Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 30 mars 2016

7 punkter att tänka på när du skriver baksidestext. Funderingar kring att skriva baksidestext

Att skriva baksidestexter
Att skriva baksidestexter är nog något av det svåraste som finns. Texten ska inte vara för lång, den får inte heller vara för kort, den ska berätta tillräckligt mycket för att fånga läsaren, men den får inte avslöja för mycket.

Förstår du dilemmat?

Jag har nyligen knåpat ihop fyra nya baksidestexter. Två av dem till böcker som inte är riktigt färdiga ännu. De baksidestexterna är svårast att skriva, men ändå inte. Jag vet vad boken ska handla om, jag vet hur den ska sluta och jag tänker ändå inte avslöja hela handlingen och slutet i baksidestexten.

Trots det känns det alltid som om jag vill skriva färdigt boken innan jag skriver baksidestexten, men det går inte, eftersom boken ska marknadsföras långt innan den kommer ut. Det är bara att bita ihop och skriva texten.

7 punkter att tänka på när du skriver baksidestext
1. Berätta inte för mycket.
2. Låt inte texten bli för lång.
3. Få med var händelsen utspelar sig.
4. Nämn huvudpersonerna.
5. Fånga läsaren.
6. Avslöja inte för mycket!
7. Avsluta med en bra recension, t.ex. några rader ur BTJ:s recension.
 

Baksidestexter till mina böcker

Mördande foto är en av de två böcker som kommer ut i maj.
Baksidestext Mördande foto:
Klassen får besök av en författare. Hon vill gärna fotografera eleverna. Marina vet att hennes mamma har förbjudit henne att någonsin lägga ut bilder på nätet. Marina har glömt varför. När de den här dagen har en vikarie som inte känner till fotoförbudet, tar Marina chansen att få vara precis som alla andra. Hon går med på att bli fotograferad och få bilden utlagd på författarens blogg, utan att ha en aning om de skrämmande konsekvenserna.

"Kära Dagbok. Jag skriver till dig igen, eftersom det idag har hänt något läskigt, sorgligt och samtidigt väldigt spännande. Men allra mest skrämmande. Så här var det..."

Låter det som en spännande baksidestext? Känns det som en bok du skulle vilja läsa? Jag älskar det här fotot och jag har haft så kul när jag skrev boken. Vet du att den här berättelsen började som en novell på Wattpad? Intresset blev så stort att jag skrev en hel bok. Nu har nästan 19.000 läst berättelsen. Gå in på Wattpad och sök på Kimselius så hittar du alla de berättelser jag har skrivit där.


Staden på andra sidan Fjäderpennan är den andra boken som kommer ut i maj.
Baksidestext Staden på andra sidan Fjäderpennan:
Mitt i en rytande storm börjar den magiska kompassen vibrera och varnar för fara i landet Hamingja. Markus och Matilda tar sig igenom den skimrande bubblan, till staden på andra sidan. Där inser de att Fjäderpennan, som styr över liv och död, används av HAN, en person som regerar genom ondska.

Häxan Teckla spinner planer för Markus och Matilda, och iakttar dem genom lövverket. Över dem svävar HANS allseende ögon. Hur ska de lyckas ta Fjäderpennan och rädda stadens invånare från ondskan, när HAN ser allt de gör?

Nå, vad tyckte du om den här texten? Känner du spänningen, magin? Det här är andra, fristående delen i trilogin Staden på andra sidan. Tudor och jag har stått modell för flickan Matilda och hunden på omslaget, därför betyder omslaget extra mycket för mig. Illustrationen av Tudor är på pricken likt!


Döden på Island
Hösten 2016 kommer det ut två nya böcker, båda tillhör Theo- och Ramonaserierna, den första är Döden på Island och ingår i serien historiska äventyrsböcker. Det är den 21:a fristående boken om Theo och Ramona.
Baksidestext till Döden på Island:
Ramona visste att det hon tänkte göra var fel, ändå kunde hon inte låta bli. Hon hade längtat efter att besöka Island. Hon hoppades att hennes föraning stämde, då skulle de snabbt befinna sig där.

Boken om Island låg på sängbordet. Bredvid henne satt bästa vännen Ulrika, älskade Theo och kusinen Robert. Ramona grep tag i boken. Genast blev hon yr och omgivningen suddig. En ny tidsresa hade påbörjats.

I nästa sekund befann sig allihop på en karg, blåsig sandstrand medan isande kallt regn piskade omgivningen.

"Titta! Vi måste härifrån!" ropade Robert förskräckt.

Men det fanns ingenstans att ta vägen. De var fångade mellan vattnet, klipporna och hotet.

Döden på Islands omslag tycker jag är mäktigt, jag älskar färgsättningen och rörelserna, hästen som springer rakt mot läsaren, vulkanen som får utbrott i bakgrunden och männen som griper till vapen. Vad tyckte du om baksidestexten till den här boken? Fängslande? Något du vill läsa? Håller du med mig om bokomslaget?


Det osynliga folket på Island
Den andra Theo- och Ramonaboken som kommer ut hösten 2016 är Det osynliga folket på Island.  Det här är 4:e fristående boken i serien Theo- och Ramonaäventyr.
Baksidestext till Det osynliga folket på Island:
"I Dimmuborgirs lavafält på Island döljs många väsen bland grottor och klippformationer."

När Theo och Ramona läste texten i guideboken blev de nyfikna och begav sig dit. Först upptäckte de inget ovanligt, men när de bestämde sig för att hoppa nedför en brant slänt för att utforska en grotta, hände något.

I samma stund som de hoppade, och fötterna lämnade fast mark, blev det mörk omkring dem. De föll och föll och föll och föll och föll, långt mycket längre än vad de borde ha gjort.

När de landade och ljuset återkom, insåg Theo och Ramona att de stod inför något skrämmande.

Älskar det här omslaget och jag älskar att skriva den här boken. Klipporna du ser i bakgrunden är hämtade från ett foto jag tog när jag var på Island och besökte den här platsen. Jag kände de osynliga titta på mig runt varje klipputsprång, ur varje grotta. Det var en härlig upplevelse och jag är så glad över att nu få skriva boken Det osynliga folket på Island och försvinna bort i fantasin.  Vad tyckte du om den här texten? Känns den spännande? Magisk? Vill du veta mer? Vad säger du om omslaget?


Är du redo att skriva en baksidestext?
Känner du dig redo att skriva en baksidestext nu? Tänk på alla punkter som är viktiga:  1. Berätta inte för mycket. 2. Låt inte texten bli för lång. 3. Få med var händelsen utspelar sig. 4. Nämn huvudpersonerna. 5. Fånga läsaren. 6. Avslöja inte för mycket! 7. Avsluta med en bra recension, t.ex. några rader ur BTJ:s recension.

Lycka till! Besvara gärna mina ovanstående frågor i kommentarsfältet nedan under Skicka en kommentar.


Blev du nyfiken på böckerna? Fråga efter dem hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.


Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.