Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 23 juni 2015

Skrivprocess: Redigera texten

Redigera din text
 
Arbeta med flera böcker samtidigt
De senaste månaderna har jag arbetat parallellt med tre böcker, Att hitta glädje i skrivandet, Sverige Pompeji - Sandby borgs öde och TudorRosen - Kampen om makten.

När man arbetar med många böcker samtidigt händer det ibland att några av dem hamnar i samma fas, korrekturläsning. Det var just vad som hände med de två förstnämnda böckerna, skrivboken och den historiska boken om Sandby borg.

Fokusera på en bok i taget
Jag fokuserade på Att hitta glädje i skrivandet, tills den var så bra den kunde bli. Då fick den vila, därefter gav jag mig på Sveriges Pompeji Sandby borgs öde. Tidigare har jag berättat att jag brukar haka upp mig på vissa ord, ett nytt ord för varje bok, därför är jag alltid vaksam och tittar igenom detta när jag korrekturläser. Ingenting sådant i den här boken. När korrekturläsningen var klar tog jag itu med redigeringsarbetet. Nej, för mig är det inte riktigt samma sak. I korrekturläsningen kontrollerar jag röda tråden, stavfel, tankehopp och grammatik. När allt det är åtgärdat återstår redigeringen.

Redigeringsfasen
Det är då jag tar itu med att stryka. Det var också då jag insåg vad som hade hänt i boken om Sandby borg. Jag hade haft sådant flöde när jag skrev boken att jag knappt hade satt några punkter, bara kommaterat och skrivit på. Dessutom hade jag väldigt många... vid oavslutade meningar. Något jag trodde jag hade vant mig av med, efter att ha jobbat bort det under många år. Nu hade de återkommit.

Anledningen tror jag är att jag var så uppslukad av berättelsen att jag inte hade tid att stanna upp, jag bara skriv på. Istället för att avsluta meningen ordentligt var det lättare att sätta tre punkter... eller kommatecken.

Detta hade jag inte upptäckt i korrigeringsfasen, eftersom jag då fokuserade på andra saker. När nu texten var naken, utan alla stavfel, såg jag andra fel.

Jag måste medge att jag faktiskt skrattade åt felen jag hade gjort. Jag tänkte på det som ofrivilliga nervryckningar som man ibland kan råka ut för.

Stryk och ta bort
I redigeringsfasen tar jag också bort sådant som är onödigt, övertydligt och egentligen inte tillför handlingen något. Oftast är det sista meningen i ett kapitel, eller flera ord i slutet av meningar. Eller helt enkelt övertydliga meningar, som finns där, men samma sak är redan berättad med andra ord.

Tillbaka till första boken
Jag var tacksam över att jag arbetade med två böcker samtidigt, det innebar att varje bok fick tillfälle att ligga till sig medan jag arbetade med den andra. Det gjorde också att jag blev medveten om vissa fel som jag annars kanske inte hade sett. Nu såg jag dem i dubbel form och upptäckte då felen lättare.

Det är rätt tufft att arbeta med slutfasen av två böcker samtidigt, det måste jag medge. Samtidigt är det oerhört inspirerande. Istället för att få en färdig bok, blir det två böcker som kommer ut samtidigt. Vilken lycka!

Nya tag
Nu ligger både Att hitta glädje i skrivandet och Sveriges Pompeji - Sandby borgs öde hos tryckeriet och jag väntar ivrigt på att få hålla båda böckerna i min hand. Vet precis hur det kommer att bli, jag luktar på dem, bläddrar och njuter. Efter ett litet tag ställer jag in dem bland alla mina övriga böcker, i den bokhylla där bara mina egenhändigt skrivna böcker står. Det är en lika underbar känsla varje gång jag får ställa en ny bok där.

Jag skriver på och kastade mig över TudorRosen - Kampen om makten, i samma stund som de båda andra böckerna gick iväg till tryckeriet. Snart står det ännu en bok i min bokhylla. Förhoppningsvis behöver jag inte göra lika hård redigering på den boken som på Sveriges Pompeji - Sandby borgs öde. Men man vet aldrig, kanske låter jag mig uppslukas av orden ännu en gång. Då får jag åtgärda det i redigeringen.


Lycka till  med ditt redigeringsarbete!

Kramisar Kim

Kika gärna in på  Kimselius skrivtips eller Författartips för skrivtips.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. 

I juni kommer Att hitta glädje i skrivandet, min andra skrivbok. Du hittar mängder av skrivtips i boken.


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!