker på ett år. Jag skrev Jag är ingen häxa på en månad, efter debuten med Tillbaka till Pompeji. Men historien om Jag är ingen häxa är en helt annan historia som du kan läsa om här.

Du hittar fler tips i mina handböcker om skrivandet: Att skriva med glädje samt Att hitta glädje i skrivandet.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!