Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 16 juni 2013

Skrivprocess: Skriva Baksidestext

BAKSIDESTEXT

Om man får sitt manus antaget av ett förlag är det de som skriver baksidestexten. Om man ger ut sin bok själv, då får man knåpa ihop texten själv.

Det är svårt att skriva en baksidestext. Den ska berätta vad boken handlar om, utan att säga för mycket och den får absolut inte avslöja hur boken slutar.

Baksidestexten ska fånga läsaren och få dem att vilja läsa boken. Den ska vara så där lagom mystisk.


Det första som fångar en läsare är själva bokomslaget, därefter vänder de på boken och skummar hastigt igenom texten. Därför gäller det att fånga dem direkt, helst med första raden för att de ska vilja läsa vidare och till slut ta med boken hem.

Även om du planerar att skicka in din berättelse till förlag tycker jag att du ska försöka dig på att skriva baksidestext. Den kan du presentera för förlaget, lite som en synops, en beskrivning av vad boken handlar om. Ifall förlaget tycker om din baksidestext kanske de till och med använder den när de trycker upp boken.

Ibland skriver jag baksidestexten långt innan jag har skrivit färdigt boken, det blir som en synops för mig eller en tankekarta, ja helt enkelt ett sätt för mig att veta vad min bok ska handla om. Sedan är det bara att följa baksidestexten.


Det här är baksidestexten till Månstenen, en bok som fortfarande inte är färdigskriven:

En ovanlig sten fångar Ramonas uppmärksamhet under strandpromenaden. Theo kallar den för månsten på grund av dess blodröda färg och annorlunda form. Ingen av dem anar hur nära sanningen Theo har kommit.
Ramona plockar upp stenen. I samma sekund bryter ett gigantiskt oväder ut. Himlen blir blåsvart, regnet vräker ned, vinden hotar att blåsa omkull dem och tar andan ur dem, blixtar slår ned runt dem där de står på den ödsliga stranden. Vågorna växer sig allt högre och hotar slå in över dem. Theo och Ramona blir rädda och önskar att de kunde ta sig därifrån, men den starka vinden gör det omöjligt att röra sig.
Då börjar Månstenen glöda.
I nästa stund befinner de sig på en helt annan plats. Då griper skräcken tag i dem på allvar.

Nedan kan du läsa baksidestexten till min debutbok, Tillbaka till Pompeji, som sålde i 11.000 ex första veckan och är översatt till flera språk, bland annat engelska:

Förskräckt stirrar Ramona på Theo, plötsligt är allt en mardröm.
Ramona är på skolresa till ruinstaden Pompeji. Hon mår dåligt av gipsavgjutningarna av dem som dött i vulkanutbrottet som utplånade staden. Hon sätter sig ner för att vila och somnar.
När Ramona plötsligt vaknar ser hon ett levande Pompeji. Ramona inser att hon blivit förflyttad i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet! Hon blir jätterädd. Hon vet att staden kommer att utplånas, alla människor kommer att dö, även hon och Theo, om de inte tar sig därifrån i tid. Men hon vet inte när vulkanen kommer att förinta staden, om hundra år, om tio år eller om tio minuter...

Tyckte du att baksidestexterna lät spännande? Då vet du hur du ska skriva din baksidestext! Lycka till!


Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!