Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 23 augusti 2019

Skördetid i skrivarlyan

Skördetid i skrivarlyan

Den där rubriken kan man tolka lite som man vill, men nu är det inte ord jag skördar utan grönsaker och frukt. Vi är i stort sett självförsörjande på frukt och grönsaker. Det vi inte kan äta upp direkt, det syltar vi, fryser ner och gör färdiga rätter som vi fryser ner. Visst tar det tid från författandet, men bara det faktiska skrivtiden. Medan jag plockar plommon, tomater, gurka, chile, lökar, paprikor, rödbetor och mycket mer, funderar jag ut vad jag ska skriva när jag kommer in. Då ligger orden klara i huvudet och jag kan sitta i flera timmar och försvinna bort i flow.

I morse var det bara +6 grader. Temperaturen har stadigt sjunkit på morgonen och jag har för säkerhets skull plockat in de grönsaker jag är mest rädd om. Som till exempel tomaterna Hundred/Thousand. För nu bär de rikligt med skörd och jag kan tänka mig att det är ungefär 100 till 1000 tomater på varje planta. Jag plockar och mumsar och Kotten får någon tomat då och då. Kiara tycker inte om tomater.

Den här paprikaplantan har överlevt från förra sommaren. Den bar orange paprikor ända fram till november förra året. Den ser lite sliten ut, mycket beroende på att jag stack ner ett kaktusblad i plantan i vintras och kaktusen tog överhand över paprikan. Nu är kaktusen borta och paprikan återhämtar sig. Kanske hänger den med även nästa sommar. Mycket goda paprikor.

Här är en annan orange paprika. Ny sort för i år. Jag ska försöka övervintra även den.

Även Röd paprika finns med i mitt sortiment i år. Förhoppningsvis överlever alla paprikaplantorna och vi kan mumsa många paprikor under vintern. Bra med c-vitaminer när kylan sätter in. Jag torkar även paprikorna och använder dem sedan i grytor.

När jag plockade in lökar, (som inte är med på bild) rödbetor och bönor, funderade jag över nästa års Öppet Hus. Det gäller att förnya mig, tänkte jag och kom på en bra idé som jag bollade med mina författarkollegor, som även de tyckte om idén. Jag fortsätter planera för den idén 1-2 augusti 2020. Välkommen då!

De här tomaterna är ljuvligt goda, söta och ger riklig skörd. Ska försöka spara några fröer i år för att kunna få en tidig skörd även nästa år. Vi plockade de första mogna tomaterna i april/maj.

Jag har flera olika sorters chili. De brukar jag hacka i småbitar och torka. Till slut fylls de på burkar och står där lockande med sina färger under vintern. De används dagligen i maten.

Här ser du 100/1000-tomaterna när jag plockat några av dem. Nästan lika många tomater hamnade i munnen som i hinken. De är söta som godis.

Under allt skördande har jag kommit på en idé till en ny bok, jobbat fram text i huvudet till två av böckerna jag håller på med och som sagt, en tanke om förnyelse av Öppet Hus 2020.

Jag känner mig oändligt rik när jag kan plocka in mat från trädgården och äta till frukost, lunch och middag. Får ofta frågan "Är du rik?" när jag är ute och föreläser och det självklara svaret är "Ja, jag är jätterik!" Och nu vet du vad jag menar.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!