Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med över 40 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare och föreläsare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 12 oktober 2012

Minns när jag skrev Hasse Tellemars biografi, nu är han död...

Blev förvånad och glad, när jag för några år sedan fick förfrågan om jag ville skriva Hasse Tellemars biografi, nu är han död och jag är glad att jag fick förmånen att lära känna honom lite bättre, innan det var för sent.


Hasse Tellemar dog igår, den 11 oktober 2012, han var född 1923, var en legendarisk musikant, utbildad på Musikaliska akademien och spelade många instrument. Han turnérade i folkparkerna i många år, bland annat med Thore Ehrlings orkester, men han kanske blev mest känd som radioman och ledare för radioprogrammet Ring så spelar vi. Han var dessutom fanatisk supporter till Södertälje Sportklubb och hedersmedborgare i Södertälje.

När jag fick förfrågan om att skriva Hasse Tellemars biografi, nämnde de också att all text var handskriven. Inga problem svarade jag. När jag sedan fick manusbunten baxnade jag nästan. Det var verkligen handskrivet, med text i marginalen, små instuckna lappar, inringade ord, med linjer dragna tvärs över texten för att visa vart den skulle flyttas.

På något sätt fick detta mig att känna mig mycket nära Hasse Tellemar, eftersom det var hans handskrivna lappar. Det var ett gedigen arbete, men också ett mycket, mycket roligt sådant.

Jag har vuxit upp med Hasse Tellemars program Ring så spelar vi. Att genom alla dessa handskrivna lappar få ta del av hela hans liv var en stor upplevelse för mig. Inte visste jag att han hade gjort så mycket mer än varit programledare för Ring så spelar vi.

Utdrag ur boken:
"När jag började med 'Ring så spelar vi' hade inte du-reformen slagit igenom. Personligen hade jag svårt för att dua folk som jag inte kände, så det blev många Fru och Herr i samtalen. Tilltalet 'ni' har aldrig klingat bra i mina öron, så det var inget tänkbart alternativ."

När Hasse Tellemars bok, Det var i alla fall roligt att komma fram, släpptes på bokmässan i Göteborg, fick jag möjlighet att träffa Hasse Tellemar och även få boken signerad. Jag har inte behövt läsa den, för jag vet vad som står i den. Däremot har jag bläddrat bland fotona.

Utdrag ur boken:
"Jag påstår inte att jag skriver på allmän begäran, men några från allmänheten har sagt att det skulle vara trevligt att höra hur det låter när jag skriver. Det verkade lockande. Så fick det bli! Men jag blir varken förvånad eller besviken om Horace Engdahl inte har mitt namn på sina läppar nästa gång han gläntar på Nobeldörren. Jag har tiden på mig ... Hasse Tellemar"

Det var tanken på Hasse Tellemars handskrivna lappar som fick mig att uppmuntra min käre, då 88-årige, far att skriva sin självbiografi. Nu är min pappa 89 år. Boken ligger på korrekturläsning och ska snart gå i tryck. Att Hasse Tellemar bara blev 88 år gör mig ännu gladare att jag lyckats få pappas bok färdig i tid. Hoppas att jag även lyckas få den tryckt och levererad till min far innan det är för sent.


Önskar jag hade kopierat Hasse Tellemars handskrivna lappar, det hade varit ett fint minne. Men jag har i alla fall hans bok i min hand och hans röst ringer fortfarande i mitt öra.

Hasse Tellemar kunde inte ha valt en bättre titel till sin bok, Det var i alla fall roligt att komma fram, för det var precis så alla sa på hans tid när de inte lyckades besvara frågan de fick.

En legendar har gått ur tiden och jag minns honom med värme och saknad. R.I.P Hasse Tellemar.

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Svarta Döden.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

4 kommentarer:

Helena Milton sa...

Jag hoppas verkligen att din pappa hinner få se boken om sitt liv! Varmt lycka till med det. Det är rörande att se dina fina inlägg där du berättarom/nämner din pappa. Kärleken mellan er lyser igenom dina textrader.
En riktigt fin hösthelg önskar jag dig!
Kram Helena

Kim M. Kimselius sa...

Hej Helena
Ja, det hoppas jag också. Han är så glad för slutkorrekturet med alla bilderna inplacerade.
Åh, tack snälla du, vad fint du skriver. Ja, jag tycker verkligen mycket om min kära pappa.
Tack detsamma!
Kram Kim

Monika Häägg sa...

Det är verkligen tråkigt att en sådan legend som Hasse Tellemar har gått ur tiden. Men han har levt länge och fått vara med om många roliga saker. Kul att du har skrivit hans biografi. Förstår verkligen att du kom honom mycket nära. Du kan vara riktigt stolt.
Och... så roligt att din pappas bok snart är färdig. Jag önskar verkligen att jag hade förmått min pappa att skriva, innan det var försent. Ta väl hand om pappa
Kram från Monika

Kim M. Kimselius sa...

Hej Monika
Ja, de faller ifrån en efter en, de tv- och radioprofiler jag har följt sedan min uppväxt. Det innebär att jag själv blivit en hel del år äldre...
Ja, det är jättekul med pappas bok. han är så entusiastisk.
Ja, det gör jag verkligen Monika!
Kramar Kim