Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 11 september 2012

Skrivprocess: Vikten av att läsa

Många som drömmer om att bli författare tänker inte på hur viktigt det är att läsa, inte bara sina egna texter, utan andras böcker.

Det gäller att läsa mycket, många olika genrer och inte fastna bara för den genrer man själv skriver.

Ibland får jag höra saker som gör mig ledsen, till exempel när en person berättade att hon aldrig läste, eftersom hon inte ville bli påverkad av andra författares sätt att skriva. Hon ville inte att folk skulle tro att hon hade kopierat någon annans stil, eller handling.

Att läsa är berikande! I bokens värld lär man sig meningsuppbyggnader och grammatik, utan att man behöver traggla det i någon lärobok. Man lär sig på ett lätt och spännande sätt, genom att orduppbyggnaderna fastnar i huvudet, även om man inte tror det.

Jag är inte världens duktigaste på grammatik, kan inte plocka ut satsdelar, men jag VET hur det ska låta, eftersom jag har läst väldigt mycket i hela mitt liv. Genom böckerna har jag lärt mig stavning, grammatik, hur man bygger upp meningar, spänning, känslor och mycket mer.

Det betyder inte att jag stjäl andras sätt att skriva, eller deras idéer. Jag är fylld av ord och inspiration och har oändligt många egna historier inom mig.

Men om jag aldrig hade läst Selma Lagerlöfs böcker, kanske jag aldrig hade insett hur viktigt det är att börja en bok genom att kasta in huvudpersonen i handlingen?

Om jag hade missat Fem-böckerna, Kitty-böckerna eller Bigglesböckerna när jag var barn, då hade jag kanske inte låtit mina böcker vara spännande rakt igenom?

Nu säger jag inte att de här böckerna har inspirerat mitt skrivande, men de har utvecklat det och gjort mig till en bättre berättare/författare.

Vid många intervjuer får jag frågan vilken typ av böcker jag läser. Det givna svaret är ALLA typer av böcker, i alla genrer. För det är det som utvecklar mig som författare och även ger mig en stunds avkoppling från mitt eget författarskap.

Därför vill jag uppmana dig att läsa MYCKET, olika typer av böcker, olika författare. Om du drömmer om att bli författare kanske du inte bara ska läsa handlingen i boken, utan även titta på vad som utmärker just den författarens sätt att skriva. Var inte rädd för att du då kommer att kopiera författarens skrivstil, du kommer istället att hitta ditt eget författarspråk om du läser olika författares böcker.

I år har jag skrivit en skrivbok som heter Att skriva med glädje. Jag tycker att det ska vara roligt att skriva, det ska inte kännas som ett tvång, det ska hela tiden vara kul!

I min skrivbok kan du läsa om min väg till författarskapet. Här lämnar jag mängder av tips och råd. Det är lite som en uppslagsbok i konsten att skriva med glädje.

Under Kimselius Skrivtips här på min blogg hittar du fler skrivtips. Klicka här.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar KimVinn en signerad bok: (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mysrys.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

27-30 september signerar jag mina böcker på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Du hittar mig i monter B09:20. Jag berättar om Mayafolkets Hemlighet på Unga Scenen torsdag 27/9 10.30-10.50.
Varje dag lottar jag ut 10 gratis böcker på Bokmässan.

6 kommentarer:

 1. Jag håller absolut med dig - att läsa är som att se världen ur en masssa olika förnster som alla visar olika sidor.

  SvaraRadera
 2. Jag håller absolut med dig - att läsa är som att se världen ur en masssa olika förnster som alla visar olika sidor.

  SvaraRadera
 3. Hej Marina
  Vad fint du uttrycker det, tack!
  Läser du något intressant just nu?
  Kram Kim

  SvaraRadera
 4. Det är nog så sant så Kim!
  Just nu läser jag din bok Skriva med glädje. Den ger mig så mycket inpiration, att jag igår började på en skrivacirkel! Skriv, skriv, skriv heter den och nu skall jag försöka börja på min första distansuppgift att skriva 2 A4 sidor om någon händelse i mitt liv.
  Tack Kim för att du skriver och ger oss andra tips!
  Kram Astrid

  SvaraRadera
 5. Hej Astrid
  Åh, tack så mycket för dina fina ord. Blir jätteglad! Ska bli spännande att se vad slutresultatet blir på ditt skrivande. Kanske står vi sida vid sida nästa höst och signerar?
  Lycka till!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 6. Visst är det viktigt att läsa. Det ger en större ordförråd men utvecklar också ens fantasi. Och så är det ju väldigt roligt att få kliva in i andra världar och lära känna nya människor :)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!