Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 29 april 2010

Hur ser ditt skrivbord ut?

Idag har varit en riktigt, riktigt intensiv dag. De sista veckorna har varit intensiva och jag plockar fram faktaböcker, slår upp och har dem framme, skriver ut kapitel och letar på nätet. Allt läggs på skrivbordet.

Idag insåg jag att mitt skrivbord såg ut som ett mindre katastrofområde, jag fick knappt plats med armbågarna när jag satt och skrev. På kortet har jag bara tagit med den närmsta delen vid tangentbordet. Den "renaste" ytan. Ni skulle se resten av skrivbordet...

Så här ser det alltid ut när jag är i slutskedet av en bok. Jag har samlat på mig mycket material, letat och skrivit och inte tagit bort, för jag kanske behöver leta igen.

Just nu är det material för två böcker som ligger på skrivbordet "Theos Pompeji" samt Boudicas strid mot Romarna". "Theos Pompeji" är färdigskriven och ombruten, med andra ord ligger den som helt färdig bok med sidor och bilder. Nu ska jag bara läsa boken en enda gång till, därefter ska den iväg till tryckeriet. Boken har legat och "mognat till sig", sedan jag läste den sist och den har även skramlat runt i bakhuvudet på mig när jag gått och funderat på "Boudicas strid mot Romarna". Det är bra att göra så, för ibland upptäcker jag att det saknas något och då finns det fortfarande chans att lägga till det. Som jag gjorde idag.

Den här dagen känns som flera dagar. Gick upp tidigt och hängde på låset hos tandläkaren eftersom jag tappat en plomb, sedan åkte jag och handlade. Skulle egentligen ha handlat för helgen, det är ju min födelsedag på söndag, men jag var så inne i boken att jag bara hade en enda liten plastpåse med mig ut ur affären. Det viktigaste: Sojayoghurt, frukt och grönsaker. (Jan åker och handlar imorgon igen.)

När jag kom hem satte jag mig och skrev, Jan tog hand om hundarna och när jag gick för att laga lunch hade han redan lagat maten och den stod färdig och väntade på mig. Han förtjänar en medalj! Jag pustade ut med en promenad med Tola och funderade på det jag precis avslutat Boudicaboken med när jag lämnade datorn för lunch. Därefter gick jag tillbaka och satte mig och skrev igen. Helt koncentrerad, och vet du, det är då mina böcker blir som allra bäst. När jag lever med böckerna, är på plats och känner och upplever det som mina huvudpersoner gör.

Men när jag lever så här innebär det också att hemmet får stå åt sidan och jag vågar inte tänka på hur jag ska hinna städa innan min födelsedag. Kanske är det städat och fint när jag vaknar på söndag morgon, eftersom Jan vet hur jag är när jag är i slutskedet av en bok.

Just nu ser jag alltså inte bordsskivan på mina två stora skrivbordsskivor och då slog mig tanken: Hur ser det ut hos alla mina skrivande vänner? Har de ordning och reda, eller är det kaos och katastrofområde även hos dem när de är inne i ett intensivt skrivarskede?

Därför undrar jag: Hur ser det ut på ditt skrivbord?

Kramisar från Kim
med ett mycket rörigt skrivbord (men det bästa av allt är att jag hittar allt jag vill ta fram, jag vet var det finns i all röran).