Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 26 augusti 2013

Produktiv författare släpper två nya böcker samtidigt, Sydöstran

Här är en fin artikel i tidningen Sydöstran. Fotot är taget inne i mitt växthus. Tyvärr hade jag just plockat ned gurkorna som hängde ned från taket. Men du kanske skymtar tomaterna till höger om mig. Nedan kan du läsa artikeln i sin helhet:

Produktiv författare släpper två nya böcker samtidigt
Författaren Kim M. Kimselius har fullt upp i den röda skrivarstugan i Kolshult utanför Eringsboda. Just nu är hon aktuell med två böcker samtidigt.

- Det började med att jag tänkte skriva kortare noveller på min blogg som var lite mer fantasybetonade. När jag började skriva fick historien ett eget liv. Sedan var det så roligt att det blev en hel bok, säger Kim M Kimselius, om den nya boken Månstenen som under måndagen släpptes som e-bok.

- Jag lade ut det första kapitlet på bloggen och fick stor respons.

Ny bokserie
Månstenen är den första delen i en ny serie fantasyböcker om Kims älskade karaktärer Theo och Ramona. Det är fansen som genom bloggen har hjält till att bestämma vart Theo och Ramona ska resa i den nya boken. Först var det tänkt att boken bara skulle släppas som e-bok och vara ett kul projekt vid sidan om Kims andra mer faktabaserade böcker. Men nu har hon bestämt att Månstenen även ska komma som pappersbok framöver.

Förutom Månstenen släpper Kim ytterligare en ny bok i helgen, Persiens Pärla heter den och i den boken reser Theo och Ramona tillbaka till Persiska riket under 500-talet före Kristus.

- När jag skrev Persiens Pärla var jag tvungen att hålla mig till fakta, eftersom det är mycket historisk information som ska in i handlingen. Då blev Månstenen avkoppling, där jag bara kunde låta orden flöda och sväva ut och skriva lite flummigare.

Många bollar i luften
Kim är van vid att ha många bollar i luften och har oftast fyra bokprojekt i gång samtidigt. Samtidigt läser hon mycket av andra författare, men hon tycker inte att det blir för mycket.

- Jag älskar att läsa och skriva. Oftast läser jag fyra olika böcker på en gång, jag har en på mp3-spelaren som jag lyssnar på när jag är ute och går med hundarna, en som e-bok i läsplattan, en som cd-bok i bilen och dessutom en vanlig pappersbok.

En av de senaste böcker hon har läst är Sandmannen av Lars Kepler. Det var en bok som grep tag i Kim.

- Jag älskar att bara försvinna in i böckerna. Det finns så mycket hemskt i världen, då är det skönt att kunna ta sig an det hemska i böckerna, när man vet att det bara är på låtsas.

Reser mycket
Kim gör mycket research när hon skriver sina faktabaserade historiska äventyrsböcker och hon läser mellan 20-50 faktaböcker inför varje nytt projekt. Hon brukar även besöka platserna hon skriver om.

Förra året besökte hon Mexiko under flera veckor när hon skrev boken Mayafolkets Hemlighet.

- Det var helt fantastiskt. Vi åkte ut i djungeln och bodde i mayahyddor med halmtak Där fanns ormar och spindlar och man hörde apornas vrål. Det var bara vi där och inga andra turister. Vi besökte olika mayastäder, palats och tempel. Det var helt otroligt.

Fick stanna hemma
Efter Mexiko skulle Kim egentligen åkt till Iran för att göra research för Persiens Pärla, men då tog det stopp.

- Jag hade varit i Singapore under våren och föreläst, sedan åkte jag till Mexiko och hade influensa i tio veckor, så jag orkade inte. (Här har reportern fått fel ordning på saker och ting. Först åkte jag till Mexiko och blev sjuk i tio veckor. Blev smittad på planet från Blekinge till Stockholm på min väg till Mexiko och insjuknade där. Efter att precis ha återhämtat mig reste jag till Singapore och föreläste på Svenska Skolan.)

I stället skickade Kim dit en flicka som har sitt ursprung i Iran, hon besökte platser och tog bilder som Kim kunde använda sig av i arbetet med boken.

Att Kims böcker bygger så mycket på historisk fakta har gjort att de är populära som undervisningsmaterial i skolor.

- Det är roligt när jag får brev från ungdomar som skriver att de har fått högsta betyg i ett ämne bara för att de har läst en av mina böcker. Sedan hörde jag att det var en skola med ungdomar som har lite problem, den skolan använder sig bara av mina böcker i undervisningen. De använder dem till matte och geografi, ja allting. Det är jättekul, säger Kim.

Idag har Kim M. Kimselius gett ut 26 böcker, men några planer på att trappa ned finns inte.

- Jag har ett mål att jag ska skriva 100 böcker innan jag dör, så jag får skynda på nu, säger den glada 59-åringen och skrattar.

PROFIL
Kim M. Kimselius
Ålder: 59 år
Bor: Kolshult utanför Eringsboda
Familj: Man, tre hundar och fyra bonusbarn
Usprung: Kommer från Hisingen i Göteborg
Senast lästa bok: Agaat av den sydafrikanska författaren Marlene van Niekerk. - Jag är med i en bokklubb på twitter, det är därför jag läser den, säger Kim
Senast sedda film: Kupolen av Stephen King
Lyssnar på: Sanna Nielsen, Andrew Lloyd Webber, Paul Potts och många fler.

Artikeln är skriven av Marcus Johansson på tidningen Sydöstran.

Ja, det var artikeln i sin helhet. Jag har tagit mig friheten att korrigera det som är felciterat, minns vad jag sa, men det är inte lätt för journalisten att ordagrant komma ihåg mina ord. Tack för en jättefin artikel Marcus :-)

Nå, vad tyckte du som läsare om artikeln?

Kan tillägga att det här var första gången jag ställde upp för officiell fotografering när jag har håret uppsatt. :-)  

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här