Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 18 september 2014

Storfurstinnan Anastasia Nikolajevna Romanova

Anastasia Nikolajevna Romanova

Anastasia utklippt ur omslaget på
Kim M Kimselius bok
Anastasias öde

Anastasia föddes den 18 juni 1901 och dog 16 juli 1918. Hennes Kejserliga Höghet Storfurstinnan Anastasia var yngsta dotter till Rysslands sista tsar Nikolaj II och Alexandra av Hessen. Anastasia hade fyra syskon: Olja, Aleksej, Tatiana och Maria. Anastasia mördades sannolikt tillsammans med sin familj i juli 1918.

Länge cirkulerade ett rykte om att Anastasia hade överlevt. Under lång tid påstod sig många kvinnor i Europa att de var Anastasia. Den som länge var känd som den överlevande Anastasia var Anna Andersson. Hon dök upp i Berlin 1920 och dog i USA 1984. Under sitt liv fick hon många anhängare som trodde att hon var Anastasia. De flesta i Romanovsläkten tog avstånd från henne. Med hjälp av den nya DNA-tekniken kunde man 1994 konstatera att hon inte hade varit Anastasia. Det som dock fick folk att tro att hon var storfurstinnan var att hon var mycket lik Anastasia, bland annat hade båda en missbildning vid en av höger fots tår, de hade samma ansiktsform och identiska öron.

Det var populärt att påstå att man var en av tsarfamiljen som hade överlevt massakern, eftersom det gick rykte om en enorm förmögenhet som tillhörde tsarfamiljen och fanns på Bank of England.

1989 påträffades tsarfamiljens kvarlevor och identifierades 1991. Det gjorde utförliga DNA-tester i Ryssland, USA och England. Testerna övertygade forskarna att det verkligen var tsarfamiljen man hade funnit, även om många ifrågasatte resultatet. En av de som utförde den vetenskapliga undersökningen var William R. Maples i USA och han sa att det inte fanns några kroppar av Anastasia eller hennes bror Aleksej.

De två saknade barnen återfanns till slut 2008. 2009 bekräftade DNA-test att det var de saknade barnen. Därmed var alla kvarlevor av tsarfamiljen återfunna.

Efter kommunismens fall fick Nikolaj II och hans familj slutlig begravning i Sankt Petersburg, den 17 juli 1998. Den rysk-ortodoxa kyrkan helgonförklarade tsarfamiljen 2001. Rysslands högsta domstol fastslog den 1 oktober 2008, att mordet på den avgångne tsaren Nikolaj II var olagligt.


Sedan många år tillbaka har jag fascinerats av storfurstinnan Anastasias öde. Till slut bestämde jag mig för att skriva en bok om henne. Det blev boken Anastasias öde, en historisk äventyrsbok som har fått många fina omdömen.

Det är nittonde boken i min fristående historiska äventyrsserie om Theo och Ramona, som reser tillbaka i tiden och upplever olika historiska händelser. Precis som alla andra böcker i serien avslutas den med en gedigen faktadel.

 Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!