Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 19 mars 2014

Min skrivarlya just nu

För många år sedan var jag ute och föreläste tillsammans med författaren Ulf Nilsson. Då berättade han att han lade ut ett foto på sitt skrivbord varje dag (vet inte om han gör det längre). Min första tanke var att jag nog aldrig ville visa hur rörigt mitt skrivbord var, men idag tänker jag visa dig hur det ser ut i min skrivarlya just nu.

Närmast i bild ser du de färdiga manusen (Rädda min lillebror), de som nästan är klara, och dem jag håller på med (Skräckresan med Titanic). Närmast datorn ligger den bok jag håller på med just nu, Anastasias öde.

När jag tog fotona var det en grå, trist dag ute. Jag älskar orkidéer. Normalt är hela fönstret fullt av dem, men nu har jag börjat sätta fröer som ska ut till växthuset för att ge rikliga skördar av tomater, gurkor, meloner och paprika i sommar. Huset mittemot min skrivarlya är mitt boningshus, och trädgården du ser är hundgården. Ser du fågelholken på väggen? Där håller just nu talgoxar på att bygga bo.

Här ser du hur det ser ut framför min dataskärm, massor av gula lappar, som jag betar av allt eftersom berättelsen växer fram inom mig, på en del står dialoger som ska in i berättelsen, på andra är det minnesanteckningar, och lite stödord. Där ligger hela boken i form av gula lappar, ja egentligen inte hela, för jag har redan tagit bort en hel del lappar, eftersom jag har kommit en bra bit in i boken.

En sådan här dimmig, grå och lite ruggig dag passar det alldeles utmärkt att tända kakelugnen och njuta av både värmen, ljuset och ljudet av lågorna. Det är inspirerande.

Älskar min skrivarlya! Varje gång jag stiger in i rummet fylls jag av inspiration och vill bara skriva. Det är livsfarligt att gå dit när jag har gäster i huset, det blir lätt att jag stannar kvar en stund, förhäxad av ordens magi. Mina gäster förstår, de känner mig.

Hoppas att du tyckte det var roligt att titta in i min skrivarlya och se hur jag arbetar för tillfället.

På Youtube hittar du många filmer som visar mitt hem och omgivningen. Kika in på Kimselius kanal på Youtube.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker. Foto Bertil Knoester.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad mysigt! Och en underbar utsikt. Jag kan förstå att du dröjer dig kvar.

Kim M. Kimselius sa...

Hej Nathalie
Tack! Ja, det blir lätt alltför många timmar i det här rummet!
Kram Kim :-)

Vardagsfundror sa...

Det där var en bra idé - att lägga upp en bild på sitt skrivbord varje dag. Jag vänder mig om och inser genast att det inte går, mitt skrivbord används inte som det borde. Av den anledningen borde jag nog lägga upp en bild på mitt skrivbord. Så kanske jag gör något åt det. För det är ju så att ett skrivbord som inte fyller sin funktion skapar enbart hinder i arbetet. För om det är något jag saknar hemma hos mig så är det en riktig arbetsplats. Gärna med en sån där fin utsikt som du har.

Gillar dina lappar också. Utan att du visste om det så har du med den bilden gett mig inspiration som jag verkligen behövde, just nu, just idag.

Kim M. Kimselius sa...

Hej Vardagsfundror
Hade samma tanke när Ulf berättade för mig, men insåg genast att jag nog fick låta bli. Ibland är det så överfullt med researchböcker och manus att det knappt går att se datorn ;-)

Ja, det är fin utsikt. Kan se hundarna om de är ute i trädgården, men de vill för det mesta vara med mig.

Bra! Kika in på mina skrivtips, där har jag skrivit mer om gula lappar och skrivprocessen.

Skriv på!

Kram Kim :-)

Anki Bågenmark sa...

Ser väldigt mysigt ut. Förstår att det ät lätt att fastna där.

Inser nu när jag ser bilderna på ditt skrivbord att det är det som saknas i mitt hem. Just nu fungerar köksbordet som skrivbord, detta måste åtgärdas snart.

Kim M. Kimselius sa...

Hej Anki
Tack! Ja, ett skrivbord måste du ju ha, det ger en helt annan känsla än att sitta vid köksbordet, även om jag har suttit där ett par månader när vi fick hem vår valp, nära till ytterdörren. Min skrivarlya ligger på 2:a våningen.
Lägg ut en bild på ditt nya, fina skrivbord när du har köpt det? Mejla mig eller lägg det på fb och pinga mig :-)
Kram Kim

Anonym sa...

Jätteroligt att få ta del av din skrivarlya! Det ser väldigt hemtrevligt ut, hade jag haft ett skrivbord hade det varit lika fullt av saker som ditt =)

Hittaupplevelse sa...

Hej Kim!

Vilket mysigt kontor och skrivarstuga du har. Och en kakelugn också.
Själv eldar vi året runt med ved både för varmvatten och värme i vår vedpanna. Har också en gammal Husqvarna järnspis i köket. Men inget går upp emot en kakelugn.

Minns när jag var liten kart hur min mor brukade elda i den kakelugnen vi hade i vårt hus.
Den var vit och hög med fina utsmyckningar.
När den blev riktigt varm blev den alldeles röd. Och vilken skön värme den spred med hjälp av koksen..

Förstår att du helst vill sitta på din skrivarstuga så mysigt som det är där!

Ha det gott i stugvärmen och lycka till med dina böcker!
//Carl, http://blogg.hittaupplevelse.se/

Kim M. Kimselius sa...

Hej Emelie
Kul att du gillade det. Du ska veta att nu är skrivbordet ändå rätt välstädat ;-) Får ta och lägga upp en bild när det är kaos där!
Lycka till med att få ett eget skrivbord!
Kram Kim :-)

Kim M. Kimselius sa...

Hej Carl
Tack! Ja kakelugnen är det där lilla extra som ger den välbehövliga mysfaktorn, speciellt en regnig, råkall dag. Järnspis i köket är en dröm som jag bär inom mig, det vill jag också ha.
Ja, kakelugnar är underbara, håller värmen länge.
Tack så mycket!
kram Kim

MargaretaG sa...

Kul att komma in här och kika in en riktig skrivarlya. Har läst någonstans om hur bra det är med post-it när man skriver. Får också lite ågren när jag upptäcker att de flesta verkar vara författare och inte bara några "vanliga" bloggare. Men jag får ta det som det är och varken några romaner eller ens en novell lär komma från mitt håll, bara egna tankar som sällan har något sammanhang.

Skulle tro att det ger inspiration att läsa hos dig och det där med att lägga upp en bild varje dag kan nog ge tankar och idéer till texter - ska testa.

Att få sitta i en egen lya utan störande moment måste vara en dröm.

Ha en fin helg och själv har jag landat i Linköping med en temperaturskillnad på 28 grader från när jag lämnade hemmet i morse.

Kim M. Kimselius sa...

Hej Margareta
Vilken härlig kommentar, tack! Ja, det är mycket bra att använda post-it-lappar när man bygger upp en berättelse. Tror det är många fler författare än jag som jobbar så.

Tror inte alla är författare, så du passar bra in här.

Ja, en egen skrivarlya är guld värd, har dessutom en alldeles egen skrivarstuga som jag åker och låser in mig i ibland :-)

Ha en fin helg och njut av "värmen" :-)
Kram Kim