Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 20 november 2015

Boktips Fortfarande Alice av Lisa Genova

Fortfarande Alice av Lisa Genova

Det här är en skrämmande skildring av Alice Howland som är en kvinna på höjden av sin karriär. Hon är Harvardprofessor och ytterst skärpt. Hon har just fyllt femtio. Hon tar sin dagliga joggingtur och en dag minns hon plötsligt inte var hon bor. En dag när hon föreläser tappar hon ord. En annan gång har hon glömt att hon skulle flyga iväg till en annan stad för att föreläsa och åker hem istället.

När hon får diagnosen Alzheimer skriver hon en checklista till sig själv: "Alice, om du inte kan svara på någon av följande frågor, klicka på mappen Fjäril och följ instruktionerna där." Alice har bestämt sig för att ta livet av sig. Hon samlar på sig medicin som hon kan ta för att begå självmord. Alla instruktioner finns i mappen Fjäril på datorn. Hennes Blackberry är hennes räddning. Där finns hela hennes liv. Varje dag svarar hon på de frågor hon ställt sig själv, varje dag svarar hon rätt. Men så en dag hittar hon inte sin Blackberry. När den till slut hittas instoppad i frysen är den helt förstörd. Nu har hon inga frågor att besvara längre, till slut minns hon dem inte. När hon hittar mappen Fjäril och kikar in på den, glömmer hon av instruktionerna så fort hon lämnar datorn. Alzheimersjukdomen har gått för långt.

Jag led verkligen med Alice igenom hela boken. Inne i sitt huvud visste hon allt, men hon kunde inte förmedla sig, gradvis försvann även det inre medvetandet och hon blev lugn.

Det här är inte bara berättelsen om Alice, utan även om hennes familj, hennes man som också är professor, hennes tre barn som låter testa sig och det visar sig att en av dem har genen som kommer att ge henne Alzheimer.

När någon blir sjuk är det inte bara individen som drabbas, det är alla personer i individens närhet. Det här är en mycket väl skildrad berättelse om vad som händer när någon får Alzheimer. Läs den!!!

Lisa Genova är född 1970. Hon är fil.dr i neurovetenskap från Harvard och mycket engagerad i Alzheimerfrågor. Romandebuten Fortfarande Alice gav hon först ut själv innan den gavs ut på ett stort förlag. Boken har sedan dess legat 56 veckor på New York Times topplista, blivit flerfaldigt prisbelönad och givits ut i 31 länder. Filmen hade svensk premiär våren 2015 och har vunnit en lång rad priser, bl.a. belönades Julianne Moore med Oscar, Golden Globe och BAFTA för bästa kvinnliga huvudroll.Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

Inga kommentarer: