Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 6 oktober 2015

Att skriva historiska böcker

Att skriva historiska böcker
 
Min första historiska äventyrsbok
När jag skrev min allra första historiska äventyrsbok, Snapphanar, hade jag inte en tanke på att jag skulle skriva oändligt många fler, och dessutom bli känd för mina böcker, få massor av beröm, eller att en av mina böcker skulle bli utsedd som en av årets bästa utländska böcker på Island, Tillbaka till Pompeji. Jag skrev berättelsen för att jag älskar historia och för att min man, som jag nyligen hade träffat, berättade om snapphanarna för mig. Jag blev så intresserad att jag genast läste mer om snapphanar och skrev boken. På den tiden skrev jag för byrålådan, utan en tanke på att något förlag skulle vilja ge ut det jag skrev. Jag skrev helt enkelt till mig själv, för att jag var tvungen att få historien ur mig. Inte så konstigt då att det tog över 30 år från det boken skrevs tills den kom ut i bokhandeln...

Ibland har man tur
Jag tror på ödet. När boken Snapphanar kom ut var snapphanar något alla talade om. Det gick en film om snapphanar och det sändes en tv-serie om snapphanar. Många trodde att både filmen och tv-serien var baserad på min bok. Jag fick många frågor när jag var ute och signerade. Det här är en bok som har fortsatt att sälja och tryckas om alltsedan den dag den kom ut 2006.

Några år efter att jag hade skrivit Snapphanar fick jag se en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott, jag ville genast rädda hunden. Även om jag visste att det var helt omöjligt, hade jag erfarenhet av att orden har stor makt, därför skrev jag Tillbaka till Pompeji.



Succédebut med Tillbaka till Pompeji
Tillbaka till Pompeji hade sannolikt legat kvar i byrålådan, tillsammans med många andra manus, om det inte hade varit för min man. På en fest bland alla våra vänner avslöjade han att jag var författare. Då hade jag skrivit i hemlighet under många, många år. Nu var jag tvungen att bevisa att jag var författare. Jag skickade in berättelsen till ett förlag och fick boken antagen. När den kom ut sålde boken i 11.000 ex första veckan. I min okunnighet visste jag inte om det var bra, men redaktören sa att det var så bra att jag kunde bada i champagne och att en debutant normalt sålde 200-300 böcker på ett år (1997). Här kan du läsa mer om hur Tillbaka till Pompeji blev till och om själva debuten.

Häxförföljelsen, Jag är ingen häxa
Inte ens då hade jag tankar på att jag skulle satsa på att skriva historiska romaner. Jag hade presenterat en lista med mina byrålådsböcker för förlaget och de hade fastnat för Häxjakten, en fantasybok (ligger fortfarande kvar i byrålådan). Redaktören gav mig en månad att hyfsa till manuset och precis när hon lade på luren sa hon "Det ska blir roligt att läsa ännu en historisk roman av Kim M Kimselius!" Klick, sa det i örat och jag satt kvar och stirrade på luren. Efter några minuter insåg jag att jag var tvungen att skriva en historisk roman om häxförföljelsen, så det gjorde jag, på en månad.

Tack och lov hade jag läst in 1600-talet inför min bok Snapphanar. Dessutom hade jag läst på en hel del om häxförföljelsen till boken Häxjakten, trots att det var en fantasybok. I stort sett var det bara att sätta mig ned och skriva. Jag beställde hem faktaböcker som kunde ge fler skildringar av häxförföljelsen. Även Jag är ingen häxa gjorde succé och sålde i 11.000 ex när den släpptes. Här kan du läsa mer om hur det gick till när Jag är ingen häxa skrevs.

Att skriva historiska äventyrsböcker
Sedan var jag fast i genren. Eftersom jag älskar historia var det inte svårt för mig att hitta nya ämnen att skriva om.  När jag skrev Den gömda Inkastaden, tyckte jag det var synd att mycket av den fakta jag lärde mig bara skulle slängas bort och inte komma att finnas med i handlingen. Det går helt enkelt inte att lägga in all fakta, för då skulle romanen bli en faktabok och läsaren skulle tappa intresset.

Det var då jag kom på idén att ha med faktadel i slutet av boken. Jag älskar faktadelen. Det gör att jag själv kan kika tillbaka och se att jag får all fakta rätt. Allteftersom jag läser in fakta skriver jag faktadelen till boken. Förr skrev jag faktadelen sist, men det blev dubbelarbete, eftersom jag var tvungen att leta upp all fakta igen och jag läser många faktaböcker.

Korrekt historisk fakta
Tack vare faktadelen får jag många brev och mejl från ungdomar som tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan, efter att ha läst en av mina historiska äventyrsböcker och sedan haft prov i ämnet. Sådana ord inspirerar mig.

Det är viktigt att ha korrekt historisk fakta i böckerna, både för min egen skull och för att många skolor använder böckerna som temaböcker.

Detektivarbete
När jag letar fakta inför ett nytt historiskt ämne känner jag mig ibland som en detektiv. Det är inte bara att gå till biblioteket och låna hem en faktabok, jag läser flera faktaböcker i varje ämne. Dessutom finns det inte alltid någon bok om just det ämnet på biblioteket, inte heller hos nätbokhandlarna. Då får jag leta vidare utomlands, något som har gällt för Kinesiska Draken, Boudicas strid mot Romarna och TudorRosen Kampen om makten.

Att skriva TudorRosen Kampen om makten var en riktig kamp för mig. Det var svårt att hitta fakta om Henrik VII som grundade Tudordynastin, sedan hände det så många tråkiga saker i mitt liv att jag inte trodde boken någonsin skulle bli klar. Men jag bet ihop, försvann bort i fantasin och lyckades trots alla personliga motgångar få klar boken. Det här är en bok som alltid kommer att ligga mig varmt om hjärtat, men även påminna mig om all den sorg som drabbade mig under arbetet med boken. Är glad att jag trots det lyckades skriva så att läsarna älskar boken och skriver fina omdömen om den.

"Läste precis ut TudorRosen, mycket bra! Den var härlig och spännande på samma gång, samt lite dramatiskt. Den får 10/10 av mig" Wilda

"Som vanligt är det en bra balans mellan fakta och fiktion och man blir aldrig uttråkad. Theo och Ramona reser inte endast i tiden, de gör även en resa inom sig själva och utvecklas som karaktärer. --- TudorRosen ger en ny ton till Theo- och Ramonaserien. ---
Det är svårt att släppa boken ifrån sig, vilket inte är konstigt. Kombinationen av intrigfylld tidsålder och skickligt författande gör TudorRosen till den ultimata historiska äventyrsromanen." Roxana Kaboli

Var ärlig!
Att skriva en historisk bok och inte ha tillräckligt med fakta bakom sig är att lura både sig själv och läsaren. Om du vill att läsarna ska älska din bok och vilja läsa mer av det du skriver, måste du lägga ned mycket arbete på faktaarbetet. Du behöver inte ha faktadel i din bok, det viktigaste är att du skriver upp fakta för egen del, för att kunna gå tillbaka och kontrollera fakta.

Läs mängder av faktaböcker
Du skulle se de faktaböcker jag läser, där sticker det ut röda, gröna, gula och blå lappar på många sidor. Där finns även gula post-it-lappar överallt. Sidorna är understrukna och jag har skrivit noteringar på sidorna.

Som du förstår gör jag inte detta i biblioteksböckerna, utan köper böckerna om det är möjligt. Om jag inte hittar böckerna utan bara kan använda mig av biblioteksböcker har jag en skrivbok där jag skriver in all den text jag normalt stryker under, sådant jag tycker är viktigt att komma ihåg. Det är perfekt att ha sin egen uppslagsbok i ämnet, något att gå tillbaka till för att kontrollera fakta.

Väv in fakta i historien
Se till att väva in fakta i historien på ett naturligt sätt så du inte matar läsaren med fakta vissa bitar, för att i nästa avsnitt skriva handling. Låt det historiska vara en del av handlingen, så att läsaren verkligen känner den historiska miljön.

Många som läser mina böcker skriver till mig och säger att det känns som om du har varit där och varit med i händelserna. Det gör att ungdomar minns berättelsen och tack vare det många gånger kan mer än läraren när de pratar om den historiska händelsen.

Det bästa beröm jag fick som debutant var när författaren Angelo Tatjani sa till mig att han kände igen varenda sten jag beskrev i Tillbaka till Pompeji. Han var född och uppväxt i närheten av ruinstaden och hade lekt där när han var barn. För en debutant är sådana ord oerhört värdefulla och jag minns än idag hur glad jag blev.

Välj ett ämne som fascinerar dig
Vad ska du då skriva om? Jag väljer alltid ett ämne som jag vill veta mer om, något jag är nyfiken på. Ibland väljer jag ämne för att jag vill resa till en speciell plats. Så har det varit med Kinesiska Draken, Svarta Döden, Mayafolkets Hemlighet och Faraos förbannelse.

Som du förstår reser jag till de platser jag skriver om, allt för att kunna ge läsarna en så klar bild som möjligt av platsen och miljön. Jag tror att Mayafolkets Hemlighet aldrig hade blivit så bra om jag inte hade rest till Mexiko och vandrat runt i staden Palenques ruiner. Det är en magisk plats. I boken har magin kommit fram precis så som jag kände den när jag befann mig i den gamla mayastaden.

Var noga med detaljerna
Det gäller att vara noga med detaljerna när du skriver en historisk roman. Fanns mobiltelefoner på 1800-talet? Hade de elektriskt ljus? Det är frågor du måste ställa dig. Du tycker säkert att det är simpla frågor som är självklara för dig, javisst, de är bara exempel på hur du ska tänka när du skriver din berättelse. Visst har du någon gång sett en historisk film där skådespelaren har glömt att ta av sig sin Rolexklocka? Detaljer som förstör.

Hitta din målgrupp
Vem skriver du för? Jag skriver till mig själv, om något jag vill veta mer om, för att jag ska ha kul när jag skriver. Det har gjort att mina läsare är från 7 år upp till 98 år. Visst låter det löjligt när du läser det här, men det är faktiskt sant. Bibliotekarierna kallar böckerna för Cross-over-böcker, eftersom alla åldrar tycker om dem.

Vill du skriva på samma sätt, eller vill du rikta dig mot någon speciell målgrupp? Jag vet av erfarenhet att mina historiska äventyrsböcker är populära att använda som temaböcker i skolorna, eftersom de vet att det är korrekt historisk fakta i dem. Är det något du känner skulle passa ditt skrivande? Nå ut till barn med historisk kunskap, eller vill du hellre skriva för vuxna?

Tänk igenom målgruppen innan du börjar skriva. Då vet du om du kan ta ut svängarna med språket, eller om du ska sansa dig och skriva klart och enkelt.

Det allra viktigaste
För mig är det allra viktigaste med skrivandet att ha kul på vägen. Jag har roligt när jag läser fakta och jag har ännu roligare när jag skriver. Då lever jag mig in i händelserna, jag är varje person jag skriver om, jag är på plats, jag känner och ser allt huvudpersonerna är med om. Jag har kul hela tiden.

Hoppas du också hittar glädjen i skrivandet. Lycka till!


Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?


Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Även den går att beställa på nätet.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton



Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här
 
Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!