Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 13 maj 2015

Att börja skriva en bok

Bokprojekt
Precis i början av ett bokprojekt är det spännande. Att skriva bokens namn på mappar, för att sedan fylla dem med massor av manusblad. Att göra en mapp i datorn till boken, göra en Innehållsförteckning, en Personförteckning, en Ordlista och en Kapitelmall.

Här ser du Innehållsförteckning till På liv och död i andra världskrigets skugga.

Bokomslag
Bokomslagen är för länge sedan beställda och kommer i god tid innan texten är färdigskriven.

Här är omslaget till Sveriges Pompeji - Sandby Borgs öde, som är den ena av böckerna i mapparna.

Här ser du omslaget till TudorRosen - Kampen om makten, som är texten i den andra mappen.

När omslagen är klara känns det som även boken är färdig, men det väntar fortfarande mycket arbete innan böckerna är helt färdiga.

Bygga upp berättelsen
Eftersom båda dessa böcker är historiska äventyrsböcker har jag läst fakta inför varje bok, därefter bygger jag upp böckerna med hjälp av Gula Lappar. Där skriver jag stolpar på det som ska hända i boken, till exempel riktiga historiska händelser som är viktiga att ha med i händelsen. När all fakta är läst sorterar jag upp lapparna och börjar skriva. Det är nu det börjar bli riktigt spännande.

När jag sätter fingrarna till tangenterna tar berättelsen form och får eget liv. Den flödar ur mig medan jag bockar av den ena gula lappen efter den andra. När alla lapparna är undanlagda är berättelsen klar.


Dags för korrekturläsning
Till slut är de magra mapparna sprängfyllda av manusblad, då börjar korrekturläsningen. Jag läser många, många gånger innan jag skickar iväg manuset till korrekturläsare som inte bara rättar stavfel och grammatik, utan även kommenterar sådant de tycker är fel. Är oändligt tacksam för de kommentarerna.

En andra skrivbok
Som om det inte var nog med att skriva de båda ovanstående böckerna, tog jag itu med min andra skrivbok, Att hitta glädje i skrivandet. Jag hade samlat material till den ända sedan min första skrivbok, Att skriva med glädje, kom ut. Mängden papper var enorm och jag bredde ut dem över både dator och skrivbord för att få en överblick på pappren. Jag trodde aldrig jag skulle få någon ordning på materialet.

Omslaget till den här boken är ett foto som vi har fått låna av Acela Tesch. Jag älskar hennes underbara fjäderpennor . Tycker att den här bilden utstrålar skrivglädje, eller vad säger du?

Att hitta glädje i skrivandet är den tjockaste bok jag har gjort, den är på över 400 sidor, det är många skrivtips jag vill dela med mig av.

Dags för tryckning
Både skrivboken och Sveriges Pompeji - Sandby borgs öde är snart klara att gå till tryckeriet och i juni ska de böckerna finnas ute i handeln.  Därefter kan jag till hundra procent koncentrera mig på TudorRosen - Kampen om makten. Den boken är påbörjad och jag har arbetat med berättelsen i huvudet, medan jag har jobbat med de andra två böckerna.

Idéspruta
Låter det konstigt? Inte alls, det är så jag fungerar. Min snart 92-årige far säger att mitt huvud är fullt av små pingisbollar fyllda av berättelser. När som helst kan jag plocka fram en av berättelserna och skriva lite på den, för att sedan stoppa tillbaka den för att den ska ligga där inne i huvudet och växa till sig.

Jag tror pappa har rätt, för det ryms många berättelser i huvudet och rätt som det är skriver jag på någon av dem.

Skrivarkurser
Inte nog med att jag skriver många böcker per år, sedan 2014 håller jag även skrivarkurser på hemmaplan. Det blev mycket populärt förra året, därför har jag i år två helgkurser där vi hittar glädje i skrivandet och får möjlighet att diskutera varandras påbörjade berättelser.

Jag älskar verkligen att vara författare och vet du... Jag har redan börjat arbeta med 2016 års böcker. De ligger där som små pingisbollar och puttrar på tills jag kan plocka ut dem och få ned dem på papperet.

Sugen på att gå en Skrivarkurs för mig? Kika då in på min hemsida Kim M. Kimselius och läs mer.

Ja, nu vet du hur det ser ut när man börjar skriva en bok. Lycka till med ditt bokprojekt!


Kika gärna in på  Kimselius skrivtips eller Författartips för fler skrivtips.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker.  Foto Bertil Knoester.

4 kommentarer:

  1. Så roligt att läsa om hur du arbetar, tack för att du delar med dig!

    Kram
    Eva

    SvaraRadera
  2. Tack Kim för att du delar med dig, jag har haft mycket nytta av din första skrivbok och ser mycket fram emot nästa. Tack för all inspiration!
    Emmelie

    SvaraRadera
  3. Jag har nog sagt det förr, men säger det igen: Det är fanken vad produktiv du är! Så imponerande och inspirerande. Jag är glad att jag hittat dig på nätet så att jag kan fortsätta följa din otroliga bokresa. Ska kolla på bibblan efter dina böcker också. Börjar bli så nyfiken ...

    SvaraRadera
  4. Hej Eva
    Tack för att du alltid kommenterar :-)Roligt att du uppskattade inlägget.
    Kram Kim

    Hej Emmelie
    Kul att du känner så, vet du... Du skrev så fint omdöme om Att skriva med glädje, att jag nämner dig i den nya skrivboken ;-)

    Hej Anna
    Åh, vad härligt! Tack! Älskar att inspirera andra att skriva och läsa! Har hört att mina böcker för det mesta är utlånade på biblioteken, så du kanske måste fråga efter dem. Berätta om du läser någon bok och vad du tycker om den.
    kram Kim :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!