Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 23 maj 2012

Inspelning av Vem tror du att du är med Siw Malmkvist och Kim M Kimselius om Snapphanar

Idag har jag gjort något mycket roligt och spännande. Jag har varit med på inspelningen av Vem tror du att du är. Huvudpersonen var Siw Malmkvist och jag var där för att berätta om snapphanar och den anknytning som Siws anfäder har med snapphanarna.

Det var roligt att få träffa Siw Malmkvist på riktigt och se att hon verkligen är den där hjärtevarma, härliga person som hon ger intryck av att vara när man ser henne på scen och tv.

Tro nu inte att det bara var att sätta sig ner och börja spela in. Nej först skulle det förberedas en hel del. Här har vi Mattias i röd tröja, som var den som bestämda, Theo som såg till att allt fanns där det skulle vara och tog alla dessa fantastiska foton med min kamera. TACK Theo! I bakgrunden skymtar du Siw Malmkvist.

Här är det kameramannen Jojje som ställer in kameran, och som du förstår är det jag som har tagit de här första bilderna.

Siw och jag får instruktioner av Mattias innan inspelningen sätter igång. Lite nervös var jag allt, det måste jag medge.

Jojje filmar för fullt medan jag berättar för Siw om hennes anfader som jag har skrivit om i min bok Snapphanar. Om du vill veta vem det var får du se programmet Vem tror du att du är med Siw Malmkvist när det sänds i höst. Jag lovar att meddela dig här på bloggen när det är dags!


Inte hade jag en aning om att just den här mannen var Siw Malmkvist anfader när jag skrev om honom.

Sedan är det dags att försöka säga samma sak igen, när Jojje filmar oss från en annan vinkel.

Det var så härligt att höra Siws spontana utrop när jag berättade något. Dessutom är hon en mycket duktig artist för hon lyckades låta lika spontant alla gånger vi tog om samma sak.

Här har vi lite tjejsnack glömska av att vi fortfarande är riggade med mikrofoner. Vi väntar på att Jojje ska flytta kameran till en ny inspelningsplats.Tänk att man får ha så här oförskämt roligt under sin arbetsdag! Här får vi nya instruktioner. Dags att byta ställning.


Tyckte det var fantastiskt med den här lilla bärbara lampan där ljusinställningen lätt kunde ändras. Har ju sett amerikanska filmer med stora skivor och strålkastare vid filminspelningar. Lite annorlunda det här, men med samma fina effekt!

Mattias ligger bekvämt och lyssnar, beredd på att kommentera om det är något jag glömmer att berätta vid denna nya omtagning.

Därefter var det dags att gå ut i den underbara sommarvärmen, +27 grader! Siw var lite varm i sin tröja, men hon var tvungen att ha den på sig, eftersom hon hade filmats i de kläderna dagen innan och tanken är att detta ska visas som en enda dag när det kommer på tv.

Så får vi gå in igen och göra omtagning, eftersom Jojje hade snubblat till när vi gick ut första gången. Men det hade vi ingenting emot.

Här tar vi en liten paus medan Jojje ändrar kameravinkel igen...

Mattias tyckte det var så fint på Sporrakulla gård att hela inslaget spelades in där, även om han hade haft en annan inspelningsplats i åtanke också. Jag tyckte det var mycket bra att spela in allt på samma plats, för det är så otroligt vackert på Sporrakulla gård, speciellt en sådan här underbar försommardag.

Så här efteråt är det mycket roligt att se dessa bilder som Theo var snäll och tog för mig. De kommer att vara ett underbart minne från denna spännande dag. Tro inte att han bara tog dessa bilder, nej han tog VÄLDIGT många foton från olika vinklar och under alla inspelningarna.

Ja, då var den här intensiva, varma soliga, roliga inspelningsdagen över. Här står jag i blommig skjorta (köpt i Singapore) tillsammans med Mattias (han som bestämde) i röd t-shirt, Siw Malmkvist som hela programmet, Vem tror du att du är, kommer att handla om och Jojje, kameramannen i rödrutig skjorta.

Tänk vad många fantastiska saker jag har upplevt under årets första fem månader. Jag har varit i Mexiko på researchresa för min bok Mayafolkets Hemlighet, jag har varit i Singapore och föreläst på Svenska Skolan, dessutom har jag varit runt på en hel del föreläsningar här i Sverige, samtidigt som jag hunnit vara sjuk i åtta veckor och då menar jag RIKTIGT sjuk så att jag inte kunde arbeta. Och nu, denna tv-inspelning. Helt otroligt vad mycket som kan hända på fem månader!

Förstår du hur roligt livet kan vara för en författare? I alla fall för mig som skriver historiska äventyrsböcker, baserade på riktiga historiska händelser, vilka tar mig runt hela världen på research.

Undrar vad resten av året för med sig?

Om du vill se det färdiga programmet Vem tror du att du är om Siw Malmkvist kommer det att sändas i slutet augusti/början av september, tror jag. Lovar att berätta för dig när det sänds. Ska bli spännande att se hur många minuter det blev av den här fyra timmars inspelningsdagen...

 Kramisar Kim PS: Om du tycker om Snapphanar kanske du även är intresserad av min andra bok Snapphaneresan. Boken har snarlikt omslag som Snapphanar på grund av att illustratören inte hade tid att göra ett nytt omslag.Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.