Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 26 januari 2012

Grisarna går på toaletten!

Det här låter nästan som ett skämt, men det är som tur inte första april. Läste en artikel i Blekingeposten om att holländska forskare har kommit på ett revolutionerande sätt att få renare grisar och på så sätt även ett billigare och miljövänligare grisstall.

De har inrett en gristoa som kallas Pixie. Vid första försöket gick åttio procent av grisarna på toaletten. Avföring och urin separeras och används som energi och gödning. Genom värme, drag och träning får man grisarna att gå på toaletten.

Grisarna övas även på att uppföra sig bättre när de äter. De har ett chip i örat som talar om för foderbacken hur mycket de ska få att äta. Om en gris försöker knuffa undan en kompis blev grisen utan mat nästa gång den kom till backen.  Lite grymt låter det...

Du vet väl att grisar egentligen är väldigt renliga djur. I det fria använder de en speciell plats som toalett och andra platser för att sova på.

Jag älskar grisar, samlar på dem i alla dess former, ja förutan levande då. När jag var barn låg det en grisfarm bara ett stenkast ifrån där jag bodde. Jag tillbringade mycket av min tid bland grisarna. Kelade med kultingarna och red på de stora suggorna. Det var livet det! Förutom när jag ramlade av ner i sörjan. Då var det inte roligt att komma hem till mamma!

Ett annat holländskt forskningsprojekt, Pro Dromi, är att de försöker styra smågrisar, kultingarna, med hjälp av värme för att undvika att suggan klämmer ihjäl dem. Något som annars är vanligt.

I griskultingarnas box har man ett värme/kyl-system som håller en perfekt temperatur för smågrisarna +35 grader. Suggan får en jutesäck i sitt rede när hon ska föda kultingarna. Säcken får då suggans lukt och placeras sedan i kultingarnas uppvärmda hörn. Det har gjort att färre kultingar kläms ihjäl, dessutom växer de snabbare.

Djurvänlig grisproduktion från Holland är märkt med en stjärna när det säljs i butik. Pro Dromigrisarna har två stjärnor!

Ja, nu kan du lite mer om grisar.

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

4 kommentarer:

  1. Tack! Ibland förundras jag över hur lite jag vet :)
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Hej Anneli
    Ja, det är kul att lära sig om lite udda saker!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  3. Visst är det underbart att bli allmänbildad med sådant man inte ens visste att man inte kunde :) . Tack Kim!
    Låter som om du hade en härlig barndom bland grisarna, jag vill bara minnas att grisuppfödning STINKER väldigt mycket :) .
    Bra djurhållning gillar vi!!

    SvaraRadera
  4. Hej Ingrid
    Ja, det är alltid kul att lära sig något nytt.
    Ja, jag hade en underbar barndom. Jag kände inte stanken, men min mor instämmer med dig!
    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!