Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 9 mars 2014

Boktips: Trollbunden av Margit Sandemo

Trollbunden av Margit Sandemo
För många, många år sedan hörde jag talas om Margit Sandemos serie Sagan om Isfolket. Det sas att det inte var "fint" att läsa de böckerna. En dag mötte jag en kvinna som hade alla böckerna i serien, jag lånade första boken och var fast. Därefter började jag samla på alla böckerna, utan att läsa dem, för jag ville ha hela serien komplett innan jag satte igång. Nu står samtliga 47 böcker i serien Sagan om Isfolket i min bokhylla.

Den här veckan började jag läsa första boken i serien, och det är precis som titeln säger man blir trollbunden. Det är en fascinerande berättelse om Silje som är 16 år. Vi möter henne för första gången när hon nyss har lämnat sitt hem.

Efter att alla i hennes familj har dött i pesten, drivs hon ifrån gården för att en annan familj ska ta den i besittning. Silje har inte en aning om vart hon ska ta vägen och vandrar planlöst iväg i kylan. Hon stöter på en tvåårig flicka som gråtande sitter vid sin mammas uppsvällda lik. Silje tar med sig flickan och fortsätter sin vandring. Inte långt därefter stöter de på ett nyfött barn i skogen, ett oönskat barn som någon har lagt ut för att det ska dö. Även denna gång tar Silje till sig barnet och trots sina 16 år är hon nu mamma till två små barn.

I den mörka skogen möter hon på en mystisk man, men också kungens knektar. Äventyret tar fart och för mig med in i handlingen i en vindlande hastighet, genom kyla, fattigdom och pest. Magin har också ett finger med i spelet och inget är vad det ser ut att vara. Längtar efter att fortsätta läsa del 2 i serien om Sagan om Isfolket.

Du hittar troligtvis inte boken hos din bokhandlare, men hos nätbokhandlarna finns den, till exempel hos Adlibris och Bokus.

Det är många böcker som har fått stämpeln "dålig litteratur", till exempel Kittyböckerna och Femböckerna, som jag slukade som barn. Vad som är dåligt eller bra bestämmer läsaren, det viktigaste är att man fångas av det man läser och inte vill lägga ifrån sig boken. Så var det med Trollbunden av Margit Sandemo!

Kramisar Kim

PS. I ett tidigare blogginlägg har jag skrivit så här: Tänker på alla kramar jag fått, alla underbara ord, alla positiva kommentarer om mina böcker, alla leenden som sändes till mig under min föreläsning. Men de starkaste orden som har etsat sig in i mig är den äldre bokhandlarkvinnan som sa: "Har du någonsin funderat över om du är den nya Margit Sandemo? Jag tycker att du har en viss likhet med hennes skrivande." Oj! tänkte jag, för jag älskar de böcker jag har läst av Margit Sandemo och jag har i stort sett alla böcker i minst två av hennes serier. (1999 hade hon skrivit 105 böcker!!!) Har inte hunnit läsa dem alla, för jag tänker som så, att när jag väl börjar läsa Sagan om Isfolket igen, då kan jag säkert inte sluta förrän jag läst ut hela serien och den är på 47 böcker, och nästa serie... och nästa... och nästa.... DS.
 
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 26 böcker. Foto Bertil Knoester.

4 kommentarer:

 1. Mycket nöjet med Silje böckerna!

  SvaraRadera
 2. Hej Tove
  Tack! Har du läst alla?
  Kram Kim :-)

  SvaraRadera
 3. Hej! Har faktiskt inte läst Sagan om Isfolket ännu (i framtiden när tiden finns) men Kitty och Femböckerna - de var svårslagna för en bokslukare. Det gick så långt att min svensklärare förbjöd mig att skriva "ännu en fembok" när jag skrev fria uppsatser i skolan :-P Som svensklärare själv så känner jag att alla böcker som kan få barn att börja läsa är värda sin vikt i guld. :-)
  Ann-K

  SvaraRadera
 4. Hej Ann-Kristin
  Ja, det är en lång serie, därför skjuter man den framför sig, medveten om att det är svårt att låta bli att sträckläsa den när man väl har börjat :-)
  Min allra första bok, som jag skrev när jag var åtta år, är mycket tydligt inspirerad av Femböckerna.
  Har fått en BTJ-recension där de påtalar likheten med femböckerna: ""Kimselius har hittat sitt koncept med denna bokserie som ger en känsla av Blytons Femböcker fast med mer välarbetade berättelser. Styrkan i boken ligger i skildringen av de historiska miljöerna och händelser... Snapphaneresan passar för ungdomar som gillar en kombination av äventyr och historiska miljöer." BTJ, Anna Wilner"
  Härligt tycker jag!
  Instämmer i att det är viktigt att få igång barnen att läsa.
  Kram Kim :-)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!