Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 20 maj 2014

Skrivprocess: Att skriva med glädje

Att skriva med glädje är namnet på min skrivbok, men det är inte den jag tänker tala om idag.

Det är själva glädjen i skrivandet jag vill berätta om. För mig finns det i stort sett inget bättre än att skriva, men så är det inte för alla, det vet jag av alla brev och mejl jag får.

Hur ska du då hitta glädje i skrivandet?
För mig är det självklart att skriva till mig själv, om något jag gillar, något jag brinner för, något jag vill förmedla till andra.

Detta är inte självklart för alla. Många skriver för att de har en dröm om att bli författare, för att de tror att man måste skriva på ett speciellt sätt, formulera sig som en författare, använda ett speciellt språk, skriva en speciell genre (oftast deckare), eller skriva för att en redaktör ska tycka om berättelsen.

Det är oftast då det låser sig. För om du har bestämt dig för att skriva en bok, till exempel en deckare, bara för att det är populärt och kan göra dig rik, men du inte har en deckare inom dig, då blir allt fel.

Om man inte är bra på att hitta på intriger runt ett mord, eller vet hur mördaren ska hittas, då blir det ingen bra bok eftersom du tvingar dig att skriva något du egentligen inte brinner för.

Du ska skriva om det du är bäst på, oavsett vad som är populär läsning för tillfället. Du kanske har en romantisk komedi inom dig, eller en riktig harlequinhistoria, med massor av kärlek och sex. Du kanske vill skriva något dramatiskt och sorgligt, berätta om något som har hänt dig, eller någon i din närhet.

Det är först när du öppnar dig för dina tankar och känslor och släpper loss orden du har inom dig som det blir glädje i skrivandet.

Försök hitta din röst, din specialitet och lås dig inte vid regler och måsten. Skriv på och känn hur roligt det är att låta fingrarna löpa fram över tangenterna, eller pennan fylla papperen med text.

Var glad för alla ord du sätter på pränt, istället för att sucka och tycka att du inte har skrivit tillräckligt. Om det så bara blir en enda mening skrivet under den dagen, har du iallafall skrivit något som du kände glädje när du skrev. 

När jag skriver den här texten känner jag glädje, eftersom jag brinner för att inspirera andra att skriva och lära sig hitta glädjen i skrivandet. Samtidigt fylls jag av längtan efter att skriva på min bok, för det är så att ju mer man skriver desto lättare blir det. Så är det med allting, ju mer du övar desto bättre blir du.

Ibland när jag är och föreläser på lågstadiet brukar de få skriva korta berättelser utifrån en färg. Jag uppmanar dem att skriva utifrån den första färg de ser inom sig.

Det brukar bli magiska berättelser. Som den lilla pojken som såg svart och sedan skrev en sorglig berättelse om skilsmässa och en förlorad hund. Någon annan såg gult, och skrev om ett ljuvligt sommarlov på landet hos sina morföräldrar.

Vad ser du för färg inom dig? Börja skriv utifrån det och bygg sedan på din berättelse. Se till att ha kul och låt leendet sprida sig från munnen ut i hela kroppen, känn glädje när du skriver.

Lycka till!

Kika gärna in på Kimselius skrivtips

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 29 böcker.  Foto Bertil Knoester.

2 kommentarer:

 1. Jag blir också glad av att läsa det du skriver.
  Tror precis som du, att jag ska skriva det som vill ut.
  Kram och ha en fin dag!
  PS Tror jag ska spara ditt blogginlägg i dag. Det inspirerade mig!

  SvaraRadera
 2. Hej writingbythesea
  Härligt att höra!

  Vad roligt att du känner så, skriv på och låt dig inspireras.

  Kram Kim :-)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!