Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 6 mars 2012

Mexiko Merida Den vita staden

På varje nytt hotell måste poolen måste testas. Jag älskar att bada! Här har jag slängt mig i vattnet innan middagen.

Varje dag var det soppa, varmrätt och efterrätt till middag. Oftast såg den så här vacker ut. Annika, vår guide berättade att hon hade lärt sig hur man gjorde så här vackra mönster, det var bara att ta en tandpetare och dra ut grädden till det mönster man ville ha. Intressant, måste testa en dag!

Tyckte väldigt mycket om den mexikanska maten, som inte alls bara var Chile Con Carne, utan det var stor variation på maten. Även brukostbufféerna var stora och innehållsrika, med massor av färsk frukt: Papaya, Mango, olika meloner, bananer etc. På hotellet i Merida hade de chokladdryck till frukost och eftersom chokladen var ett betalningsmedel under mayatiden var jag tvungen att smaka. Mycket gott!

Här fanns också olika små mexikanska rätter, tapas, chinchilladas och mycket mer. Dessutom fanns det även traditionell mat, såsom äggröra, korv, rostat bröd etc. Men vi skrattade gott den dagen en av oss beställde kokt ägg. Det kom i ett genomskinligt glas, redan skalat och klart, kokt i glaset. Såg häftigt ut, men var inte så gott.

Den här bussen kom att bli vårt hem under rundresan i Mexiko. Varje dag var en ny spännande plats och då blev bussen tryggheten. Ibland sa vi "äntligen hemma" när vi klev på bussen efter en extra strapatsrik dag. Här är vår Temaguide Annika och några av medresenärerna. Nu ska vi ut på stan och lära oss mer om Merida.

Merida ligger i östra Mexiko och är huvudort för delstaten Yucatán. Spanjorerna grundade staden 1542 på den plats där mayastaden T'ho (Ichcaanzihó) var belägen. Staden uppkallades efter staden Merida i Spanien. Staden ligger på den nordvästra delen av Yucatanhalvön och är belägen nära mittpunkten av Chicxulubkratern som är en rest av ett 65 miljoner år gammalt meteoritnedslag. Läs mer här och här.

Här är vi i stadshuset i Merida och tittar på Muralmålningarna som berättade om landets historia. Mycket vackra målningar och mycket intressant historia.

Här skildras majsen som var mycket betydelsefull i mayariket.  Mayafolket trodde att majs, precis som alla andra plantor hade ett inre liv och själ. De såg majsen som Guds heliga solstrålar. Vid jordbävning ropar bonden ut över majsfälten för att lugna de upprörda plantorna. Varje arbetssteg med majsen, såsom plantering, skörd och förtäring av majsen har varit en helig syssla. Män planterar och tar hand om plantorna, kvinnorna sköter tillagningen av majsen.

Här kan du läsa mer om ovanstående muralmålning.

Vi var även med på mässa i katedralen. Eftersom det var askonsdag var mässan välbesökt av folk som ville få ett kors målat i pannan av prästen.

Denna madonnas klänningsfåll kysstes av i stort sett alla som gick förbi henne på sin väg ut och in i kyrkan. Du ser de vackra blommönstren på duken, som även går igen i klänningen huilpa.

Min medresenär Fanny passade på att få Guds välsignelse i form av sotkorset i pannan. I bakgrunden ser du försäljerskor som bär omkring på väskor, sjalar och annat smått och gott till försäljning.

På torget i Merida, som i många andra städer, fanns dessa samtalsstolar. De var nog inte så värst bekväma, eftersom de flesta satt på helt vanliga bänkar när de samtalade.

Torget i Merida med mexikanska flaggan i förgrunden. Just denna dag flaggades det på halv stång, men ingen kunde förklara varför.

Hoppas du kan se på den här bilden hur elkablarna är godtyckligt ihopknutna med varandra...

Det var roligt att besöka marknaden i Merida, där många kvinnor satt i sina huilpas.

Här fanns många spännande saker att titta på, bland annat de är gröna, ovala sakerna som påminner om platta paprikor.

Här är en kryddbod.

Här handlas det färdiglagad mat i små knyten.

De här bollarna var något man köpte och sedan blandade med vatten för att få en dryck. Tror det var majsdryck...

Marknaden innehöll inte bara mat, utan här hittade du King-Kong, grisar och sopkvastar.

Eftersom jag tycker mycket om grisar kunde jag inte låta bli att ta foto på även de här små porslinsgrisarna. När vi kom längre ut på landet fick vi se urgulliga riktiga grisar överallt. Många sprang över vägen med sina kultingar.

Här har du bröllopsklänningar, mycket färggranna. Det fanns även några vanliga enkla, diskreta vita, men det var färg som gällde.

Vid torget stod hästdroskorna på rad. När jag hämtade upp det här fotot upptäckte jag att alla hästar saknar huvud på bilden... Men jag lovar dig att de faktiskt hade huvud på riktigt.

I Merida inköptes feberdämpande medicin för att jag skulle bli av med min höga feber. Tack vare medicinen höll jag mig på fötter under hela resan. Här köpte jag även min allra finaste huilpa och några böcker om djurlivet i Mexiko som jag kan använda mig av när jag skriver min bok Mayafolkets Hemlighet. Det var ju därför jag var i Mexiko, för att lära mig mer om landet, kulturen, naturen och människorna. Allt för att kunna levandegöra detta för dig i min bok.

Nästa gång tänker jag ta dig med till en riktig Mayakyrkogård. En läskig upplevelse för mig.

Här kan du se alla mina blogginlägg om Mexiko och Mayafolket:
Nu är jag på väg till Mexiko. Här kan du läsa om hela resan.
Förälskad i Mexiko.
Mexiko / Chichen Itza.
Mexiko / Merida / Den vita staden.
Mexiko Mayakyrkogård, Mayafolkets begravningsritualer.
Mexiko, Mexikanska golfen, Flamingos och Sötvattenpooler.
Mexiko, ståtlig Hacienda och besök i en mexikansk statlig skola.
Mexiko, Mayastaden Uxmal och annorlunda mexikansk mat. 
Mexiko, Besök i ett Mayahus, fanastisk dag vid Mexikanska golfen, Pelikaner och mycket mer. 

Mexiko, den fantastiska Maystaden Palenque, Del 1.
Mexiko, Palenque, den magiska mayastaden i tropisk regnskog, del 2 samt Welib-Ja vattenfallet.
Mexiko Restaurangbesök i regnskogen, vardagslivet i Mexiko, på väg.
Mexiko Mayastaden Becán, boende i regnskogen i mysiga mayahyddor i Chicanná Ecovillage.
Mexiko Cenote Azul och Laguna Bacalar.

Här kan du läsa om alla mina researchresor runt om i världen.

Kramisar Kim




Min historiska äventyrsbok Mayafolkets Hemlighet är orsaken till min researchresa till Mexiko. Boken utkommer augusti 2012.


Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

10 kommentarer:

  1. Trevligt Kim! Jag gillar resor och att läsa reseberättelser!

    Kram

    SvaraRadera
  2. Vilket härligt inlägg fullt av fina bilder! Jag gillar särskilt bröllopsklänningarna!

    Tack så mycket, fina omtänksamma Kim, för vackra ord i kommentar hos mig om min brors plötsliga död och tack för länken till det du skrev om din syster - så fint du skriver. Jag förstår ju tyvärr mer än jag skulle önska din smärta och sorg... Tack också för boktipset där - kanske kan det vara något för mig framöver.

    Varmt tack igen för att du bryr dig och delar med dig av dina egna erfarenheter - äntligen lite lättare när man inte stå ensam...

    Många varma kramar!
    Joanna

    SvaraRadera
  3. Det ser så härligt ut alltihop!
    Kram!

    SvaraRadera
  4. Hej Katarina
    Förstår att du tycker om att besöka nya platser. Du får resa till Mexiko nästa gång!
    Kram Kim

    Hej Joanna
    Ja, jag tyckte också bröllopsklänningarna var häftiga!
    Tack snälla Joanna för dina ord.
    Ja, det känns lättare när man har någon att dela saker med. En sådan sak som du, och jag, har gått igenom för oss närmare de som delar vårt öde.
    Många kramar Kim

    Hej Anneli
    Ja, det var helt underbart!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  5. Här var det mycket MAT och det gillar jag :) ! Fina bilder och det ser verkligen gott ut! De där bollarna som skulle bli en dryck tyckte jag inte verkade gott däremot. Undras om det var en sorts paprika det där gröna platta, jag tycker det ser ut så.
    Den rosa byggnaden bakom flaggan ser väldigt mäktig ut, undras vad det var...
    BRA medicin de hade! Ibland är det tur att komma till länder där det inte är så noga med recept via läkare, ha ha.
    Blev det någon ny gris att ställa i samlingen hemma?

    SvaraRadera
  6. Hej Ingrid
    Ja, jag har förstått av dina blogginlägg att du gillar mat. Nej, bollarna som skulle bli dryck var inget jag ville testa...
    Jo, jag tror också att det kan ha varit paprika, eller chilepeppar, det använde de ju en hel del av.
    Ja, kanonbra medicin!
    Nej, tyvärr blev det ingen ny gris till samlingen, eftersom jag var inriktad på att köpa Huilpas att ha på bokmässan. Höll hårt i pengarna!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  7. Jag kanske ska fråga min "halvpålitliga" mexikanska mamma på skolan om det var en chili eller paprika eller något annat :) . Hon är bra på att laga mat....
    Ingen gris :( . Då får du se fram emot en ny resa i framtiden och ta maken med dig. Då kan du köpa en gris och sälja in nya boken på en VÄLDIGT stor marknad :) .

    SvaraRadera
  8. Hej Ingrid
    Ja, jag hoppas få åka tillbaka till Mexiko OCH Singapore, varifrån jag just kommit! Hade varit härligt om jag hade nått ut på en sådan stor marknad med mina böcker!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  9. Jag är tillbaka ;) ! Det händer så mycket hos oss just nu. Bra saker, men mycket jobb.
    Nu ska jag njuta av en stund här vid din blogg!!
    Ja, tänk spanska! Det vore väl bra om dina böcker kunde översättas till det språket. Eller varför inte Mandarin på en gång :) .

    SvaraRadera
  10. Hej Ingrid
    Tillbaka till Pompeji är översatt och utgiven på spanska. Mandarin hade också varit kul.
    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!