Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 18 september 2015

Att hitta tid för skrivandet

Många måsten sätter krokben för skrivandet
Under mina skrivarkurser på Färgargården i Eringsboda pratar jag om att man måste hitta tid för skrivandet. Det är så lätt att halka in i ett mönster där skrivandet skjuts undan och kommer långt ned på prioriteringslistan.

Just nu gör jag själv precis samma fel, jag skjuter undan skrivandet och prioriterar andra saker. Förra veckan pluggade jag in föreläsningen jag höll på Egenutgivardagen i Stockholm. Den här veckan förbereder jag bokmässan i Göteborg nästa vecka, där jag håller seminarium på lördagen, 10.00 i lokal E1. Hela veckan ska jag vara och signera och möta läsare i monter B09:20. Mycket att förberedas.

Under tiden jag förbereder allting längtar jag grymt mycket efter att skriva. Jag säger till mig själv att jag ska sätta mig och skriva det första jag gör när jag vaknar, men då kommer hundarna och pockar på uppmärksamhet, mat, rastning, långpromenad. Så fort jag öppnar datorn väller mejlen in. En bra dag är det "bara" 178 meddelanden. Det är inte bara att slänga dem i papperskorgen, eftersom det inte hamnar några skräpmejl här, har en bra skräpposthanterare. Alla mejl ska gås igenom och många av dem kräver en hel del tid att besvara.

Har insett att arbetstiden just nu inte består i skrivandet, jag är tvungen att göra precis som alla andra som inte har författarskapet som yrke, jag får skriva på min "fritid".

Leva som jag lär, hitta tid för skrivandet
Jag måste ju leva som jag lär = Att hitta tid för skrivandet.

Att ta sig tid att skriva innebär att man inte behöver sätta upp en hel dag, förmiddag, eftermiddag, flera timmar, till skrivandet. Det kanske räcker med att du skriver en halvtimma för att du ska må bra. Jag lovar dig, när du kommer in i den här processen hinner du mycket på en halvtimma. Tar du dig en halvtimma varje dag har du ständigt din berättelse i huvudet.

Ett bra tips för att snabbt komma igång att skriva är att inte skriva färdigt sista meningen när du slutar för dagen. Då är du genast igång när du öppnar dokumentet.

Gör gärna en "Innehållsförteckning" där du kortfattat berättar vad varje kapitel innehåller och hur kapitlet slutade. Då behöver du bara skumma igenom din innehållsförteckning för att ta dig vidare i skrivandet.

Hitta din inspirationskälla
Med andra ord, det går att hitta tid för skrivandet, hur lite tid man än har. Jag följer Paolo Roberto på Instagram. Han är en sann inspirationskälla när det gäller att hitta tid för träningen. Hans ord får även den tröttaste att släpa sig ut i löpspåret eller till träningen. Jag hoppas att du får samma inspiration av mina blogginlägg om skrivandet.

Något som inspirerar mig väldigt mycket just nu är hur aktiva mina skrivkursdeltagare är. De ska skriva flera noveller till vår gemensamma novellsamling som utkommer till hösten. Ett resultat av, och lite av ett slutprov på, skrivarkursen. Att se hur flitiga de är, hur de inspirerar varandra, läser varandras berättelser, kommenterar och bygger ett nätverk, DET inspirerar mig oerhört mycket.

Att de sedan säger att det är jag som har gett dem nyckeln som släppt loss deras skrivande, inspirerar mig ännu mer.

Wattpad ett sätt att hitta inspiration

Efter att ha skrivit det här inlägget är jag oerhört inspirerad. Ska ta med mig datorn och sätta mig bland mina prunkande växter i glasgången och skriva på min berättelse Mördande Foto. En berättelse jag började skriva på Wattpad, som jag nu har skrivit så många kapitel på att jag har bestämt att den ska komma ut som bok nästa år. Kanske är dWattpad et ett sätt för dig att komma igång med skrivandet?

Skriv på!

Lycka till!

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?


Kramisar Kim

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena MiltonNu finns min andra skrivbok Att hitta glädje i skrivandet ute i handeln. Fråga efter den hos din bokhandlare, bibliotek, eller beställ den på nätet.
"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här
 
Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

Inga kommentarer: