Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 23 maj 2012

Inspelning av Vem tror du att du är med Siw Malmkvist och Kim M Kimselius om Snapphanar

Idag har jag gjort något mycket roligt och spännande. Jag har varit med på inspelningen av Vem tror du att du är. Huvudpersonen var Siw Malmkvist och jag var där för att berätta om snapphanar och den anknytning som Siws anfäder har med snapphanarna.

Det var roligt att få träffa Siw Malmkvist på riktigt och se att hon verkligen är den där hjärtevarma, härliga person som hon ger intryck av att vara när man ser henne på scen och tv.

Tro nu inte att det bara var att sätta sig ner och börja spela in. Nej först skulle det förberedas en hel del. Här har vi Mattias i röd tröja, som var den som bestämda, Theo som såg till att allt fanns där det skulle vara och tog alla dessa fantastiska foton med min kamera. TACK Theo! I bakgrunden skymtar du Siw Malmkvist.

Här är det kameramannen Jojje som ställer in kameran, och som du förstår är det jag som har tagit de här första bilderna.

Siw och jag får instruktioner av Mattias innan inspelningen sätter igång. Lite nervös var jag allt, det måste jag medge.

Jojje filmar för fullt medan jag berättar för Siw om hennes anfader som jag har skrivit om i min bok Snapphanar. Om du vill veta vem det var får du se programmet Vem tror du att du är med Siw Malmkvist när det sänds i höst. Jag lovar att meddela dig här på bloggen när det är dags!


Inte hade jag en aning om att just den här mannen var Siw Malmkvist anfader när jag skrev om honom.

Sedan är det dags att försöka säga samma sak igen, när Jojje filmar oss från en annan vinkel.

Det var så härligt att höra Siws spontana utrop när jag berättade något. Dessutom är hon en mycket duktig artist för hon lyckades låta lika spontant alla gånger vi tog om samma sak.

Här har vi lite tjejsnack glömska av att vi fortfarande är riggade med mikrofoner. Vi väntar på att Jojje ska flytta kameran till en ny inspelningsplats.Tänk att man får ha så här oförskämt roligt under sin arbetsdag! Här får vi nya instruktioner. Dags att byta ställning.


Tyckte det var fantastiskt med den här lilla bärbara lampan där ljusinställningen lätt kunde ändras. Har ju sett amerikanska filmer med stora skivor och strålkastare vid filminspelningar. Lite annorlunda det här, men med samma fina effekt!

Mattias ligger bekvämt och lyssnar, beredd på att kommentera om det är något jag glömmer att berätta vid denna nya omtagning.

Därefter var det dags att gå ut i den underbara sommarvärmen, +27 grader! Siw var lite varm i sin tröja, men hon var tvungen att ha den på sig, eftersom hon hade filmats i de kläderna dagen innan och tanken är att detta ska visas som en enda dag när det kommer på tv.

Så får vi gå in igen och göra omtagning, eftersom Jojje hade snubblat till när vi gick ut första gången. Men det hade vi ingenting emot.

Här tar vi en liten paus medan Jojje ändrar kameravinkel igen...

Mattias tyckte det var så fint på Sporrakulla gård att hela inslaget spelades in där, även om han hade haft en annan inspelningsplats i åtanke också. Jag tyckte det var mycket bra att spela in allt på samma plats, för det är så otroligt vackert på Sporrakulla gård, speciellt en sådan här underbar försommardag.

Så här efteråt är det mycket roligt att se dessa bilder som Theo var snäll och tog för mig. De kommer att vara ett underbart minne från denna spännande dag. Tro inte att han bara tog dessa bilder, nej han tog VÄLDIGT många foton från olika vinklar och under alla inspelningarna.

Ja, då var den här intensiva, varma soliga, roliga inspelningsdagen över. Här står jag i blommig skjorta (köpt i Singapore) tillsammans med Mattias (han som bestämde) i röd t-shirt, Siw Malmkvist som hela programmet, Vem tror du att du är, kommer att handla om och Jojje, kameramannen i rödrutig skjorta.

Tänk vad många fantastiska saker jag har upplevt under årets första fem månader. Jag har varit i Mexiko på researchresa för min bok Mayafolkets Hemlighet, jag har varit i Singapore och föreläst på Svenska Skolan, dessutom har jag varit runt på en hel del föreläsningar här i Sverige, samtidigt som jag hunnit vara sjuk i åtta veckor och då menar jag RIKTIGT sjuk så att jag inte kunde arbeta. Och nu, denna tv-inspelning. Helt otroligt vad mycket som kan hända på fem månader!

Förstår du hur roligt livet kan vara för en författare? I alla fall för mig som skriver historiska äventyrsböcker, baserade på riktiga historiska händelser, vilka tar mig runt hela världen på research.

Undrar vad resten av året för med sig?

Om du vill se det färdiga programmet Vem tror du att du är om Siw Malmkvist kommer det att sändas i slutet augusti/början av september, tror jag. Lovar att berätta för dig när det sänds. Ska bli spännande att se hur många minuter det blev av den här fyra timmars inspelningsdagen...

 Kramisar Kim PS: Om du tycker om Snapphanar kanske du även är intresserad av min andra bok Snapphaneresan. Boken har snarlikt omslag som Snapphanar på grund av att illustratören inte hade tid att göra ett nytt omslag.Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

14 kommentarer:

 1. Vilken spännande dag för dig, och så roligt med alla fina bilder!

  Självklart måste jag se programmet när det väl sänds!

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Hej Joanna
  Ja, det var en helt otrolig dag. Jätteglad att Theo tog så många fina bilder.
  Lovar att jag kommer att sitta som klistrad vid programmet när det sänds. Även om inte allt det som vi spelade in kommer med, vet jag att mina minnen kommer att väckas om allt kul den dagen!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 3. Du får säga till när programmet visas så att jag kommer ihåg att titta på det på svt play på datorn :)

  SvaraRadera
 4. Men himla spännande! Jag är lite avis jag:) Jag ska absolut sitta bänkad framför detta avsnitt i höst sen!

  ps. Du får gärna "sno" mitt inlägg om marknadsföring! :)

  SvaraRadera
 5. Vad spännande!
  Du får säga till när programmet sänds så vi kan titta och spela in =)
  Kram Jessica

  SvaraRadera
 6. Hej Helena
  Lovar att berätta när programmet sänds. Vill ju själv inte missa det!
  Kram Kim

  Hej Trillingnöten
  Härligt att höra att du är avundsjuk, för det hade jag också varit om det var du som hade gjort allt det här roliga, och precis som du hade jag unnat dig allt det roliga.
  Tack för att jag får låna ditt roliga inlägg!
  Kram Kim

  Hej Jessica
  Klart jag säger till, det får du ju inte missa, se till att Lill-Kim också får se det!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 7. Har säsongen redan dragit igång? Det måste ju jag och mamma se på!

  SvaraRadera
 8. Vad spännande :)
  Ska se programmet när det visas på tv sen :)

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Ja, du har verkligen hunnit med otroligt mycket spännande under första halvåret! Spännande är det också med din inpelning i Snapphannebygden. Jag är själv intresserad av släktforskning och brukar följa detta TV program. Jag skall inte missa det i höst.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Åh vad spännande det låter! Jag brukar se det programmet och det här får jag ju inte missa.
  Kram!

  SvaraRadera
 11. Hej Iktoro
  Nej, just nu pågår inspelning av höstens program. Tror det startar i augusti. Klicka på länken ovan så du kommer till programinformationen.
  Kram Kim

  Hej Författardrömmar
  Ja, det var otroligt spännande och roligt!
  Kram Kim

  Hej Astrid
  Vad roligt att du brukar titta på det här programmet. Släktforskning är verkligen fascinerande!
  Kram Kim

  Hej Anneli
  Just nu känns det rätt overkligt, att jag har gjort allt det där Anneli. Det var en jättekul upplevelse. Lovar berätta när programmet sänds.
  Kram Kim

  SvaraRadera
 12. Kan bara se framför mig hur ni två måste ha haft det så otroligt roligt tillsammans!! Ni verkar passa så bra ihop, generösa, glada, nyfikna och duktiga tjejer båda två!
  Vilken spännande inspelning! Jag har ju gjort TV-reklam och VET hur mycket inspelningstid det krävs för att göra 30 sek film :) .

  SvaraRadera
 13. Fick du något slags instruktion att säga att Per Persson d.ä. i Hönjarum var Siws anfader? Hur kändes det, med tanke på att han var hennes anfaders svägerskas anfader?

  SvaraRadera
 14. Hej Ingrid
  Ja, vi hade jättekul tillsammans! Jo, det tog i stort sett en hel dag att spela in det här. En mycket rolig dag!
  Kram Kim

  Hej Mikael
  Nej, jag var inbjuden för att berätta om snapphanarna, Loshultskuppen och nedbränningen av Örkeneds socken. Det var först när vi skulle starta inspelningen som jag fick besked om att jag skulle berätta om Siws anfader. Inga problem eftersom han är med i min bok Snapphanar!
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!